Ιρανός πρόσφυγας κινδυνεύει με εκτέλεση αν απελαθεί

Με απέλαση από τη χώρα κινδυνεύει Ιρανός πρόσφυγας, αν απορριφθεί το αίτημά του για παροχή ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού. Αν απελαθεί, δε, στο Ιράν θα έρθει αντιμέτωπος με την ποινή της εκτέλεσης επειδή είναι ομοφυλόφιλος καθώς και επειδή ερχόμενος στην Ελλάδα βαφτίστηκε χριστιανός, κάτι που απαγορεύεται από τον ισλαμικό νόμο, αναφέρει σε ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Δημήτρης Αγγελίδης...
Η σεξουαλικότητά του ήταν ο λόγος που εγκατέλειψε πέρσι την χώρα του.

«Είχαν αρχίσει
να το υποψιάζονται στην οικογένειά του. Έκανε παρέα μ’ ένα αγόρι. Κάπου τους είχαν δει, τον απείλησαν ότι θα τον διώξουν από το σπίτι και θα τον καταδώσουν στην αστυνομία. Φοβήθηκε ότι αργά ή γρήγορα τα νέα θα κυκλοφορούσαν. Αποφάσισε να φύγει χωρίς να ενημερώσει κανέναν πού πάει στ’ αλήθεια, παρά μόνο δύο αδέρφια του. Δεν ήθελε να φύγει βέβαια. Αν δεν κινδύνευε, θα προτιμούσε να βρίσκεται στο χωριό του, μαζί με τους δικούς του», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτικών ο Ελληνας σύντροφός του.

Ο Ιρανός πρόσφυγας έφτασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας πέρσι τον Αύγουστο κι αμέσως τον συνέλαβαν στην Ορεστιάδα. Στη συνέχεια έκανε αίτημα ασύλου και πήρε τη ροζ κάρτα. Όπως καταγγέλλει, δεν υπήρχε διερμηνέας, και δεν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να παρουσιαστεί στην υπηρεσία στην Ορεστιάδα έπειτα από τρεις μήνες για να ανανεώσει την κάρτα του. Έτσι, η απουσία του οδήγησε στη διακοπή της διαδικασίας ασύλου και στην έκδοση διοικητικής απόφασης απέλασης.

Όταν ήρθε στην Αθήνα κοιμόταν σε παγκάκια και πάρκα, ώσπου γνώρισε τον σύντροφό του. Πάνω που η ζωή άρχισε να καλυτερεύει , ήρθε ένας αιφνίδιος αστυνομικός έλεγχος στις αρχές Ιουλίου.

Έκαναν αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης να διακοπεί η διαδικασία ασύλου, αλλά απορρίφθηκε, κατά πάγια τακτική των διοικητικών πρωτοδικείων. Μέσα στη φυλακή, ο Ιρανός πρόσφυγας έχει καταρρεύσει ψυχολογικά. Ο σύντροφός του τον βρήκε μια μέρα με σημάδια στο κεφάλι. Όπως έμαθε από άλλους κρατούμενους, είχε πάθει κρίση και χτυπούσε το κεφάλι του στους τοίχους. Το άσθμα του έχει χειροτερεύσει και πλέον δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Την περασμένη εβδομάδα, υπέβαλε εκ νέου αίτημα ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο σύντροφός του υπέβαλε υπεύθυνη δήλωση για τη σχέση τους. Για τη σχέση τους βεβαιώνουν επίσης οι φίλοι τους και η οικογένεια του Έλληνα συντρόφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του τμήματος δικαιωμάτων, τονίζει ότι «η Ελλάδα οφείλει για ανθρωπιστικούς λόγους να χορηγήσει άσυλο στον συγκεκριμένο πρόσφυγα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, που προστατεύονται από το ελληνικό σύνταγμα πρέπει να είναι οι υπέρτατες αξίες. Καμία άλλη απόφαση πέραν της χορήγησης ασύλου δεν είναι ηθικά και νομικά αποδεκτή».

Ερώτηση κατέθεσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Ιρανό πρόσφυγα εξέφρασαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι. «Η συνεχιζόμενη κράτησή του αποτελεί πρόκληση για το Κράτος Δικαίου, ενώ μία ενδεχόμενη απέλαση βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την εθνική και τη διεθνή έννομη τάξη», τονίζεται σε ανακοίνωση τους.

Ανακοίνωση στήριξης και αλληλεγγύης έβγαλαν δεκαεννιά οργανώσεις του ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς) κινήματος. «Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να σεβαστούν πλήρως την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρουν.

Συγκεκριμένα ζητούν :

«Να τερματιστεί άμεσα η κράτηση του αιτούντα άσυλο Β. σε αστυνομικό κρατητήριο, για λόγους υγείας. Να εξεταστεί εκ νέου, σύμφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για την Προστασία των Αιτούντων Ασυλο, η αίτηση ασύλου του Β. για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι αν απελαθεί στη χώρα καταγωγής του θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή του. Να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία σύμφωνα την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία ως προς τους αιτούντες άσυλο για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Δηλώνουμε ότι θα παρακολουθήσουμε στενά την υπόθεση σε συνεργασία με τη δικηγόρο του Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα και ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Keywords
Τυχαία Θέματα