Η Τουρκία απέλυσε 18.600 δημόσιους υπαλλήλους λίγο πριν ορκιστεί ο Ερντογάν

Την απόλυση περισσότερων από 18.600 δημόσιων υπαλλήλων, περιλαμβανομένων αστυνομικών, στρατιωτικών και ακαδημαϊκών διέταξε η Τουρκία, πιθανώς στην τελευταία μαζική εκκαθάριση πριν την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οι απολυθέντες θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις...
και ομάδες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με διάταγμα που εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στους απολυθέντες περιλαμβάνονται 8.998 αστυνομικοί, 3,077 μέλη του στρατού ξηράς,
1.949 άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας και 1.126 μέλη του Ναυτικού.

Η εκκαθάριση άγγιξε επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης και συνδεδεμένους θεσμούς, με την απόλυση 1.052 υπαλλήλων, ενώ παράλληλα εκδιώχθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στην χωροφυλακή και στην ακτοφυλακή.

Από τις θέσεις τους απομακρύνθηκαν επίσης 199 ακαδημαϊκοί. Στον αντίποδα, 148 κρατικοί υπάλληλοι που είχαν γίνει παλαιότερα στόχος ελέγχων αποκαταστάθηκαν στις θέσεις τους.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πρόκειται για το «τελευταίο» διάταγμα που εκδίδεται υπό τα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο έχει επιτρέψει στον πρόεδρο Ερντογάν και την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση να κυβερνούν ερήμην της Βουλής επί σχεδόν δύο χρόνια.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκπνέει κανονικά στις 19 Ιουλίου όμως ο κ. Ερντογάν δεν αποκλείεται να την τερματίσει ακόμα και αύριο Δευτέρα, με αφορμή την ορκωμοσία του στην πανίσχυρη εκτελεστική προεδρία. Έχει ωστόσο προαναγγείλει πως οι Αρχές θα παραμείνουν σε εγρήγορση εναντίον εχθρών της «εθνικής βούλησης».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2016, λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και έκτοτε έχει ανανεωθεί πολλές φορές.

Υπό την σκιά του ειδικού καθεστώτος, οι Αρχές έχουν κλείσει περισσότερα από 100 μέσα ενημέρωσης, έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 120.000 δημόσιους υπαλλήλους και έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον περισσότερων από 77.000 ανθρώπων.

Οι περισσότεροι φέρεται να είναι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Πηγή: skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα