Κοτζιάς-Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Τι συζήτησαν επί 3,5 ώρες στο μυστικό ραντεβού

Λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων στην Νέα Υόρκη (17 Ιανουαρίου), πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ενδεικτικό της άκρας μυστικότητας κάτω από την οποία έγινε η συνάντηση αυτή
για το Σκοπιανό...
είναι ότι κανείς δεν γνώριζε τον τόπο και την ώρα, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών είχε αποφύγει να βγάλει επίσημη ανακοίνωση, αφήνοντας τους δημοσιογράφους «στο σκοτάδι». Τελικά, οι δύο άνδρες βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» που βρίσκεται επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη! Οι συνομιλίες διήρκησαν σχεδόν 3,5 ώρες και κανείς από τους δύο άνδρες δεν έκανε δηλώσεις κατά την έξοδό του.

Πηγές του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξαν πως η συζήτηση ανάμεσα στους δυο άνδρες δεν μπήκε στο θέμα του ονόματος, αλλά στο χρονοδιάγραμμα και τα διαδικαστικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε: «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος».

Και μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς να ακολουθεί την μέθοδο της "διπλωματικής εσωστρέφειας", αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την ίδια στάση τηρεί και η άλλη πλευρά. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός -αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις- Μπούγιαρ Οσμάνι εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή των Σκοπίων. Εκεί δεν δίστασε να αποκαλύψει πως η Αθήνα «αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία», κάνοντας λόγο για διάφορες προτάσεις που ΄έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, στα Σκόπια συζητείται έντονα στον δημόσιο διάλογο, πως οι ζυμώσεις σχετικά με το όνομα θα καταλήξουν σε «σύνθετη ονομασία με την λέξη Μακεδονία μέσα για να αντέξει στην πίεση του κοινού». «Προσπαθούμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του θέματος. Αυτό το ζήτημα έχει έναν ορθολογικό πυρήνα, με πολλές ωστόσο συναισθηματικές προεκτάσεις που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών» επεσήμανε ο Οσμάνι, τονίζοντας πως «είναι η κατάλληλη εποχή προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικό για λόγους ασφαλείας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ τόνισε πως το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων «πρέπει να λυθεί, με μία λύση όμως που δεν θα πληγώνει την Ελλάδα». Για ακόμα μία φορά υπογράμμισε πως «το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της», προσθέτοντας δε πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική όπως περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει για πολλοστή φορά την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό του προς το πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά, προσθέτοντας πως αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Τέλος, σημείωσε πως «υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιοδεύει στην Μακεδονία μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ζήτησε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συζητήσεις, καλώντας την να σταματήσει την «μυστική διπλωματία». Ενώ έβαλε πάλι τον πήχη για τη λύση στο θέμα του ονόματος στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου.

Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα