Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και η Τασία…

Ανυπολόγιστες συνέπειες έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, το θέμα των μετατάξεων μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίες πάγωσαν τελικά μετά από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Η υπόθεση ωστόσο, η οποία θα μείνει στην ιστορία ως «τυφώνας Τασία», καθώς στο επίκεντρό της
ήταν η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, εχει προκαλέσει μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για τον Τσίπρα.

Κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλής διατείνονται....
ότι η όλη διαδικασία ήταν καθόλα νόμιμη, καθώς πρόκειται για εφαρμογή του νόμου για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Η ομολογία ωστόσο της κας Χριστοδουλοπούλου ότι για την μετάταξη της κόρης της στην Βουλή «προφανώς αξιοποιήθηκαν κάποιες διασυνδέσεις» δημιουργεί ένα ηθικό ζήτημα.

Ανάλογο ζήτημα προκύπτει και για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, καθώς η κόρη Χριστοδουλοπούλου είναι και δική του κόρη. Πολύ περισσότερο μάλιστα που, σύμφωνα με ρεπορτάζ ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, ο ίδιος μετείχε στην Επιτροπή Κανονισμού, από την οποία πέρασε η τροποποίηση που έδωσε τελικά την δυνατότητα για την μονιμοποίηση και της Μ-Σ. Δ. στη Βουλή.

Γιοι και θυγατέρες
Από τις δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου προκύπτει όμως και ένα άλλο μείζον θέμα, καθώς με αυτά που αποκαλύπτει, προκαλεί από μόνη της υπόνοιες ότι το σκηνικό ήταν στημένο.

«Η κόρη μου, μόνιμη υπάλληλος στα ΕΛΤΑ, όπου διορίστηκε εκεί από το 2004 μετά από εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ,αποσπάστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018. Με την υπ’ αριθμό 2397/8-2-2019 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής [ΦΕΚ 18/8-2-2019], προβλέφθηκε, με το άρθρο 12, ότι όσοι υπηρετούν στη Βουλή με απόσπαση κατά την 20/1/2019, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης με βάση το νόμο 4440/2016 για την κινητικότητα στο δημόσιο. Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση η κόρη μου. Η διαδικασία έγκρισης της μετάταξης ολοκληρώθηκε μόλις προχθές».

Αυτά αποκαλύπτει, σύμφωνα με το in.gr η αντιπρόεδρος της Βουλής, παραδεχόμενη ότι η κόρη της αποσπάστηκε στην Βουλή τον Δεκέμβριο και μόλις έναν με ενάμιση μήνα αργότερα πέρασε από την Ολομέλεια απόφαση που προέβλεπε τη δυνατότητα μετάταξης όσων ήταν σε απόσπαση μέχρι τις 20/1/2019. Παραδέχεται δηλαδή εμμέσως, με το «αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες», ότι γνώριζε πως έναν μήνα μετά την απόσπαση της κόρης της, Επιτροπή στην οποία μέλος ήταν και ο σύζυγός της, θα περνούσε την συγκεκριμένη απόφαση.

Ανάλογα ζητήματα προέκυψαν και για τον Νίκο Βούτση, καθώς και για άλλα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κόρες των οποίων είχαν προσληφθεί στην Βουλή, αλλά τελικά παραιτήθηκαν για «λόγους ευθιξίας». Ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ανακοίνωσε και το πάγωμα των μετατάξεων μετά από παρέμβαση του Τσίπρα, επανήλθε σήμερα στο θέμα για να δηλώσει ότι δεν αισθάνεται «ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης», τόσο προσωπικά όσο και ως κυβέρνηση.

Έχει προϊστορία
Αντιθέτως, η αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε συγνώμη και ανακοίνωσε, πιθανότατα μετά από αίτημα του Μαξίμου, ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που απασχολεί την κοινή γνώμη., καθώς ως προεδρεύουσα στην Ολομέλεια και σε Επιτροπές έχει έρθει πολλές φορές σε έντονες αντιπαραθέσεις με βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αξεπέραστο παραμένει ωστόσο το σχόλιο της, ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, για το τι κάνουν οι μετανάστες στην Ομόνοια. Το περίφημο «λιάζονται» που είχε πει, δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση και οδήγησε τελικά στην σημερινή μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική που αδυνατεί ακόμη να ξεχωρίσει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες, τους παράτυπους μετανάστες και τους αιτούντες ασύλου.

Μια πολιτική για την οποία δεχόμαστε κριτική σχεδόν από όλες τις χώρες της Ευρώπης, εκτός από την Γερμανία. Με την Μέρκελ άλλωστε έχουμε συνάψει διμερή συμφωνία, την οποία το Βερολίνο εφαρμόζει κατά το δοκούν. Αυτήν την πολιτική ωστόσο, σε συνδυασμό με την ασυγκράτητη, και ενίοτε προκλητική για τα μετριοπαθή στρώματα του εκλογικού σώματος, δράση των δικαιωματιστών πλήρωσε στις Ευρωεκλογές ο Τσίπρας με ένα βαρύ και δύσκολα αντιστρέψιμο αποτέλεσμα.

Δεν δικαιούνται δια να ομιλούν
Κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλής επέμειναν ότι η διαδικασία των μετατάξεων ήταν μια νόμιμη διαδικασία. Κανένας λόγος δεν υπήρχε ωστόσο, ειδικά από μια «κυβέρνηση της Αριστεράς», αυτή η διαδικασία να γίνει παραμονές των εκλογών. Και αυτό γιατί, πέρα από το μήνυμα μιας επερχόμενης ήττας που στέλνει στην κοινωνία, έδωσε το δικαίωμα στους εκφραστές του «παλαιού κατεστημένου» να μιλήσουν για ρουσφέτια και να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα. Το επιχείρημα «μα, αυτοί έκαναν τα ίδια και χειρότερα» δεν είναι κάτι που μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα έκαναν όντως χειρότερα. Όλοι αυτοί που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ όμως, και από το 3% τον ανέδειξαν πρώτο κόμμα, δίνοντας δύο φορές στον Τσίπρα το δικαίωμα να γίνει πρωθυπουργός, είχαν ένα βασικό αίτημα: Μια άλλου τύπου διακυβέρνηση, με πολιτικές διακριτές από εκείνες που οδήγησαν την χώρα στην χρεωκοπία και τα μνημόνια. Ο «αφρός των ημερών», ωστόσο, έδειξε άλλα…

Πηγή: SL press
Keywords
Τυχαία Θέματα