Και στο βάθος σχεδιάζουν αναθεώρηση...


Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει μέσα στο Δεκέμβριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα... ιδιωτικά πανεπιστήμια (το οποίο επιχειρεί να παρακάμψει την πρόνοια του Συντάγματος και το άρθρο 16 που τα απαγορεύει) και το έκανε πράξη στη λήξη της χρονιάς. Με αυτόν τον τρόπο βάζει μπροστά μία από τις πιο κεντρικές επιδιώξεις της, η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Και θέλει να το κάνει στην αρχή της δεύτερης θητείας της, αφενός γιατί θέλει να εκμεταλλευτεί την πολιτική κυριαρχία που απολαμβάνει σε αυτήν την περίοδο στο πολιτικό σκηνικό
προκειμένου να περάσει μία ρύθμιση που ήδη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις (και γενικώς τέτοιες ρυθμίσεις), και αφετέρου γιατί θέλει να «ζεστάνει» μέρος του δικού της ακροατηρίου, το οποίο εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «έχει κάτσει» και ότι δεν προχωρά σε «μεταρρυθμίσεις».


Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να βάλει μπροστά μία «μεταρρύθμιση» που φέρει πολύ έντονα το ιδεολογικό του πρόσημο, για ένα ζήτημα που αποτελεί βασική του ιδεολογική εμμονή. Και σε αυτή τη συγκυρία θέλει -με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια- να σκεπάσει και τους σοβαρούς εσωκομματικούς κραδασμούς από τη σφοδρή σύγκρουση Σαμαρά - Μητσοτάκη για την τροπολογία για το Μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κυβερνητικά κλιμάκια, το νομοσχέδιο αυτό του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να μπει στη διαβούλευση μέσα στον Ιανουάριο και να πάρει στη συνέχεια τον δρόμο της Βουλής, ενώ ο μεγάλος και διακαής πόθος του Μαξίμου παραμένει η αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία όμως δεν είναι μία απλή για την κυβέρνηση διαδικασία, αφού απαιτεί δύο Βουλές -μία προτείνουσα και μία αναθεωρητική- και απαιτεί και αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη μία από τις δύο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χθες πως «το γεγονός ότι ανακοινώνουμε την εισαγωγή στη δημόσια διαβούλευση ενός νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων ευρωπαϊκών χωρών ή τρίτων χωρών, που είναι αναγνωρισμένα, να ιδρύουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα δεν αναιρεί την πρόθεσή μας στην επικείμενη αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος να προχωρήσουμε και στην αναθεώρηση του Αρθρου 16».
Επιπλέον ρωτήθηκε χθες αν το Μαξίμου σκέφτεται να τεθεί κάποιο όριο στα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα αφήσει να τα καθορίσει η... ελεύθερη αγορά, απαντώντας ότι «τα πανεπιστήμια τα οποία θα θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και να ιδρύσουν με τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, προφανώς θα το κάνουν για να προσελκύσουν φοιτητές. Αρα, αν βάλουν υπέρογκα δίδακτρα δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. Θα είναι παραρτήματα χωρίς φοιτητές ή με ελάχιστους φοιτητές. Αρα, την ίδια την απάντηση θα τη δώσει η πραγματικότητα».
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα μέτρα για την οπαδική βία, τα οποία παρουσίασε -με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες- μία μέρα πριν ο αναπ. υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, και τα οποία αφορούν «τις λέσχες φιλάθλων, την ηλεκτρονική εποπτεία αθλητικών εγκαταστάσεων με κάμερες, την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ενίσχυση διοικητικών & ποινικών μέτρων, τη ρήτρα παραβατικότητας στη χρηματοδότηση από το στοίχημα και τη δημιουργία σύγχρονου και πρωτοποριακού συστήματος ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Πρόκειται για μέτρα που σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση εξήγγειλε και τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν πέτυχε να εφαρμοστούν...
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Keywords
Τυχαία Θέματα