Κύπρος: Ο Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να πατάξει τη διαπλοκή

Στον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών αναμένεται να προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να διερευνήσουν τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πόρισμα Καλλή για τον βοηθό γενικό…

εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτόκριτου και τις καταγγελίες εναντίον του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
τόνισε ότι «θεωρώ πως όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να τύχουν ταχύτατης, ενδελεχούς και αντικειμενικής διερεύνησης και ως εκ τούτου το Υπουργικό Συμβούλιο στην συνεδρία της Τρίτης, θα μελετήσει, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των κείμενων νόμων, το διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών προς διερεύνηση των όσων νέων στοιχείων έχουν δει το φως της δημοσιότητας»
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα είναι άτεγκτος στη πάταξη της όποιας μορφής διαπλοκής από όπου και αν αυτή προέρχεται.

«Οι σημερινές εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία του Κράτους μου προκαλούν βαθύτατη θλίψη και προβληματισμό», ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τα αισθήματα ανασφάλειας και απογοήτευσης που ο κυπριακός λαός αισθάνεται και τα ερωτηματικά που του έχουν δημιουργηθεί όταν εκτοξεύονται τέτοιες κατηγορίες και καταγγελίες.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου διέπραξε τα ποινικά αδικήματα της δωροδοκίας δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.
Ο γενικός εισαγγελέας επικαλέστηκε το πόρισμα Καλλή, σύμφωνα με το οποίο, το δικηγορικού γραφείο του Ανδρέα Νεοκλέους, που εκπροσωπούσε την τέως Λαϊκή Τράπεζα, δεν καταχώρησε εμφάνιση σε αγωγή του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, που ζητούσε δικαστική απόφαση για συμψηφισμό όλων των δανείων του με τις απομειωθείσες καταθέσεις -κοινώς κουρεμένες καταθέσεις- συνολικού ποσού 515.619 ευρώ περίπου.

Λόγω της μη εμφάνισης των δικηγόρων της τράπεζας, εκδόθηκε τελικά δικαστική απόφαση ερήμην στις 8 Νοεμβρίου 2013, αποδίδοντας τη θεραπεία του συμψηφισμού που ζητούσε η πλευρά του κ. Ερωτοκρίτου.
Ωστόσο, αργότερα το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους ζήτησε παραμερισμό και με παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας η απόφαση για συμψηφισμό παραμερίστηκε.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ποινικός ανακριτής κατέληξε στο αιτιολογημένο συμπέρασμα ότι η μη εμφάνιση στην αγωγή και η συνακόλουθη έκδοση ερήμην απόφασης ήταν το αποτέλεσμα συνεννόησης και συναλλαγής μεταξύ του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπούσε τη Λαϊκή Τράπεζα και του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, έναντι κάποιου συμφωνημένου ανταλλάγματος.
Το αντάλλαγμα, σύμφωνα με το πόρισμα του ανακριτή, ήταν η εξυπηρέτηση του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους με την εντολή από τον κ. Ερωτοκρίτου, αντίθετη προς οδηγίες του τότε γενικού εισαγγελέα, για καταχώρηση ποινικής αγωγής εναντίον Ρώσων που εμπλέκονταν σε διαμάχη με την υπεράκτια εταιρεία Providencia, την οποία εκπροσωπούσε το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.
Όπως ανέφερε, το διακύβευμα στην καταγγελία εκείνη, αφορούσε διαφορές που ήδη ήσαν αντικείμενο αστικών δικαστικών διαφορών ύψους περίπου 250 έως 300 εκατ. ευρώ.

«Είναι η τελική άποψη και κατάληξη του ποινικού ανακριτή ότι από το σύνολο του μαρτυρικού υλικού που έχει συλλέξει, αποκαλύπτεται η διάπραξη από τον βοηθό γενικό εισαγγελέα του ποινικού αδικήματος του δεκασμού δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του άρθρου 100 (α) του Ποινικού Κώδικα, κεφάλαιο 54 με τη λήψη του ωφελήματος της ερήμην ευνοϊκής δικαστικής απόφασης για χάριν ενέργειας κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός του, αδίκημα το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 7 χρόνια», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι «ο ανακριτής καταλήγει ότι αποκαλύπτεται και η διάπραξη του ποινικού αδικήματος της δωροληψίας κατά παράβαση του άρθρου 102 του Ποινικού Κώδικα για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, για το οποίο αδίκημα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια».

Ο βοηθός εισαγγελέα αρνείται τις κατηγορίες

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, απέρριψε τις εναντίον του κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι «αναμφίβολα» παραμένει στη θέση του και θα πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του στην Νομική Υπηρεσία.

Επίσης, απέδωσε τις εναντίον του κατηγορίες σε πόλεμο του κοινωνικοοικονομικού κατεστημένου της Λευκωσίας εναντίον του λόγω των ερευνών του στα θέματα οικονομίας.
Εξάλλου, χαρακτήρισε ατυχή τον παραλληλισμό της υπόθεσης Providencia με εκείνη του συμψηφισμού χρεών και καταθέσεων του ιδίου και αντέστρεψε τα πυρά αναφερόμενος σε "συγκλίνουσες μοχθηρίες".

«Είμαι υποχρεωμένος με τον ίδιο τρόπο να κατηγορήσω τον γενικό εισαγγελέα ότι και η δική του συμπεριφορά, να αναστείλει την υπόθεση της Providencia με ένα τηλεφώνημα, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, υποδηλοί δεκασμό. Και δεν το λέω τώρα», ανέφερε παραπέμποντας σε επιστολή του προς τον Παναγιώτη Καλλή με την οποία ζητούσε να κλητεύσει τον Κώστα Κληρίδη να δώσει μαρτυρία για την υπόθεση Providencia.

Πρόσθεσε, ότι τον λόγο έχει τώρα η Αστυνομία για να διεξάγει ανακρίσεις λαμβάνοντας καταθέσεις όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τους νυν και τέως γενικούς εισαγγελείς, τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση Providencia και από το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους.
«Θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων αυτών σε όποιες χώρες κι αν βρίσκονται και τα συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα», δήλωσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.
Keywords
Τυχαία Θέματα