Κρύβουν το πραγματικό κόστος...


Ούτε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός και αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου με το οποίο εισάγεται η κεφαλαιοποίηση στην επικουρική ασφάλιση από την 1.1.2022, Πάνος Τσακλόγλου, απάντησαν χθες στη Βουλή για τα κενά που αφήνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με το εάν το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα είναι δημόσιο, όπως... καθησυχάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ή όχι.

Να απαντήσει
ο υπουργός γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφεύγει να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος του νέου ταμείου ΤΕΚΑ, συναρτώντας το από «την ένταξη ή μη του ΤΕΚΑ στο μητρώο των φορέων Γενικής Κυβέρνησης», ζήτησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά».Αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, τόσο για την αμήχανη έκθεση του ΓΛΚ το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί για το δημοσιονομικό κόστος κάθε νομοθετήματος, όσο και για την πρόβλεψη του νομοσχεδίου να μην εξαιρεθούν από τις επενδύσεις του Ταμείου τα προϊόντα υψηλού ρίσκου, όπως είναι τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, οι κυβερνητικοί σιώπησαν. Απαντώντας στην καταιγιστική κριτική όλων των κομμάτων, ο μεν υπουργός εξάντλησε την ομιλία του σε ειρωνικά σχόλια κυρίως κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δε πανεπιστημιακός Π. Τσακλόγλου παρουσίασε μια ανάλυση για τη σύνδεση του δημογραφικού με τις ασφαλιστικές προκλήσεις.
Και καθώς οι κοινοβουλευτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του εισηγητή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κ. Μουλκιώτη, αναρωτήθηκαν γιατί η κυβέρνηση παραβιάζει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με το ασφαλιστικό Βρούτση και την αναλογιστική μελέτη που το συνόδευε το 2020, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε ότι ναι μεν το ασφαλιστικό παραμένει βιώσιμο, βάσει και των μελετών του ‘20, αλλά λόγω της ραγδαίας δημογραφικής γήρανσης, «εάν δεν γίνουν αλλαγές στο επικουρικό, θα μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου «που αναιρεί τον δημόσιο διανεμητικό χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και την αλληλεγγύη των γενεών προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων» όπως σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Τόσο η ίδια όσο και ο Χρ. Κατσιώτης από το ΚΚΕ κατήγγειλαν και «την κυβερνητική μεθόδευση» με τη μεταμεσονύκτια κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και την υποβάθμιση της ακρόασης των φορέων οι οποίοι καλούνται εσπευσμένα αύριο Πέμπτη στις 9.00 π.μ.
Πάντως αίσθηση προκάλεσε η απουσία από τη συνεδρίαση της Επιτροπής του τ. υπουργού Εργασίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Γ. Βρούτση. Μια απουσία που ενδεχομένως υποδηλώνει και τη σοβαρή διαφωνία του με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα η οποία προκάλεσε και την απομάκρυνση από το υπ. Εργασίας...
Χριστίνα Κοψίνη
Εφημερίδα των Συντακτών
Keywords
Τυχαία Θέματα