«Κόλαση επί Γης» για τους πρόσφυγες η Ειδομένη: Λάσπη, κρύο, απελπισία και αδιέξοδο

Άλλη μια νύχτα-κόλαση πέρασαν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, καθώς οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν μετατρέψει τον καταυλισμό σε βαλτότοπο, ενώ πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό έχουν πλημμυρίσει.

Η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ ....
παραμένει ερμητικά κλειστή, οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είναι δύσκολες, οι συνθήκες υγιεινής μηδαμινές και η βροχή έχει δημιουργήσει
ένα απάνθρωπο σκηνικό. Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί, ακόμα και να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

Πάνω από 13.000 πρόσφυγες βρίσκονται στον καταυλισμό, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι η ΠΓΔΜ θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο του σημείου μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να μην επιτρέπουν σε πρόσφυγες και μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της με τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν στον Πειραιά. Μόνο την Τρίτη 1.330 μετανάστες και πρόσφυγες ήρθαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Περισσότερα από 3.000 άτομα φιλοξενούνταν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στη χώρα υπάρχουν συνολικά περί τους 36.000 πρόσφυγες και μετανάστες - αριθμός που πάντως διαψεύδεται από όλους τους υπολοίπους εμπλεκόμενους φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις, καθώς όλοι κάνουν λόγο για περισσότερους από 40.000 εγκλωβισμένους στην Ελλάδα.

Πάνω από 3.000 πρόσφυγες στη Χίο

Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Χίο με το Κέντρο Καταγραφής στη ΒΙ.ΑΛ. να έχει γεμίσει, τη Σούδα να μη δέχεται άλλο κόσμο στις σκηνές του Δήμου Χίου και το άνοιγμα των Ταμπάκικων (εκτάκτως) να έχει γίνει ήδη από τις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου εκεί να παραμείνουν όσοι πρόσφυγες φθάσουν τις πρωϊνές ώρες.

Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες με τη βροχή να δημιουργεί προβλήματα, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε έκτακτη επικοινωνία του Δημάρχου Χίου κ. Βουρνού με τον υπουργό Ναυτιλίας Θόδωρο Δρίτσα, λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου το υπουργείο να στείλει πλοίο στο νησί για να παραλάβει κόσμο καθώς ολοένα και εγκλωβίζονται περισσότεροι μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση θα επανακτιμηθεί τις πρωινές ώρες και αφού προηγουμένως έχει μεσολαβήσει η μετακίνηση των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τη Χίο που συνεχίζεται -παρά τις καιρικές συνθήκες- αμείωτη. Από τις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και τα μεσάνυχτα περισσότεροι από 500 μετανάστες έφθασαν στις ακτές του νησιού και ο αριθμός ολοένα και βαίνει αυξανόμενος.

«Σφραγισμένα» τα σύνορα

Η Σερβία από τα μεσάνυχτα της Τρίτης άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι άδειες και, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, το τελευταίο 48ωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Η Ουγγαρία, που «πρωτοστάτησε» στο στήσιμο συρματοπλεγμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τώρα κατασκευάζει... τάφρο, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα περνάει κανείς στο έδαφός της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» παραμένει από τα μεσάνυχτα κλειστή για όλους τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για «ανθρωπιστικούς λόγους». Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει στη Σλοβενία το δικαίωμα να κάνει χρήση της απόλυτης εφαρμογής των κανονισμών του Σένγκεν στα σύνορα της, επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους και μην επιτρέποντας τη διέλευση πολιτών τρίτων χωρών που δεν αιτούνται ασύλου.

Spiegel: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκκενώσει άμεσα την Ειδομένη

Ολα αυτά ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση εκκένωση της Ειδομένης και την μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί σε νέα κέντρα φιλοξενίας.

Το Spiegel αναφέρει πως η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και τονίζει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή

Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαίωσε στο Spiegel Online ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας.

Όπως είπε «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα» και πρόσθεσε ότι «η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί».
Keywords
Τυχαία Θέματα