Και γαλάζιες μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες...


Διπλό το μέτωπο που έχουν να αντιμετωπίσουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι λουόμενοι στις ελληνικές θάλασσες, καθώς εκτός από τις μωβ μέδουσες, των οποίων το τοξικό άγγιγμα έχουν νιώσει ήδη κάποιοι, πλέον έχουμε και τις μεγάλες γαλάζιες «ξαδέρφες» τους.

Σύμφωνα με... ρεπορτάζ του ertnews.gr, που επικαλείται το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε -όπως κάθε χρόνο- πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου
μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά νερά, μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.
Όταν μας αγγίξουν, νιώθουμε κάψιμο και φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό, μπορεί να νιώσουμε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση, ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.Η καμπάνα τους επιτρέπει την εύκολη απομάκρυνσή τους, συν το γεγονός ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, γίνονται εύκολα αντιληπτές, ώστε να τις αποφύγουμε έγκαιρα, ωστόσο θέλει τεράστια προσοχή, προκειμένου να μην αγγίξουμε το πρόσωπό μας εφόσον τις έχουμε ακουμπήσει πριν, γιατί θα προκληθεί έντονο πρήξιμο στην περιοχή.
Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Η διάμετρος της καμπάνας τους μπορεί να φτάσει μέχρι 90 εκατοστά και τις βλέπουμε είτε με λευκό ή είτε με γαλάζιο χρώμα, ενώ έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους. Σημειώνεται ότι οι γαλάζιες μέδουσες ευδοκιμούν πολύ περισσότερο στη θάλασσα της Αδριατικής.
JellyReport για την αποφυγή των μεδουσών
Το JellyReport θα εκδίδεται κάθε Κυριακή με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε, για καιρικές συνθήκες, όπως ανέμους που μας έρχονται την εβδομάδα που ακολουθεί, αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.
Για σωστή ενημέρωση οι πολίτες καλούνται να ανεβάζουν τις καταγραφές τους στο iNaturalist μέσω της ιστοσελίδας: https://www.inaturalist.org/observations/upload ή την αντίστοιχη εφαρμογή “iNaturalist” που υπάρχει για κινητά android και ios.
Keywords
Τυχαία Θέματα