"Καυτό" τριήμερο στην Βουλή


"Καυτό" τριήμερο προοιωνίζεται για το κοινοβούλιο ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Με φόντο τα ανοιχτά μέτωπα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση αναμένεται σφοδρή σύγκρουση με την αντιπολίτευση. Η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση...

Για την πρώτη πολιτική μετωπική σύγκρουση στην Βουλή υπό τη νέα της σύνθεση προετοιμάζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Το απόγευμα του Σαββάτου στις 19.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος πρωθυπουργός της χώρας θα ανοίξει την αυλαία της κοινοβουλευτικής περιόδου επιχειρώντας να πείσει το σώμα για τις προθέσεις και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής μετά το πέρας τής ομιλίας του Πρωθυπουργού δεν προβλεπόταν άλλη παρέμβαση. Αυτή τη φορά όμως, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων θα υπάρξουν τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει και παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που ενδεχομένως να δημιουργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Το διήμερο που θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον κανονισμό θα εναλλάσσονται στο βήμα υπουργοί και βουλευτές. Στα πλάνα του νέου προεδρείου είναι να μοιραστεί ο χρόνος των ομιλιών κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουν τον λόγο και οι νέοι υφυπουργοί.

Το θέμα που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις είναι η κατάσταση της ΔΕΗ. Σε πρώτο πλάνο θα είναι όμως και τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΛ. ΑΣ. Ωστόσο “νερό στο μύλο”της αντιπαράθεσης θα ρίξουν οι τοποθετήσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα εργασιακά, η ΕΡΤ και φυσικά η οικονομία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σύγκρουση στα νέα πολιτικά ζευγάρια των νυν και πρώην υπουργών όπως του Χρήστου Σταικούρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και σε αυτούς που έχουν παλιούς λογαριασμούς όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης με τον Γιάννη Ραγκούση.

Βέβαια εκτός από τους δυο μεγάλους πρωταγωνιστές τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στα δυο νέα κόμματα που μπήκαν στην Βουλή, “Ελληνική Λύση” και “Μέρα 25”, και ειδικά στον τρόπο που θα επιλέξουν για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Στο μεταξύ ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επιδιώκει μετά το πέρας της τριήμερης διαδικασίας, να είναι όλα έτοιμα στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών. Δηλαδή να έχουν οριστεί από τα κόμματα οι βουλευτές-μέλη, να έχουν εκλεγεί τα προεδρεία τους και να ξεκινήσει άμεσα η επεξεργασία νομοσχεδίων.

Η εκλογή του Κώστα Τασούλα στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα αποτελεί νέο ρεκόρ ψήφων αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και πολιτικού πολιτισμού. Τον στήριξαν 283 βουλευτές σε σύνολο 298 ψηφισάντων. Δικαιολογημένα απόντες ήταν οι Ν. Δένδιας και Κ. Αδάμου, ενώ το ΚΚΕ που παραδοσιακά δηλώνει «παρών».

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν και οι αρχαιρεσίες που αφορούν την επιλογή των καίριων θέσεων του Κοινοβουλίου.

Νέος γ.γ. της Βουλής ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Γιώργος Μυλωνάκης . Ειδικός γραμματέας τοποθετήθηκε το στέλεχος της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ο κ. Βασίλης Μπαγιώκος.

Στην εκλογή των 8 αντιπροέδρων της Βουλής αναδείχτηκαν : στην θέση του Α’ Αντιπροέδρου ο κ. Νικήτας Κακαλμάνης (ΝΔ) με 290 ψήφους και 5 παρών, Β’ Αντιπροέδρου Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) με 212 ψήφους και 83 παρών, Γ ‘ Αντιπροέδρου Θανάσης Μπούρας με 273 ψήφους και 22 παρών, Δ Αντιπροέδρου Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) με 282 ψήφους 13 παρών, Ε Αντιπροέδρου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 214 ψηφους και 81 παρών, Στ’ Γιώργος Λαμπρούλης με 273 ψήφους 22 παρών, Ζ’ Απόστολος Αβδελάς με 180 ψήφους και 114 παρών και Η’ Σοφία Σακοράφα με 243 ψήφους 52 παρών.

Στην θέση των Κοσμητόρων εξελέγησαν οι Βασίλης Υψηλάντης, Αννη Μάνη Παπαδημητρίου και Μάριος Κάτσης και των Γραμματέων οι Ευάγγελος Λιάκος, Κώστας Κυρανάκης, Βασίλης Βασιλειάδης, Μαρία Κεφάλα, Ραλλία Χρηστίδου και Απόστολος Πάνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα