«Λυπούμαστε, δεν μπορούμε να δεχτούμε το παιδί στο σχολείο»...


Χωρίς σχολικούς νοσηλευτές πολλά παιδιά, σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα έπρεπε να τους χωρά όλους...

Ένα σοβαρό θέμα, που αφορά την απουσία νοσηλευτών στις σχολικές μονάδες, φέρνει στην επιφάνεια η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ηρακλείου, καλώντας παράλληλα σε διαμαρτυρία την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στη μία το μεσημέρι, στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με κύριο θέμα τις εγκληματικές ελλείψεις σε νοσηλευτές στα Γυμνάσια – Λύκεια του Δήμου Ηρακλείου αλλά και τα εν γένει μεγάλα προβλήματα σε ελλείψεις εκπαιδευτικών. Η... σημασία νοσηλευτή στις σχολικές μονάδες
καθίσταται παραπάνω από αναγκαία, για την αγωγή και την προαγωγή της υγείας του σχολικού πληθυσμού (ΥΑ αρ. ΦΕΚ 449/ τ. Β’/03-04-2007), καθώς πρόκειται για ειδικούς που λειτουργούν σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης στο σχολείο και προάγουν τη σχολική υγεία και ασφάλεια, παρεμβαίνοντας σε πιθανά ή πραγματικά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με την καταγγελία της Ένωσης, αφορμή για τη δημοσιοποίηση του θέματος στάθηκε ένα σοβαρό περιστατικό μη χορήγησης νοσηλευτικής βοήθειας σε μαθήτρια Γυμνάσιου με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. «Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να υπάρχει νοσηλευτής σε κάθε σχολική μονάδα, μας πλασάρεται ως κανονικότητα η χορήγηση του μονό σε μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας και πολύ συχνά δυστυχώς ούτε σε αυτούς, δείχνοντας μας ακριβώς την επικίνδυνη αδιαφορία που αντιμετωπίζει τα παιδιά μας η πολιτεία, είτε σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, είτε σε επίπεδο Κεντρικού Κράτους», αναφέρεται στην καταγγελία της Ένωσης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, Σκεπάρνης Γιώργος, περιέγραψε στο ΤΡΡ την τραγική πραγματικότητα. «Ενημερωθήκαμε από την πρόεδρο του συλλόγου του συγκεκριμένου σχολείου για την άρνηση χορήγησης νοσηλευτικής βοήθειας στη μαθήτρια που τώρα θα πάει Β’ Γυμνασίου. Το παιδί από την Α’ Δημοτικού μέχρι και την Α’ Γυμνασίου, μετά από πολλές πιέσεις της οικογένειας, είχε σχολικό νοσηλευτή που της χορηγούσε ινσουλίνη. Φέτος από τη Δευτεροβάθμια το αρνούνται, λόγω έλλειψη κονδυλίων, μας λένε. Πρότειναν στην οικογένεια ή να μετακινηθεί το παιδί σε άλλο σχολείο ή να πληρώσουν -όπως είπαν με θράσος- από την τσέπη τους νοσηλευτή». Βέβαια, αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. «Μάθαμε μετά από πιέσεις ότι πέρυσι στον δήμο Ηρακλείου ήταν 18 μαθητές που έχριζαν νοσηλευτικής φροντίδας και καλύφθηκαν οι 11. Τα υπόλοιπα παιδιά έμειναν στη μοίρας τους» εξηγεί ο ίδιος. «Για φέτος μας ήταν ότι ήταν 15 οι αιτήσεις και με τα χίλια ζόρια καλύφθηκαν 7-8. Και δεν προβλέπεται να καλυφθούν τα κενά ούτε με το δεύτερο κύμα προσλήψεων στο τέλος Σεπτέμβρη. Έμαθα ότι αυτή η μαθήτρια δεν πάει σχολείο τώρα, γιατί φοβούνται οι γονείς της. Φανταστείτε να γίνει το παραμικρό. Πού θα αποδοθούν ευθύνες; Η κανονικότητα που επικαλείται η κα. Κεραμέως είναι μια εγκληματική πραγματικότητα» λέει, καταληκτικά.
Με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) τόνιζε την ύπαρξη του προβλήματος και στην Κέρκυρα. «Οι σχολικοί νοσηλευτές δεν διορίστηκαν φέτος σε επάρκεια στα σχολεία. Στις σχολικές μονάδες της Κέρκυρας υπάρχουν κενά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ταλαιπωρούνται. Αναγκάζονται πολλές φορές να συνοδεύουν καθημερινά για όλο το σχολικό ωράριο τα παιδιά τους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, τους προτείνεται ακόμα χειρότερα, να τα κρατούν στο σπίτι γιατί δεν υπάρχουν σχολικοί νοσηλευτές. Στο πλαίσιο της καθιέρωσης του θεσμού του Σχολικού Νοσηλευτή ΠΕ25 στις σχολικές μονάδες της χώρας, έχει αποδειχθεί περίτρανα ο νευραλγικός ρόλος τους μέσα στη σχολική μονάδα. Οι Σχολικοί Νοσηλευτές γεφυρώνουν την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, προσφέρουν συντονισμό φροντίδας, υποστηρίζουν την ποιοτική φροντίδα των μαθητών, συμβάλλουν αφενός στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση κι αφετέρου στη διασφάλιση της ανάπτυξης των γνώσεων των μαθητών, παρέχοντας ένα προστατευμένο και υγιές σχολικό περιβάλλον. Η λύση, που σε κάποια σχολεία, έχει εφαρμοστεί (να παρουσιάζεται, δηλαδή, σχολικός νοσηλευτής για δύο ημέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες να μετακινείται σε άλλο σχολείο!) δεν μπορεί να θεωρηθεί λειτουργική…. Ο διαβήτης, η επιληψία και οι άλλες ασθένειες δεν …επιλέγουν μέρες!».
Eπίσης, στα τέλη Ιουλίου ο σύλλογος Εκπαιδευτικών «Σεφέρης», είχε καταγγείλει πως μέσα στο καλοκαίρι γονείς στη Β΄Αθήνας που είχαν προσκομίσει γνωμάτευση γιατρού από δημόσιο νοσοκομείο και αιτούνταν για το παιδί τους σχολικό νοσηλευτή, (και μάλιστα για πάθηση όπως ο Νεανικός Διαβήτης Τύπου 1 ), ότι η αίτηση τους απορρίφθηκε από την Περιφέρεια για τυπικούς λόγους, επειδή ο γιατρός αναφέρει ότι «Χορηγείται για σχολικό νοσηλευτή» και όχι «Απαιτείται σχολικός νοσηλευτής». Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς στην ανακοίνωση αυτή, μόνο στη Διεύθυνση Β΄ Αθήνας έχουν απορριφθεί 5 από τις 130 αιτήσεις, ενώ παρά το γεγονός ότι οι γονείς έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα από γιατρούς και νοσοκομεία, για το αυτονόητο δικαίωμα ενός παιδιού, για το οποίο επιβάλλεται η εξατομικευμένη επιστημονική παρέμβαση από ειδικό επιστήμονα, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς η ζωή του είναι σε κίνδυνο, μπαίνει σε «γραφειοκρατική τιμωρία» για το τυπικό των λέξεων.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο της Γεωργίας Κριεμπάρδη, πατήστε ΕΔΩ...
Keywords
Τυχαία Θέματα