Κρίση στην Ισπανία: Σήμερα η άρση αυτονομίας της Καταλονίας - «Δάκτυλο» του Τ.Σόρος βλέπει η Μαδρίτη

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για την συνέχιση του βασιλείου της Ισπανίας ως έχει ή αν το αποσχιστικό κίνημα στην Καταλονία θα κλιμακώσει τις ενέργειές του εναντίον του κράτους της Μαδρίτης οδηγώντας τα πράγματα ακόμα και σε ένοπλη αντιπαράθεση.

Tην ίδια στιγμή η Μαδρίτη βλέπει «δάκτυλο» του Τ.Σόρος πίσω από το αποσχιστικό κίνημα.

H Mαδρίτη σήμερα προχωράει σε έκτακτα...
μέτρα προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης με σκοπό στην συνέχεια την άμεση διεξαγωγή τοπικών εκλογών
τον Ιανουάριο ώστε να εκλεγεί μια νέα πιο «νομοταγής» καταλανική κυβέρνηση.

Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) για τις ενέργειες αυτές κάτι που φανερώνει ότι σύσσωμο το ισπανικό πολιτικό σύστημα είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την ενότητα της χώρας

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που ρυθμίζει τα της άρσης της αυτονομίας των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, έπειτα από την άρνηση του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την εκστρατεία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.

Η κατάσταση στην Καταλονία έχει εκτραχυνθεί από τις ενέργειες ενός τυχοδιώκτη πολιτικού ο οποίος έχει βαλθεί να διαλύσει το ισπανικό έθνος και για τον οποίο ουδείς με βεβαιότητα μπορεί να πει ποιος κρύβεται από πίσω.

Πολλοί λένε ότι κρύβεται το «δαχτυλάκι» του γνωστού και μη εξαιρετέου Τζορτζ Σόρος.

Από το 2014 υπάρχουν διαδρομές χρηματοδότησης από το ίδρυμα του Τ.Σόρος Open Society Initiative for Europe, το οποίο έδωσε χρήματα σε οργανώσεις που μάχονται για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Αυτό το αποκάλυψε η εφημερίδα La Vangardia πέρσι

Σύμφωνα λοιπόν με εσωτερικά έγγραφα το ίδρυμα του Σόρος έδωσε:

27,049 δολάρια δόθηκαν στο Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Catalonia’s Council for Public Diplomacy in Catalonia), μια οργάνωση την οποία δημιούργησε η Catalonia’s Generalitat με διάφορους ιδιώτες και άλλα 24 973 dollars στο Centre d’Informació i Documentació Internacionals a Barcelona (the Barcelona Centre for International Information and Documentation, το οποίο αποκαλείται και “BCIID”). Το BCIID είναι υποτίθεται ένα ανεξάρτητο think tank το οποίο παίζει το ρόλο του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ για την “Generalitat of Catalonia”.

Η εμπλοκή Σόρος έστω και υπογείως σε ζητήματα καταλανικής ανεξαρτησίας δνε μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Αντίθετα από τα διάφορα ασυνάρτητα που ακούγονται από ΜΜΕ οι Καταλανοί ΔΕΝ βρίσκονται υπό κατοχή ούτε καταπιέζονται από τους Ισπανούς διότι απλούστατα είναι και οι ίδιοι Ισπανοί.

Ιστορικά όταν ενώθηκαν τα βασίλεια της Καστίλης-Λεόν και της Αραγωνίας (της οποίας η Καταλονία αποτελούσε μέρος) το 1460 τότε οι χριστιανικοί λαοί των δύο βασιλείων ίδρυσαν ως συστατικά του, το ισπανικό έθνος.

Συν τοις άλλοις τα ιβηρικά χριστιανικά βασίλεια μαζί πέτυχαν το έπος της Reconquista, της ανάκτησης δηλαδή της χερσονήσου από τους Άραβες. Ένας αγώνας που διήρκεσε πάνω από 7 αιώνες. Συνεπώς όλοι στην Ισπανία έχουν ένα πολύ κοινό και δυνατό ιστορικό υπόβαθρο.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία είναι ένας «εθνικιστικός» τοπικισμός που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Εξαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει η εθνότητα των Βάσκων. Όντως οι Βάσκοι είναι άλλος λαός και κάποτε αποτελούσαν το βασίλειο της Ναβάρας. Παρόλα αυτά οι Βάσκοι δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ισπανικό βασίλειο διότι γνωρίζουν τι τους περιμένει έξω ως κρατίδιο.

Το ισπανικό Σύνταγμα τους αναγνωρίζει «ως ξεχωριστό έθνος που διαβεί εντός ισπανικού εδάφους» αλλά... μέχρι εκεί.

Τώρα όσον αφορά για κάποια που ακούγονται από μερίδα του κόσμου ότι είναι πολιτικό το ζήτημα και οι Καταλανοί στην Μαδρίτη βλέπουν τον Φράνκο αυτό δεν έχει καμία λογική. Ποτέ δεν διαλύεται ένα έθνος για πολιτικούς λόγους. Άλλωστε επί κυβερνήσεως των Δημοκρατικών την δεκαετία του 1930 η Μαδρίτη ήταν η πρωτεύουσα της Ισπανίας όπως πάντα. Τότε δεν ενοχλούνταν οι Καταλανοί;

Όσο για την φρανκική καταπίεση δεν την υπέστησαν μόνο οι Καταλανοί, αλλά και οι Καστιλιάνοι, οι Ανδαλουσιάνοι, οι Γαλήκιοι κ.λ.π

Αλίμονο να διασπάται ένα κράτος ανάλογα με τα πολιτικά πιστεύω του καθενός
Keywords
Τυχαία Θέματα