Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν «λιαζόταν» στην Κρήτη για 3 χρόνια!

Σε μια φάρμα στην Κρήτη δούλευε για τρία χρόνια ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, ο διοικητής Ζαρκάουι, σύμφωνα με ρεπορταζ της εφημερίδας New York Times, η οποία σημειώνει μάλιστα ότι η οικογένεια για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν τον φώναζε Αλί.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, επειδή φοβόταν μήπως εντοπιστεί και απελαθεί, κατά κύριο λόγο κινείτο στη φάρμα...
και
στην κοντινότερη πόλη, αλλά κάποιες φορές επισκεπτόταν την Αθήνα για να την εξερευνήσει.

Στο άρθρο της εφημερίδα γίνεται λόγος για την διπλή ζωή του 25χρονου Ζάμπετ xαν, το πέρασμα του στον σκληρό πυρήνα των Ταλιμπάν και στη δολοφονία του, όταν πλέον αποφάσισε να σταματήσει να μάχεται.

Στη μια του ζωή ο Ζάμπετ Χαν ήταν ένας άνδρας με απολυτήριο γυμνασίου και τέσσερα παιδιά που αγαπούσε τη φωτογραφία.

Στην άλλη, ήταν ο διοικητής Zαρκάουι, ένας παλαίμαχος των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν με 10 χρόνια μάχης σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει. Ακόμη και όταν πήγε μέχρι την Ελλάδα αναζητώντας δουλειά, ο πόλεμος τον πίεσε ξανά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ζωή του Ζάμπετ xαν ξεκίνησε με ένα όπλο, και ο θάνατός του, μετά από έκρηξη σε παντοπωλείο πέρυσι τον Αύγουστο, απέδειξε πόσο πολύπλοκη έχει γίνει η αφγανική ιστορία, την ώρα που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την έξοδό τους από τον μακρύ πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την οικογένειά του ο εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στη δολοφονία του. «Ο γιος μου σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν, μόνο από αυτούς», λέει ο πατέρας του 25χρονου Χαν, Αρέφ Χαν, 70 χρόνων. «Τον σκότωσαν γιατί σταμάτησε να εργάζεται μαζί τους».

Το 2014, όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή του Khogyani, σκέφτηκε ότι ο δικός του ρόλος στον πόλεμο είχε τελειώσει. Δεν ήθελε να χτυπάει Αφγανούς στρατιώτες που αντικατέστησαν τους Αμερικανούς, κάτι που δεν άρεσε στους ηγέτες των Ταλιμπάν, όπως λένε συγγενείς και φίλοι του.

Έτσι, αποφάσισε να ενωθεί με το μεταναστευτικό καραβάνι προς την Ευρώπη, φτάνοντας στην Ελλάδα το 2014, όπου έμεινε για τρία χρόνια, δουλεύοντας σε μία αγροτική φάρμα στην Κρήτη, όπου καλλιεργούσε λαχανικά και στη συνέχεια τα μετέφερε στις τοπικές αγορές.

Αλλά ο μακρύς πόλεμος στη χώρα του τον πήρε τελικά πίσω. Οι φίλοι τον παρότρυναν να παραμείνει στην Ελλάδα, αλλά εκείνου του έλειπε η χώρα του και δεν του άρεσε το παιχνίδι με την αστυνομία.

«Νόμιζε ότι ο πόλεμος του τελείωσε», είπε ο ξαδέλφος του Σιρίν Χαν, αναφερόμενος στην αποχώρηση του το 2014. «Όταν επέστρεψε από την Ελλάδα, του είπαμε να μην ξαναπιάσει τα όπλα. Είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή – θα είχε προβλήματα αν δεν το έκανε».
Keywords
Τυχαία Θέματα