Κομισιόν: Βυθίζεται η οικονομία...


Στο 10% η ύφεση στην Ελλάδα, δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη...
Στο -10% προβλέπεται η ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2020, η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ μετά την Ισπανία. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021, πριν αυξηθεί σε 5% το 2022.
Αυτό προβλέπει η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις που ανακοινώθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση, η...
πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί από το ρυθμό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αφού η επαναφορά του τουρισμού προβλέπεται αργή. Ενώ η ανεργία παραμένει στο 16%, το ποσοστό της απασχόλησης πέφτει, κυρίως λόγω τουρισμού.
Γεωπολιτικές εντάσεις και τυχόν κρίση μεταναστευτικού προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις, όπως αναφέρεται. Η πρόβλεψη πάντως δεν ενσωματώνει τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις από το Ταμείο Αποκατάστασης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί. Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% (q-o-q -ανά τρίμηνο) κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020, αντικατοπτρίζοντας την επανέναρξη της οικονομίας και της προσωρινής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού εκείνη τη στιγμή. Η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο προήλθε κυρίως από την εγχώρια ζήτηση. Η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε απότομα λόγω του αρνητικού αντικτύπου της πανδημίας στον τουρισμό, ενώ ο κλάδος των κατασκευών έδειξε κάποια ελαστικότητα.
Μετά την επανεισαγωγή των μέτρων περιορισμού κατά το τέταρτο τρίμηνο του του έτους, η αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να γίνει αρνητική σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά, αναμένεται πραγματικό ΑΕΠ να μειωθεί κατά 10% το 2020, η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ, μετά την Ισπανία.
Τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να σταθμίσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με την ανάπτυξη να αυξάνεται κατά 3,5% το 2021 και 5% το 2022.
Η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από ιδιωτική κατανάλωση, με το σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, βελτίωση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το υποστηρικτικό περιβάλλον της δημοσιονομικής πολιτική στην οικονομία. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, με την έναρξη του εμβολιασμού που αναμένεται να υποστηρίξουν μόνο σταδιακά την επιστροφή τουριστών στην Ελλάδα.
Οι επενδύσεις προβλέπεται ότι θα ανακάμψουν επίσης, αλλά με πιο αργό ρυθμό.
Τα μέτρα στήριξης που έχουν υιοθετήσει οι αρχές ενίσχυσαν την πιστωτική ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοιο με ένα χρόνο πριν, που δείχνει ότι αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένει σχετικά περιορισμένος. Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε, κυρίως λόγω των χαμηλότερων απασχολούμενων στον τουριστικό τομέα.
Μετά την πτώση κατά 1,3% το 2020, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός το 2021 πριν γίνει θετικός το 2022.
Η αρνητική ανάπτυξη στις τιμές καθοδηγούνται κυρίως από την αναμενόμενη πτώση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι η πρόβλεψη παραμένει υπό μεγάλη αβεβαιότητα.
Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια υγεία και την πανδημική κρίση και η διάθεση εμβολιασμού θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Επίσης, γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η κρίση μετανάστευσης προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις
Keywords
Τυχαία Θέματα