Μάθημα αλαζονείας παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Παρουσίασε ως "παραγωγικό" τον... μη διάλογο - Ο πρωθυπουργός αψήφησε τις ενστάσεις εκπαιδευτικών, κομμάτων, φορέων, αλλά και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, μιλώντας μάλιστα για...

«πολυφορεμένα κλισέ και τσιτάτα του παρελθόντος» - Υπερασπίστηκε την επαναφορά της διαγωγής μιλώντας για..."φίλτρο αξιολόγησης συμπεριφοράς"

«Πολυφορεμένα κλισέ και τσιτάτα του παρελθόντος» χαρακτήρισε την κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης γυρίζοντας αλαζονικά την πλάτη
στις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ισχυρίστηκε δε ότι «η επίθεση του κορωνοϊού καθυστέρησε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην εθνική αντιπροσωπεία. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε ούτε τον διάλογο με τους φορείς ούτε τη δημόσια διαβούλευση», ενώ οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών εγκαλούν το υπουργείο Παιδείας για «περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς και στον θεσμικό διάλογο»!

Ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της επιλογής της κυβέρνησης να θέσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση εν μέσω πανδημίας με τα σχολεία κλειστά, υποστήριξε ότι «παρά τις ρητορικές εξάρσεις περί δημοκρατίας σε καραντίνα, η δημοκρατία μας και ο κοινοβουλευτισμός λειτούργησε και λειτουργεί και μπόρεσε στην περίπτωση αυτού του νομοσχεδίου να είναι και αληθινά παραγωγικός».

«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το σχολείο να αυτοπεριορίζεται στη μετάδοση μόνο γνώσεων και όχι ήθους» ήταν η μνημειώδης αναχρονιστική αποστροφή του Κ. Μητσοτάκη για την επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών. Αψηφώντας δε και τις επιφυλάξεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής περί «στιγματισμού», σημείωσε ότι «το ίδιο δεν ισχύει και για τον ίδιο τον βαθμό του απολυτηρίου»; Τάχθηκε δε ανεπιφύλακτα υπέρ του «φίλτρου αξιολόγησης συμπεριφοράς»!

Παράλληλα επιχείρησε να αντικρούσει την κριτική για τη διακριτή αντιμετώπιση των πρότυπων σχολείων με... ταξική επιχειρηματολογία, καθώς όσοι «δεν έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν 'καταφύγιο' στην ιδιωτική εκπαίδευση θα μπορούν να πηγαίνουν σε σχολεία τα οποία θα στηρίζουν αυτές τις ξεχωριστές τους δεξιότητες»!

Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού, με αφορμή τη ρύθμιση για εισαγωγή ξένης γλώσσας στο νηπιαγωγείο, πως «η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι ο εγκέφαλος στην παιδική ηλικία έχει πολύ μεγάλη πλαστικότητα και πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης διαφορετικών γλωσσών από ό,τι τα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία».

Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι των παιδαγωγικών τμημάτων της χώρας έχουν ταχθεί ομόφωνα κατά της εισαγωγής των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία.

Αιχμή προς Σαμαρά

Ως αιχμή προς τον προκάτοχό του στην προεδρία της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά ερμηνεύεται η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι «η Ν.Δ. ήταν αυτή η οποία πήρε το θάρρος να υπερψηφίσει τον νόμο Διαμαντοπούλου, εμείς ήμασταν στην αντιπολίτευση και παρείχαμε τότε στήριξη σε αυτόν τον νόμο».

Υπενθύμισε με νόημα ότι ο ίδιος «ως απλός βουλευτής» έπαιξε «έναν μικρό ρόλο στην προσπάθεια να πείσω το κόμμα μας να κάνει αυτήν τη μεγάλη υπέρβαση» υποστηρίζοντας ότι ο νόμος «στη συνέχεια ατόνησε και αποδομήθηκε με ευθύνη όλων των παρατάξεων. Δεν εξαιρώ ούτε τη δική μας».

Ό. Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε τις προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση

Την προσπάθεια του πρωθυπουργού να οικειοποιηθεί, σε πανηγυρικούς τόνους, το γεγονός ότι «για πρώτη φορά γίνονται μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή» αποδόμησε η Όλγα Γεροβασίλη. Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθύμισε με νόημα ότι:

Η προηγούμενη κυβέρνηση «κατόρθωσε στις αρχές του 2018 κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο με βάση τα τότε δημοσιονομικά περιθώρια και τους περιορισμούς των προσλήψεων. Με πλήρη τεκμηρίωση και κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, πέτυχε την έγκριση της πρόσληψης 4.500 μόνιμων καθηγητών στην Ειδική Αγωγή καθ’ υπέρβαση του κανόνα των προσλήψεων».

Τόνισε παράλληλα ότι «ακολούθησε η έγκριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλων 10.500 προσλήψεων μόνιμων καθηγητών Γενικής Παιδείας» σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. με υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον κ. Μητσοτάκη ήταν αυτή που οδήγησε στη διάλυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και την απόλυση χιλιάδων καθηγητών το 2014»...

Σαββόπουλος Κώστας

avgi.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα