Μέρκελ - Ερντογάν σε ρόλο καλού και κακού «μπάτσου»...


O πραγματικός ρόλος της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά και ο μύθος με την καλύβα του Χότζα.

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι η Μέρκελ ανέχεται τις ακραίες προκλήσεις του...

Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς το Βερολίνο δίνει τον πολυπόθητο χρόνο στην Άγκυρα να δημιουργήσει περισσότερα τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας. Δεν ξέρω αν η Μέρκελ παίζει το «παιχνίδι» του Ερντογάν προς την κατεύθυνση
του ελληνοτουρκικού διαλόγου για ζητήματα που βάζει στο τραπέζι η Τουρκία και αφορούν ξεκάθαρα την ελληνική κυριαρχία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμφανίζεται ως ο καλός «μπάτσος» που προσπαθεί να μην πάρει «φωτιά» η περιοχή, παίζοντας τον διαχρονικό ρόλο των Γερμανών. Δηλαδή του «επιτήδειου ουδέτερου» σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας με «αντάλλαγμα» την επικράτηση «ηρεμίας» και «σταθερότητας» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και τις δουλειές των γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν αν και είχε προαναγγελθεί η γερμανική διαμεσολάβηση, τη «γράφει» στα παλαιότερα των υποδημάτων του με τις συνεχόμενες προκλητικές ενέργειες του. Ο Χάικο Μάας που πηγαινοέρχεται σε Αθήνα - Άγκυρα έχει αναλάβει μια δύσκολη αποστολή, εκείνη του διαμεσολαβητή. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο Ερντογάν έβγαλε τις φρεγάτες του και το ερευνητικό σκάφος παραβιάζοντας κάθε λέξη του διεθνούς δικαίου σε βάρος μια Ευρωπαϊκής χώρας. Πώς λοιπόν να μην έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας για την αμεροληψία; Όταν, μάλιστα, την ίδια ώρα η Γερμανία αρνήθηκε να συζητήσει την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία στο προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι η γερμανική στήριξη υπήρξε θολή παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ.

Επομένως, τι μπορεί να προσφέρει αυτό πήγαινε-έλα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών; Η τελευταία πράξη του Ερντογάν με την επέκταση της NAVTEX μέχρι τις 27 Αυγούστου αφενός υποσκάπτει την πρωτοβουλία της Μέρκελ, αφετέρου αποδεικνύει ότι τα περί διαλόγου από την τουρκική πλευρά είναι προσχηματικά. Θα είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι αν δεν σκληρύνει τη στάση του το Βερολίνο απέναντι στην Άγκυρα, τότε όλα όσα κάνει η Καγκελάριος είναι προσχηματικά.

Αν δεν υπάρχει μυστική συμφωνία με τον Ερντογάν, οι Γερμανοί θα έπρεπε να νιώθουν εξαπατημένοι από τους Τούρκους. Βέβαια, μην παραγνωρίζουμε τα γερμανικά συμφέροντα στην Τουρκία. Ωστόσο, η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι το μεγαλύτερο ατού της Ελλάδας, καθώς συσπειρώνει χώρες της περιοχής αλλά και μεγάλες δυνάμεις στο πλευρό της Ελλάδας. Η στρατηγική της Άγκυρας εκ του αποτελέσματος δείχνει να θέλει με κάθε τρόπο να τορπιλίσει την επανέναρξη του διαλόγου και να το χρεώσει στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα. Ούτε να παρασυρθεί, αλλά να ενδυναμώσει τις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής αλλά και τους συμμάχους της, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Οι συνομιλίες αυτές αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσουν εκ νέου. Αλλά θα πρέπει να προσέξουμε την παγίδα που μπορεί να έχει στηθεί. Είναι γνωστός ο μύθος με την καλύβα του Χότζα.

Που γέμισε τη μικρή καλύβα ενός φτωχού αγρότη ο οποίος ζητούσε λύση γιατί ζούσε με την οκταμελή οικογένειά του. Ο Χότζας του ζήτησε να βάλει στην καλύβα και τον γάιδαρό του, μετά και την αγελάδα του, μετά και τον σκύλο του. Ο αγρότης μετά από αυτά, διαμαρτυρήθηκε για να λάβει την απάντηση, «Μην στενοχωριέσαι, βγάλε όλα τα ζώα έξω». Την άλλη μέρα, ο φτωχός αγρότης πήγε στον Χότζα γεμάτος ευγνωμοσύνη. «Χότζα μου, τι σοφός άνθρωπος που είσαι, είπε γεμάτος θαυμασμό. Όλα τώρα είναι υπέροχα. Αποκτήσαμε τόση ευρυχωρία που δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Σ' ευχαριστούμε πολύ!», του είπε!

Έτσι λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν, προσθέτει συνεχώς διεκδικήσεις για το τραπέζι του διαλόγου, ώστε την ώρα της διαπραγμάτευσης να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα. Οι ρόλοι στα παιχνίδια πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο καλός και ο κακός «μπάτσος» και στη συνέχεια θα έρθει ο Χότζας να δώσει τη λύση.

Από εμάς εξαρτάται αν θα αποδεχτούμε να ανέβει αυτή η «παράσταση» και ποιον ρόλο θα αποδεχτούμε...

Νίκος Παναγιωτόπουλος
newpost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα