«Μακεδονία» – σκέτο το όνομα των Σκοπίων στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Νέτο – σκέτο «Μακεδονία» (ούτε καν «Βόρεια Μακεδονία») ήταν η ονομασία, με την οποία ανέφερε τη χώρα του ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι , στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο Ζάγκρεμπ. Στο ΕΛΚ, ως γνωστόν, μετέχει και η Νέα Δημοκρατία, ενώ στο συνέδριο, στην πρωτεύουσα της Κροατίας, παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα
με το Euronews, λοιπόν, στο συνέδριο το οποίο ανέδειξε πρόεδρο του ΕΛΚ τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνό, Ντόναλντ Τούσκ, ο Χ. Μιτσκόσκι, αναφερόμενος...
στο πρόβλημα της διαφθοράς και σημειώνοντας ότι αυτό πιθανώς είναι το μεγαλύτερο ζήτημα των πρώην κομμουνιστικών χωρών, είπε ότι «η Μακεδονία ήταν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας κι εκείνη η περίοδος μετάβασης δεν είναι τόσο γρήγορη, και γι’ αυτό πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Ελπίζουμε κάποιο μέλος της αντιπροσωπείας της ΝΔ να ήταν εντός της αιθούσης, όταν ο Μιτσκόσκι πέταξε αυτό το «μαργαριτάρι», και είμαστε πράγματι πολύ περίεργοι να ακούσουμε εάν διαμαρτυρήθηκαν ή όχι στο προεδρείο του Συνεδρίου. Πολύ περισσότερο, εάν ο επικεφαλής του VMRO ανακάλεσε. Επιβεβλημένο, άλλωστε, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να τραβούν το αυτί του Χ. Μιτσκόσκι , ο οποίος, αν και στον ίδιο ευρωπαϊκό κομματικό σχηματισμό με τη ΝΔ, δεν τηρεί ούτε καν τα στοιχειώδη προσχήματα και προβαίνει σε προκλητικές, ακραίες εθνικιστικές κορώνες.

Άκρως ενδιαφέρον είναι επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euronews, ότι σημαντικό μέρος των μετεχόντων στο Συνέδριο επικέντρωσε την προσοχή του στο θέμα της προενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων και της Αλβανίας στην ΕΕ. Κατά το Euronews, μάλιστα, μια από βασικές αποστολές του Ν.Τούσκ είναι να επαναφέρει το ζήτημα της διεύρυνσης στο προσκήνιο. Πολύ περισσότερο, στο συνέδριο του ΕΛΚ εγκρίθηκε ένα έκτακτο ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό συνομιλίες με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Άραγε, η Νέα Δημοκρατία τι θέση κράτησε επί τούτου, και τι όρους έθεσε (αν έβαλε, βέβαια); Επειδή το θέμα της διεύρυνσης σε Σκόπια και Αλβανία αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, λόγω του ότι οι χώρες βρίσκονται στην «στενή γειτονιά» της, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να πληροφορηθεί η ελληνική κοινή γνώμη τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει το Euronews, η Λίντια Περέϊρα, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ από την Πορτογαλία, τόνισε: «Πρέπει να προχωρήσουμε με την διεύρυνση της ΕΕ. Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Υποσχεθήκαμε ορισμένα πράγματα σε μερικές χώρες και δεν τα υλοποιήσαμε. Κι αυτό είναι θέμα εμπιστοσύνης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμπιστεύεται αυτές τις χώρες και νομίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η γέφυρα μεταξύ διαφορετικών απόψεων».

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Α.Γεννηματάς, ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της ελληνικής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, με στόχο πάντοτε την εμπέδωση της ασφάλειας, την ενίσχυση της σταθερότητας και την προαγωγή της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Προϋπόθεση της προώθησης αυτής της πορείας είναι η τήρηση της τεθείσας αιρεσιμότητας».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι:

-Στις 26 Νοεμβρίου 2019, τα Σκόπια θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κ.Φραγκογιάννη.

-Προχθές, ο Ν.Δένδιας είχε συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ν.Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου, εκτός των άλλων, συζήτησαν για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης στα Σκόπια.

-Τον Φεβρουάριο σχεδιάζεται η σύγκληση, στη Θεσσαλονίκη, της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Να σημειωθεί ότι αυτή τετραμερής που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με ελληνική πρωτοβουλία, είχε παγώσει από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία, πάντως, τώρα την επαναφέρει.
Keywords
Τυχαία Θέματα