ΚΕΡΚΥΡΑ-ΦΡΑΓΜΑΤΑ: ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

                                                  του Χρυσόστομου Μπούκα
 Τον Ιούλιο, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής να μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα εξής κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λετονία και Ουγγαρία.

“Στηρίζουμε –ισχυρίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες- όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητάς τους για απορρόφηση κεφαλαίων
της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης και μέσω της προσωρινής αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Όσον αφορά στην πατρίδα μας, ισχυρίστηκαν, ότι η κίνηση αυτή αντανακλά τη θέληση της Ευρώπης για την .......αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει τελικά να αντεπεξέλθει στο υψηλό χρέος, που ήδη έχει οδηγήσει σε δύο “συμφωνίες διάσωσης”.
Ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Johannes Hahn, παρουσίασε την πρόταση για την προσωρινή μείωση στο 5% της συμμετοχής της Ελλάδας στα αναπτυξιακά προγράμματα συγχρηματοδότησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα μειώθηκε σε πρώτη φάση από 25% σε 15% τον Ιούλιο μετά τις επαφές της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας με την Κομισιόν.

Το μέτρο της μείωσης της εθνικής συμμετοχής δεν αντιπροσωπεύει νέα ή πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά επιτρέπει την πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που ήδη δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο εκτέλεσης και το ποσοστό απορρόφησης και να εισρεύσουν ταχύτερα επιπλέον χρήματα στην εθνική μας οικονομία.

Παράλληλα, η Κομισιόν δημιούργησε ειδική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας για να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ανακοίνωσε ομάδα ελέγχου του προγράμματος. Επικεφαλής αυτής της ομάδας θα είναι ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, υπό την αιγίδα του ίδιου του κ. Μπαρόζο.

Στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας, θα υπάρξει συμβολή εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη με εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας να ορίσει ένα “πρόσωπο-επαφή” που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών μεταξύ της ειδικής ομάδας εργασίας και των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Αυτό το πρόσωπο ορίστηκε και είναι ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, Γεώργιος Γλυνός.

Όπως σημειώνει ακόμη ο κ. Μπαρόζο, η Ομάδα Εργασίας, σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, θα κληθεί να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των κοινοτικών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Στόχος είναι να εγκαταλειφθούν ε
Keywords
Τυχαία Θέματα