Καλοπληρωμένες δουλειές


«Ο πήχης ανέβηκε ψηλά». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε η Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, ως η νέα υπουργός Εργασίας. Ευρισκόμενη σε γνώριμο περιβάλλον, μιας και έχει διατελέσει υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, η κ. Μιχαηλίδου θέλησε (όπως είναι λογικό) να αναφερθεί με τρυφερά λόγια, στον προκάτοχό της, Άδωνι Γεωργιάδη.

Δεν

παρέλειψε όμως να ρίξει και την… μπηχτή της, αφού μίλησε για «καλοπληρωμένες δουλειές» που πρέπει να προκύψουν στο εξής. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ότι οι δουλειές που έως τώρα προκύπτουν, δεν είναι και τόσο… καλοπληρωμένες.

Επειδή, λοιπόν, ο «δρόμος» της κ. Μιχαηλίδου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, παραθέτουμε μερικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:

· Η Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη τετράδα των κρατών- μελών της ΕΕ, όπου παρατηρείται μείωση μισθών με παράλληλη υψηλή αύξηση κερδών για τις επιχειρήσεις (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων).

· Η Ελλάδα, βρίσκεται στην 5η θέση από το τέλος, σε σύνολο 41 χωρών, ως προς την πρόθεση προσλήψεων με 12%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 26% (Manpower Group).

· Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπερβαίνουν πλέον τα 47 δισ. ευρώ (ΚΕΑΟ).

· Οι άνεργοι, υπολογίστηκαν 1.028.123 άτομα, ενώ επιδοτείται περίπου ένας στους δέκα (ΔΥΠΑ).

Για να διορθωθεί κάπως η κατάσταση, προωθούνται παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ή αναμένεται να προκύψουν, μετά από προγραμματισμένες πρωτοβουλίες. Αυτές είναι:

· Κατώτατος μισθός: Ετοιμάζεται αύξηση στα επίπεδα των 40 ευρώ (μικτά). Ο μέσος μισθός πάντως, στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από αυτή την απόφαση και συνεχίζει να υποχωρεί.

· Τριετίες: Σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις του τέως (πια) υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι ωφελούμενοι από το «ξεπάγωμα» θα είναι περίπου 100.000 εργαζόμενοι, φέτος. Με δεδομένο ότι στον ιδιωτικό τομέα, εργάζονται πάνω από 2,5 εκατ. άτομα, το κέρδος από το συγκεκριμένο μέτρο, αφορά περίπου το… 4% του συνόλου, στην καλύτερη περίπτωση!

· Ωράριο εργασίας: Καθιερώνεται δικαίωμα ημερήσιας εργασίας 13 ωρών για παράλληλη απασχόληση σε πολλούς εργοδότες. Πώς αυτό το μέτρο θα συνοδευτεί με υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όταν πέρσι η Ελλάδα έκανε αρνητικό ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων, μοιάζει με άλυτο μυστήριο…

· Ωράριο εργασίας (συνέχεια): Παρέχεται εφεξής το δικαίωμα για εργασία και έκτη ημέρα σε μία εβδομάδα, σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν απροσδόκητα μεγάλο φόρτο εργασίας. Το ερωτηματικό ως προς την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους απασχόλησης, επανέρχεται δριμύτερο.

Κυριακάτικη εργασία: Σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ βιομηχανία τροφίμων) παρέχεται δικαίωμα μέχρι και σε εργασία την Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας. Ξανά, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, αποτελεί τεράστιο ζητούμενο και τίθεται υπό ουσιαστική αμφισβήτηση.

Προφανώς, η ατάκα για «καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους νέους», που ειπώθηκε από την κ. Μιχαηλίδου, έχει συμπεριλάβει και τις ανωτέρω παρεμβάσεις. Μένει να διαπιστωθεί αν οι ίδιοι οι νέοι συμφωνούν με αυτές τις πρωτοβουλίες. Γιατί μάλλον η ευγενής πρόθεση επαναπατρισμού για 600.000 εξ αυτών, από την ξενιτιά όπου κατέφυγαν, συναντά εμπόδια. Εκτός εάν υπάρχει συνωστισμός στις πύλες εισόδου της χώρας, από μορφωμένους και απόλυτα εξειδικευμένους νέους, που έφυγαν την προηγούμενη 15αετία, ώστε να γυρίσουν πίσω και να εργαστούν στην Ελλάδα, υπό αυτές τις συνθήκες!

Επειδή όμως, μάλλον οι φιλοδοξίες τους δεν επικεντρώνονται στην επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη για να δουλεύουν «ήλιο με ήλιο», έξι μέρες την εβδομάδα, ακόμα και τις Κυριακές, τη λύση αναμένεται να δώσουν οι εργάτες από ξένες χώρες.

Μένει λοιπόν, να δούμε αν εκείνοι που θα έρθουν για να εργαστούν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης (Πακιστάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ινδία, Αίγυπτος), θα τύχουν «καλύτερων και πιο καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας». Ή αν απλώς θα υποχρεωθούν να δουλεύουν, για «ένα κομμάτι ψωμί», αποδεχόμενοι όλες αυτές τις «υπέροχες» εργασιακές ρυθμίσεις, που προώθησε ο προκάτοχος της κ. Μιχαηλίδου. Μόνο που από εδώ και στο εξής, η ευθύνη για την πορεία της αγοράς εργασίας, θα βαραίνει την ίδια την κ. Μιχαηλίδου, όχι τον προκάτοχό της…

Βασίλης Αγγελόπουλος • vaggelopoulos@naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα