Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει...

Το τελευταίο διάστημα, μετά την είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» ανήμερα της επετείου της κρίσης των Ιμίων, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια πρωτοφανή επικοινωνιακή διαχείριση τόσο του...

συγκεκριμένου ζητήματος όσο και συνολικά των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Και τι δεν ακούσαμε; Το κορυφαίο, βεβαίως, ήταν ότι το τουρκικό ερευνητικό προέβη στην κίνηση αυτή σπρωγμένο από τα... καιρικά φαινόμενα. Ηταν φανερό πως η κυβέρνηση ήθελε να υποβαθμίσει
το ζήτημα. Ταυτόχρονα όμως δεν έλειψαν και οι συνήθεις πατριωτικές ρητορείες.

Ο υπουργός Αμυνας μας πληροφόρησε πως ήμασταν πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των γειτόνων και είχαμε λάβει τα μέτρα μας γιατί είχαμε πληροφορίες για όσα συνέβησαν από την προηγούμενη ημέρα.

Δεν μας είπε όμως τι είδους πληροφορίες. Για το πού θα φυσήξουν οι άνεμοι ή για το ότι ετοιμαζόταν τουρκική πρόκληση; Ο ίδιος, μιλώντας δημόσια, εμφάνισε τον εαυτό του απόλυτο κυρίαρχο της κατάστασης και τον πρωθυπουργό να κρέμεται από τα χείλη του καθώς δεν ήξερε τι να κάνει.

Αμίμητος ο διάλογος που εξιστόρησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος: «“-Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ;” “-Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ”». Ευτυχώς που ο πρωθυπουργός, χάρη στον υπουργό του, δεν έχασε την ψυχραιμία του. Χάθηκε όμως η σοβαρότητα.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση να απέχει από εκδηλώσεις στην περιοχή των Ιμίων με αφορμή την επέτειο, με την απειλή ότι, αν δεν απείχε, η Τουρκία θα αντιδρούσε διαφορετικά. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά στην προειδοποίηση και την κάλεσε να πράξει το ίδιο και στα «υπόλοιπα νησιά».

Προφανώς εννοεί αυτά που οι Τούρκοι θεωρούν «γκρίζες ζώνες». Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εκείνο που ξέρουμε είναι πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακούς όρους, με επιπολαιότητα και γελοίες «εκμυστηρεύσεις».

Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα. Δεν επιδιώκει πόλεμο με κανέναν και φυσικά ούτε με την Τουρκία. Στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και επιδιώκει τον διάλογο μέσα από τα διεθνώς θεσμοθετημένα όργανα και τις αρχές του ΟΗΕ. Εκεί βρίσκεται το δικό της ισχυρό χαρτί και όχι στους ισχυρισμούς ότι δοκιμάζει τις αντιδράσεις των γειτόνων...

efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα