Κρίσιμο Eurogroup: Βαθαίνει το ρήγμα ΕΕ – Αθήνας

Βρυξέλες, του Θάνου Αθανασίου

Δεκαοχτώ κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί μια παράταση του 2ου ελληνικού προγράμματος και να προσπαθήσει…

να το ολοκληρώσει με μέτρα δικής της εμπνεύσεως και αξιολόγησης της τριμερούς επιτροπής ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ πριν ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα με πιθανούς διαφορετικούς στόχους.
Προς το
παρόν οι τεχνικές συζητήσεις του Σαββατοκύριακου έγιναν με την παραδοχή των σημερινών στόχων (π.χ. πλεόνασμα 3% για το 2015) σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Eurogroup και δεν είχαν σημαντικό αποτέλεσμα σύμφωνα με πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση που μίλησε στο

H πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο το απόγευμα της Κυριακής για ελλείψεις στην τεχνική προετοιμασία, για εποικοδομητικές συζητήσεις που απέχουν όμως πολύ από το να αποτελέσουν τη βάση για μια συμφωνία. “Δεν υπάρχουν ούτε όλες οι ιδέες, ούτε όλα τα νούμερα”, εξηγεί.
Με αυτά τα δεδομένα η προσέγγιση στο σημερινό Eurogroup παραμένει δύσκολη και δεν αποκλείεται νέα συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση του πως συνάδουν οι απόψεις των 18 υπουργείων οικονομικών με τις θετικές δηλώσεις που έκαναν ορισμένοι αρχηγοί κρατών στη Σύνοδο Κορυφής, ο αξιωματούχος είπε πως “άλλο δηλώσεις, άλλο θέσεις, όλοι θέλουν το καλύτερο για την Ελλάδα και αυτό είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο σεβασμό του εκλογικού αποτελέσματος και την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας. Αυτό όπως ξέρετε σημαίνει επέκταση του προγράμματος και αλλαγή των μέτρων, όχι των όρων. Ακόμα όμως και αυτό πρέπει κανείς να το έχει προετοιμάσει”.

Νέα Διαμεσολάβηση Γιούνκερ

"Ο πρόεδρος Γιούνκερ καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση", σχολιάζει στις Βρυξέλλες αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό μετά από πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα.

Η ίδια πηγή ανέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι: “οι ελπίδες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup δεν είναι μεγάλες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει διαφορετικές ιδέες από τους υπόλοιπους εταίρους που θα παραβρίσκονται στην αίθουσα”.
Ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης σύμφωνα με κοινοτικές πηγές τα δεδομένα σε σχέση με τα ελληνικά αιτήματα είναι τα εξής:
Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ (SMPs) είναι τμήμα δόσης του 2ου ελληνικού προγράμματος και εκταμιεύονται στη βάση εκπλήρωσης των όρων του 2ου ελληνικού προγράμματος.

Τα χρήματα που απομένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπάρχουν στο πλαίσιο του 2ου προγράμματος και επιστρέφονται με τη λήξη του.
Τα κοινοβούλια των εταίρων δώσει έχουν κοινοβουλευτικές εξουσιοδοτήσεις για δόσεις προς την Ελλάδα μόνο ως την 28ή Φεβρουαρίου, για να επεκταθεί η ημερομηνία πρέπει να υπάρξει ελληνικό αίτημα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις του 5ου ελέγχου.
Η τελευταία δόση από τον EFSF είναι μόνο 1,8 δισ, 3,4 προέρχονται από το ΔΝΤ και το ΔΝΤ μιλάει για ολοκλήρωση του δικού του 6ου ελέγχου ώστε να περάσει το αίτημά του από το διοικητικό του συμβούλιο,

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναστρέψει την απόφασή της για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων, σε περίπτωση επέκτασης, ή σύντομης προσφυγής σε νέο πρόγραμμα.
Οι στόχοι του 2ου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής δεν μπορούν να αλλάξουν και για να αλλάξουν σε νέο πρόγραμμα απαιτείται επέμβαση στο χρέος, ή νέο χρονοδιάγραμμα βιωσιμότητας (μετάθεση του 2022).
Keywords
Τυχαία Θέματα