Κινήσεις για να μείνει απόρρητη η έκθεση για τα βασανιστήρια της CIA

Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε να επιστρέφει στο Κογκρέσο αντίγραφα της ογκώδους έκθεσης που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2014 η αμερικανική Γερουσία στην οποία κατήγγειλε σκληρές συνθήκες κράτησης και ανακριτικές μεθόδους με τη χρήση «βασανιστηρίων» της CIA, τόνισε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος...

Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ θα καταστήσει πιο δύσκολο να δοθεί στην δημοσιότητα η έκθεση 6.700 σελίδων, καθώς η έκθεση του Κογκρέσου εξαιρείται από τον νόμο που επιτρέπει τη δημοσίευση κυβερνητικών εγγράφων.

Ο
Λευκός Οίκος προέβη στην κίνηση έπειτα από αιτήματα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Ρίτσαρντ Μπερ, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, που ήταν επικεφαλής της Επιτροπής όταν η έκθεση δόθηκε στην δημοσιότητα, είχε ζητήσει να κοινοποιηθεί η έκθεση σε πολλές υπηρεσίες εκτελεστικών οργανισμών με απώτερο σκοπό να καταστεί αυτή δημοσιεύσιμη μα βάση τον Νόμο σχετικά με την Ελευθερία της Πληροφορίας.

Μια αποχαρακτηρισμένη συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης δόθηκε στην δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2014. Η έκθεση κατέληγε ότι το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA, με τεχνικές όπως αυτή του εικονικού πνιγμού που οι περισσότεροι παρατηρητές χαρακτηρίζουν βασανιστήριο, ήταν περισσότερο βάρβαρες και λιγότερο αποδοτικές από ό,τι η CIA είχε αναφέρει σε γερουσιαστές.

Σύμφωνα με την έκθεση, ούτε μία τρομοκρατική επίθεση δεν απετράπη ως αποτέλεσμα της χρήσης των σκληρών τεχνικών ανάκρισης.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) έχει ασκήσει αγωγή ώστε η πλήρης έκθεση να δοθεί στην δημοσιότητα.
Αλλά τα δικαστήρια των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι επειδή η έκθεση συντάχθηκε από το Κογκρέσο, εξαιρείται από τον Νόμο σχετικά με την Ελευθερία της Πληροφορίας.

Τουλάχιστον ένα αντίγραφο της έκθεσης, εντούτοις, δεν θα επιστραφεί στην Επιτροπή. Και αυτό, γιατί, ένα αντίγραφο παραμένει στο προεδρικό αρχείο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως αναφέρει μια επιστολή της 9ης Δεκεμβρίου 2016 που συνέταξε ο τότε επικεφαλής της νομικής ομάδας του Λευκού Οίκου, Νιλ Ιγκγλέστον και έστειλε στην Φάινσταϊν.

Με ανακοίνωσή της η Φάινσταϊν εξέφρασε την «ανησυχία και την απογοήτευσή της» ότι ο Μπερ ζήτησε την επιστροφή των εγγράφων, χαρακτηρίζοντας την κίνησή του, μακριά από την συνηθισμένη δικομματική φύση της Επιτροπής.

«Κανένας γερουσιαστής, κανένας πρόεδρος Επιτροπής δεν έχει την εξουσία να διαγράψει την ιστορία. Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρόθεση του προέδρου σε αυτή την περίπτωση», τόνισε.
Το γραφείο του Μπερ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο και η CIA αρνήθηκε να τοποθετηθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα