Ιράν Vs Ισραήλ: Επιστροφή στην εποχή του ψυχρού πολέμου

Νέο Δελχί: μαγνητική βόμβα εκρήγνυται σε όχημα του διπλωματικού σώματος. Μομπάσα (Κένυα): η αστυνομία ανακαλύπτει κρυψώνα με εκρηκτικά σε γήπεδο του γκολφ. Μπουργκάς (Βουλγαρία): πέντε Ισραηλινοί τουρίστες και ένας Βούλγαρος οδηγός σκοτώνονται έπειτα από επίθεση έξω από το αεροδρόμιο στην παραλιακή πόλη της Μαύρης Θάλασσας...
Εικόνες από την εποχή του ψυχρού πολέμου και τις μυστικές συγκρούσεις μεταξύ CIA και KGB θυμίζει ο αθέατος
πόλεμος ο οποίος μαίνεται μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη από τον Καύκασο μέχρι τη νοτιοανατολική Ασία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Και τα προαναφερθέντα γεγονότα δεν είναι παρά μόνο μερικά από μία ντουζίνα περιστατικών τα οποία, σύμφωνα με αξιωματικούς των αμερικανικών και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας ένοπλης επιθετικής τακτικής από την πλευρά του Ιράν και της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ και των ξένων συμμάχων του.

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο σκιώδης αυτός πόλεμος έχει περισσότερα κοινά με την τακτική των «έμμεσων», πίσω από την πλάτη χτυπημάτων, την οποία ακολουθούσαν άλλοτε οι μυστικές υπηρεσίες των δύο υπερδυνάμεων, παρά με την ανοικτή τρομοκρατική πολεμολογική γραμμή τύπου Αλ Κάιντα. Τα καταγραφέντα περιστατικά δείχνουν καθαρά μία επιστροφή στην παλιά ιδέα ότι το πιο αποτελεσματικό χτύπημα είναι το αμφίσημο, διφορούμενο χτύπημα που δεν μαρτυρεί απροκάλυπτα τις προθέσεις πίσω από αυτό. Η κεκαλυμμένη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ σηματοδοτεί την επιστροφή στη σκοτεινή τέχνη του ψυχρού πολέμου.

Παρά τις ενδείξεις που καταδεικνύουν δάκτυλο της Χεζμπολάχ πίσω από τις επιθέσεις, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ και των ΗΠΑ διστάζουν να καταλήξουν σε οριστικό πόρισμα, αναμένοντας περισσότερες αποδείξεις προτού πάρουν πιο σαφή θέση. Ο σκεπτικισμός τους οφείλεται στο ενδεχόμενο να κρύβεται από πίσω όχι η Χεζμπολάχ ως οργάνωση, αλλά κάποια μεμονωμένα στοιχεία που ενεργούν για λογαριασμό του Ιράν και τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει χαρακτηρίσει ποτέ την τελευταία ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η κατάσταση παραμένει ωστόσο κρίσιμη και θα εξακολουθήσει να είναι τέτοια, τουλάχιστον όσο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τελεί υπό πίεση και όσο εντείνεται ο εμφύλιος στη Συρία, ο οποίος απειλεί με πτώση μία κυβέρνηση που θεωρείται σύμμαχος-κλειδί του Ιράν.
Keywords
Τυχαία Θέματα