Καθαρό, ακροδεξιό κήρυγμα μίσους από τον Αντώνη Σαμαρά

Με μια ομιλία που θύμιζε Δεξιά του 50' και του 60', ο Αντώνης Σαμαράς επιτεθηκε με πρωτοφανείς εκφράσεις στην Αριστερά, τα λαικά κινήματα και το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για πρώτη φορά Έλληνες πρωθυπουργός παρεμβαίνει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές με άμεσο τρόπο, ζητώντας διώξεις. Περιφρονώντας τους μετανάστες, με ρητορεία που λίγο απέχει σε σειρά ζητημάτων από τη Χρυσή Αυγή
και με ξεκάθαρες προθέσεις για επίθεση στην Αριστερά, ο πρωθυπουργός μίλησε καταχειροκροτούμενος στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ...
Αφού ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά πως δεν αποτελεί πολιτικό, αλλά ποινικό ζήτημα, αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στο ΣΥΡΙΖΑ και τα κινήματα. Εντύπωση προκάλεσε το ακροδεξιό παραλήρημα του πρωθυπουργού που απέδωσε τα νεοναζιστικά φαινόμενα στη χαλάρωση της νομιμότητας και στην “εισβολή λαθρομεταναστών”, υποσχόμενος απελάσεις για να “ανακουφιστεί η κοινωνία”. Προκλητικά μάλιστα, αναφερόμενος στην τραγωδία της Λαμπεντούζα, έκανε λόγο “για χιλιάδες ανθρώπινες ζωές λαθρομεταναστών”

Μίλησε για γενικότερα φαινόμενα βίας, σημειώνοντας ότι «παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνον από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από άλλους. Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα, ασκήθηκε και στον εμπρησμό της Μαρφίν. Ευθύνη όλων είναι να καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και να αποδοκιμάζουν τις εκφράσεις βίας και όχι να πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων. Ορμητήρια κουκουλοφόρων, εντοπίζονται και εξουδετερώνονται. Κάποιοι ενοχλούνται- ας ενοχλούνται. Όσο το αίσθημα ασφάλειας εμπεδώνεται τόσο κι οι νεοναζί θα απομονώνονται». Δεν υπάρχει καλή και κακή βία, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για τα γεγονότα στη Μαρφίν και στις Σκουριές θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. «Δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να κάνει διάκριση ανάμεσα στην καλή και κακή βία και καλώ όλα τα κόμματα να στηρίξουμε τη νομιμότητα, χωρίς υποσημειώσεις και "ναι μεν αλλά". Η θεωρία της καλής και κακής βίας τροφοδοτεί τη βία και τον εξτρεμισμό».

Παράλληλα με αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να συνδέσει στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκνομες ενέργειες και αναφέρθηκε εκ νέου στις Σκουριές. Αλλά και σε μάρτυρες υπεράσπισης δολοφόνων, όπως τόνισε.

Ο Ανωνης Σαμαράς κλείνοντας τόνισε πως προτροπή στον εξτρεμισμό αποτελεί ακόμη και η μη παραδοχή ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση. Δήλωσε πως η πορεία της κυβέρνησης είναι πετυχημένη, επανέλαβε την ρητορεία για εχθρούς των επενδύσεων, μόνο που αυτή τη φορά ποινικοποιήθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η ανεργία μειώνεται, ενώ το ΑΕΠ δείχνει, έστω και ελάχιστη, τάση αύξησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «βγάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα». Αλλάζουμε την πορεία της χώρας και σύντομα θα φανεί στην κοινωνία και θα το νιώσει ο καθένας. Το χρέος το ελέγξαμε και το κουρέψαμε- πάνω από 125 δισ. άμεσα και 20 δισ. έμμεσα- και τώρα υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα κουρέψουμε 11 δισ. Αυτή είναι η συζήτηση και ενώ έχουν δεσμευτεί οι εταίροι μας ότι θα μας βοηθήσουν. Χθες διαδόθηκε η φήμη για νέα μέτρα, παρ' ότι το έχουμε πει πολλές φορές ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» και το είπε και η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, η δε Κομισιόν είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Αυτά, οφείλονται στο ότι πιάσαμε τους στόχους μας. Σε κάποιους δεν αρέσει. Κάποιοι ακούν τη λέξη επιτυχία και βγάζουν αφρούς, είπε ο κ. Σαμαράς.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και «ο λαός θα μας κρίνει στο τέλος και όχι τώρα, που αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση» και πρόσθεσε ότι «για να είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, όπως μας αναγνωρίζουν διεθνώς, θα πρέπει και στο εσωτερικό να είμαστε σταθεροποιημένοι». Μεταφέροντας δε την εμπειρία από τις επισκέψεις του στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σημείωσε ότι όλο και περισσότεροι εμπιστεύονται την Ελλάδα για επενδύσεις.

Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις εσωτερικές αλλαγές στην ΝΔ: «Το κόμμα κάνει τολμηρά βήματα, μεταρρυθμίζουμε το κόμμα σε έναν μεγάλο πολιτικό οργανισμό στο πρότυπο των κομμάτων της Ευρώπης, σπάμε τα στεγανά και φέρνουμε στις οργανώσεις ανθρώπους κατευθείαν από την κοινωνία και την αγορά, δημιουργούμε θεματικούς τομείς», είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα