Καραστάθης για Κορινθιακό: Έχουν καταγραφεί 50 μικροί σεισμοί, δεν σημαίνει ότι περιμένουμε μεγάλο


Το ρήγμα του Ξυλοκάστρου, είναι από τα σημαντικότερα ρήγματα της περιοχής και έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές μελέτες. Στην περιοχή αυτή υπάρχει άριστη παρακολούθηση σεισμικότητας, καθώς έχουμε ένα πολύ πυκνό δίκτυο, το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια στον εντοπισμό των επικέντρων», λέει στο CNN Greece o
Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δρ. Βασίλης Καραστάθης, με αφορμή την συνεχόμενη σεισμική
δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον Κορινθιακό Κόλπο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης (18/5) σημειώθηκαν νέες σεισμικές δονήσεις στην Κόρινθο και το Λουτράκι, αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός στην Κόρινθο ήταν μεγέθους 3,8 Ρίχτερ ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Κιάτου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 5χλμ.

Ένα λεπτό νωρίτερα σεισμική δόνηση έντασης 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε 6χλμ ανατολικά του Ξυλόκαστρου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν επίσης στα 5χλμ.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης (17/5) σημειώθηκαν τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κόρινθο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ειδικότερα, ο πρώτος, με μέγεθος 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 18:42 και επίκεντρο έξι χιλιόμετρα ανατολικά του Ξυλοκάστρου, ενώ ακολούθησε μετασεισμός 1,9 βαθμών Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Αργότερα το απόγευμα, στις 18:55, σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός 2,8 Ρίχτερ, δέκα χιλιόμετρα βόρεια του Κιάτου.

«Έχουν καταγραφεί πάνω από 50 σεισμοί μικρής κλίμακας»

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, από το περασμένο Σάββατο παρατηρείται σεισμική δραστηριότητα στον ανατολικό Κορινθιακό στην παράκτια περιοχή, ανατολικά του Ξυλοκάστρου, όπου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής πάνω από 50 σεισμοί.

«Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ. Ωστόσο, οι περισσότεροι εξ αυτών, αφορούν μετασεισμούς με μεγέθη ακόμη και κάτω από 2 Ρίχτερ. Στην περιοχή υπάρχουν ενεργά ρήγματα με μεγάλο δυναμικό και για αυτό πάντα προτείνεται προσοχή, όταν παρατηρείται τέτοιου είδους δραστηριότητα».

Προσθέτει ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη του φαινομένου.

«Θα δούμε το επόμενο διάστημα πώς θα εξελιχθεί, δηλαδή με αυτή την σεισμικότητα, θεωρώ ότι θα πρέπει να μιλάμε για διάστημα πάνω από μία εβδομάδα. Θα πρέπει να έχουμε έναν ικανό αριθμό σεισμών για να αρχίσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του σεισμού. Στον Κορινθιακό ευρύτερα πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ενός σεισμού, εξάλλου το ιστορικό της περιοχής περιέχει τέτοια γεγονότα».

«Δεν σημαίνει ότι αναμένουμε κατ΄ανάγκη μεγάλο σεισμό»

Ο σεισμολόγος επισημαίνει ότι η ενεργοποίηση αυτή δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε μεγάλο σεισμό.

Προς το παρόν παρακολουθείτε από τους επιστήμονες το φαινόμενο στην συγκεκριμένη ζώνη.

«Όταν βλέπουμε να ενεργοποιείται μια ζώνη πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Όταν έχουμε τόσο μεγάλα ρήγματα, όταν έχουμε μια περιοχή που έχει -αντικειμενικά, φορτιστεί για ένα μεγάλο διάστημα χωρίς μεγάλους σεισμούς, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Αυτό δεν σημαίνει, ότι κατ΄ ανάγκη, περιμένουμε κάποιον σεισμό».

Τέλος, αναφέρει ότι στο παρελθόν είχαν συμβεί αντίστοιχες σεισμικές δραστηριότητες χωρίς να οδηγήσουν σε μεγάλο σεισμό.

«Για παράδειγμα, υπήρχαν στο παρελθόν τέτοιες μικρές δραστηριότητες στον Κορινθιακό Κόλπο που δεν ακολούθησαν σημαντικούς σεισμούς. Το 2011 πάλι υπήρχε μια δραστηριότητα η οποία δεν κατέληξε σε κάποιον σημαντικό σεισμό.


Δηλαδή, δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που έχουμε μία δραστηριότητα, θα πρέπει να περιμένουμε και κάποιον μεγάλο σεισμό. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι πρόκειται για μία περιοχή η οποία έχει ζώνες με πολύ μεγάλο δυναμικό και οποιαδήποτε ενεργοποίηση σε αυτή την περιοχή πρέπει να παρακολουθείτε με πολύ μεγάλη προσοχή

cnn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα