Κυβερνητικά πανηγύρια σε θολό φόντο...


Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας παρουσιάζει αύριο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον απολογισμό πεπραγμένων της κυβερνητικής... θητείας, με τον πανηγυρικό τίτλο «Τέσσερα χρονιά Ανάπτυξη για όλους» και υπότιτλο «η Ελλάδα των ρεκόρ και των εξαιρετικών επιδόσεων στην οικονομία μπορεί πλέον να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον».


Η επιλογή του χώρου μόνο τυχαία δεν είναι, αφού η περίφημη «αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας» ήταν από τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με επίκεντρο την πώληση
των υπερχρεωμένων Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.
Σήμερα τα μεν Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους από τον Νοέμβριο του 2022, όταν υπεγράφη η συμφωνία εξυγίανσης-μεταβίβασης στην Οnex του Πάνου Ξενοκώστα, ενώ αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση της απόφασης του Πρωτοδικείου, στο οποίο έχουν κατατεθεί από τον Φεβρουάριο οι φάκελοι της συμφωνίας.
Τα δε Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν μεταβιβαστεί και επισήμως στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, με τις τελευταίες υπογραφές για την αγοραπωλησία του ακινήτου της ΕΤΑΔ να πέφτουν τη Μεγάλη Τετάρτη.
Ωστόσο η πλειονότητα των εργαζομένων παραμένει αποκλεισμένη από τον χώρο των ναυπηγείων, καθώς το μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της νέας διοίκησης επιτρέπει την είσοδο μόνο 250 ατόμων κάθε φορά, από το σύνολο των 615 που έχουν υπογράψει δίμηνες ατομικές συμβάσεις.
Ερωτήματα υπάρχουν και για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν τα ναυπηγεία από τον νέο επενδυτή, ο οποίος δεν έχει ανοίξει δημόσια τα χαρτιά του, πέρα από γενικόλογες δηλώσεις για το όραμά του, που περιλαμβάνει «να είμαστε αυτάρκεις σε πολλά θέματα, να μην έχουμε ανάγκη κανέναν και να μη μας βγάζουν από την πρίζα».
Αναβρασμό στην τοπική κοινωνία προκαλεί η πρόθεση κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, η οποία πολλαπλασιάζει την όχληση σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη από βιομηχανικές χρήσεις, ενώ ενέχει τον κίνδυνο περιβαλλοντικού ατυχήματος. Ο Γ. Προκοπίου έχει διαψεύσει ότι θα κατασκευάσει μονάδα αεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, χωρίς όμως να κατευνάσει τις ανησυχίες.
Σύμφωνα πάντως με τον νόμο για την αξιοποίηση των ναυπηγείων (Ν. 4949/2022), όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, αφού προβλέπονται κάθε είδους χρήσεις, από βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, τουριστικό λιμάνι και χώροι αναψυχής, εγκαταστάσεις παραγωγής-αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέχρι κέντρα δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων (data centers)...
Αφροδίτη Τζιαντζή
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Keywords
Τυχαία Θέματα