Μέχρι πού σκοπεύει να φθάσει ο Ερντογάν...


Οι τελευταίες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ακραία και επιθετική ρητορική αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα θα... δοκιμάσει το επόμενο διάστημα τις αντοχές της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα. Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει εκ νέου το προσφυγικό στέλνοντας από τα παραλία της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά εκατοντάδες μετανάστες.

Οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά
και οι προκλήσεις με την έξοδο ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο, προμηνύουν ένα «θερμό» καλοκαίρι...
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.
Όπως αναφέρει η Yeni Safak, «διακόψαμε τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα; Το ανακοινώσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, συμμαζέψου”. Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας».
«Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι η Τουρκία με την επιθετική ρητορική που ακολουθεί έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για μία παρατεταμένη ένταση με την Ελλάδα η οποία διακρίνεται σε δύο επίπεδα.
Το ένα έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις και το δεύτερο με την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Ήδη, οι ροές από τον Έβρο έχουν αυξηθεί, ενώ καθημερινά πλοιάρια επιχειρούν να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά εκατοντάδες μετανάστες.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η νέα παράνομη NAVTEX που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες έως τις 14 Ιουνίου του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου.
Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.
Οι φαραωνικές συγκεντρώσειςΜε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πάνω από τους τρούλους τις Αγίας Σοφίας έκλεισαν οι φαραωνικές εκδηλώσεις για την Άλωσης της Πόλης που ετοίμασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ένα ξέσπασμα εθνικιστικής ρητορικής επιχείρησε να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί στην Αγία Σοφία, όπου προσήλθαν χιλιάδες μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, σκληρού υποστηρικτή του προέδρου Ερντογάν.
Ήταν ο ιμάμης της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, το καλοκαίρι του 2020, όπου εμφανίστηκε μέσα στο ναό κραδαίνοντας ένα οθωμανικό σπαθί. Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στο πρώην αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα μετατραπεί σε «εθνικό κήπο», για να εγκαινιάσει μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ τα έργα της δενδροφύτευσης.
Στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 500 χιλιάδες υποστηρικτές του για να ακούσουν την ομιλία του, που συνοδεύτηκε από μουσικό πρόγραμμα και εκδήλωση της στρατιωτικής μπάντας και χορωδίας, τα μέλη της οποίας ήταν ντυμένα με οθωμανικές στολές και παιάνιζαν οθωμανικά εμβατήρια. Παράλληλα στο χώρο υπήρχαν και άνδρες ντυμένοι γενίτσαροι.Το σημαντικότερο τμήμα της εκδήλωσης, ωστόσο ήταν η ομιλία του προέδρου Ερντογάν. Μίλησε για την νέα γενιά της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους, για το όραμα του 2023 για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και του 2053, οπότε συμπληρώνονται 600 χρόνια από την Άλωση και το 2071 που είναι η επέτειος από τα 1000 χρόνια της Μάχης του Ματζιγκέρτ μετά την οποία οι Σελτζούκοι Τούρκοι εισήλθαν στη Μικρά Ασία. Μίλησε για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία. Όπως είπε, πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι και ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. «Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε με τον κόσμο όλο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης πως με την Άλωση ο Μωάμεθ έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των μουσουλμάνων επί επτά αιώνες και «έθαψε τα όνειρα του Βυζαντίου» για να συνδέσει την Άλωση με αναφορά στο παρόν, λέγοντας πως «όταν οι τριγμοί που ακούγονται από τον τρούλο της Γης έρχονται ενώπιον μας άλλοτε ως ποτάμια αίματος και άλλοτε ως ανέχειες, εμείς λέμε στα πλήθη σταματήστε».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. «Ενώπιον των καταστροφών, η Τουρκία προσπαθεί να πει σταματήστε. Λέμε σταματήστε στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Λέμε σταματήστε στην Ουκρανία, την Κριμαία. Λέμε σταματήστε στη Βοσνία, στα Βαλκάνια. Λέμε σταματήστε στο Καραμπάχ στον Καύκασο».
Στο σημείο αυτό στράφηκε στην εσωτερική πολιτική και κατά της της αντιπολίτευσης, την οποία χαρακτήρισε «σκοτεινό όργανό κάτω από ένα σκοτεινό θόλο».
Αναφερόμενος στην καταγγελίες του προέδρου του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι πρόκειται ο ίδιος και η οικογένειά του βγάζουν λεφτά στις ΗΠΑ, μέσω κοινωφελών ιδρυμάτων, για να ετοιμάσουν τη φυγή τους από τη χώρα, είπε: «Εμείς γεννηθήκαμε εδώ. Θεού θέλοντος θα μείνουμε εδώ μέχρι την τελευταία μας πνοή». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έμεινε στη χώρα και έδωσε τον αγώνα όταν επιχειρήθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα εις βάρος του στις 15 Ιουλίου του 2016.
Στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε για μία ακόμη φορά και ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και στενός πολιτικός σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.«Προορισμός μας είναι η Κόκκινη Μηλιά» είπε χαρακτηριστικά, σε μία άκρως εθνικιστική έξαρση, προκειμένου να καταγγείλει όσοι ήταν πίσω από το πραξικόπημα του 2016, αλλά και σήμερα εκείνους που αντιτίθενται στην κυβέρνηση. «Όσοι υποτάσσονται στους ξένους δεν θα βάλουν εμπάργκο στο μέλλον μας» δήλωσε, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στη Δύση και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστήριξε επίσης ότι όσοι εξέφρασαν αντιρρήσεις στην μετατροπή του πρώην αεροδρομίου «Ατατούρκ» σε εθνικό κήπο, επεδίωκαν να δημιουργήσουν ένα νέο κίνημα «Γκεζί», σαν εκείνο του 2013 με αφορμή την κοπή δέντρων και την απόφαση για ανέγερση εμπορικού κέντρου στο γνωστό πάρκο της κεντρικής πλατείας Ταξίμ...
libre.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα