"Κύκλωμα χρυσού": Εμπλοκή στις αποφυλακίσεις- Η αλληλογραφία των αρχών


Αποκαλυπτικά τα έγγραφα της ΑΑΔΕ αλλά και της ανακρίτριας για την εξέλιξη της ανάκρισης. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει εκφράσει τη στάση της απέναντι στο πρωτοφανές αυτό φαινόμενο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταλήξει ολοκληρωτικά σε κάποια απόφαση. Σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης...

Καταιγιστικές συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις για το αποκαλούμενο «κύκλωμα χρυσού». Η Εισαγγελία Πρωτοδικών δεν
έχει δώσει ακόμη σύμφωνη γνώμη για την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων.

Την ίδια ώρα, η αλληλογραφία μεταξύ των δικαστικών αρχών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνει πως «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό».

Αποτέλεσμα η θέση της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς που χειρίζεται την έρευνα ότι «δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις».

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει εκφράσει τη στάση της απέναντι το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταλήξει ολοκληρωτικά σε κάποια απόφαση ως προς την ποινική τύχη των κατηγορούμενων. Φαίνεται δε, να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού, κρίνοντας πως υπάρχουν διάφορες νομικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι εξακολουθούν να κρατούνται άγνωστο μέχρι πότε. Δεν αποκλείεται πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης να στραφούν προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου θα καταθέσουν αιτήσεις άρσης της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους και ενδέχεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες από το δικαστικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, στο έγγραφο της ανακρίτριας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, με το οποίο ζητά τη σύμφωνη γνώμη για την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορούμενων, αναφέρεται:

«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεματών αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σς προσκομίζω.

Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Για να καταλήξει σε αυτή τη θέση η δικαστική λειτουργός, επικαλείται την απάντηση της ΑΑΔΕ η οποία αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποίονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειωθετόν λαθρεμπορία αλλά απλή τελειωνιακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ:
Keywords
Τυχαία Θέματα