Μεταξύ διεύρυνσης και περιχαράκωσης...

Δημοκρατική παράταξη ή καθαρό αριστερό κόμμα που συσπειρώνει «μέτωπα»; Φραξιονισμός ή γνήσια ταυτοτική ανησυχία; Διεύρυνση ή περιχαράκωση; Κόμμα εξουσίας ή κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας;

Θεωρητικά, τα ερωτήματα αυτά θα έπρεπε να...

είναι ήδη λυμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 32% της 7ης Ιουλίου - εάν ληφθεί τουλάχιστον υπ’όψιν η κατεύθυνση που είχε δείξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τη βραδιά των εκλογών.

Δεν
είναι όμως, και οδηγούν τον προσυνεδριακό ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση σε δρόμους κλιμακούμενης εσωστρέφειας σε μια πολιτικά κομβική συγκυρία: Την ώρα που η κυβέρνηση αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια φθοράς, χωρίς ακόμη να έχει απέναντί της συγκροτημένη και προγραμματική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Το τελευταίο κύμα αυτής της εσωστρέφειας ξέσπασε δημόσια με αφορμή ένα δημοσιογραφικό άρθρο που αφενός προκάλεσε την αντίδραση των «53» και αφετέρου έδειξε ότι οι συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνουν τις συνήθεις προσυνεδριακές κόντρες για τον έλεγχο των κομματικών μηχανισμών και αγγίζουν ταυτοτικές σφαίρες: Θέτουν, ντε φάκτο, πλέον ως δίλημμα το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξει ισότιμα τις πόρτες του σε μέλη, στελέχη και ιδέες που δεν προέρχονται μόνον από τη ριζοσπαστική αριστερά, αλλά και από την κεντροαριστερά, το παλαιό ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τον ευρύτερο χώρο του κέντρου.

Στο εν λόγω άρθρο ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος δημοσίευσε ένα κείμενο το οποίο, σε γενικές γραμμές, έλεγε πως το συνέδριο του Μαρτίου πρέπει να είναι μια κομματική διαδικασία αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ και πως οι νεοεισελθείσες δυνάμεις της Προοδευτικής Συμμαχίας θα πρέπει να μετέχουν μόνον ως παρατηρητές. Ο Γιώργος Λακόπουλος έγραψε ότι το συγκεκριμένο κείμενο διακινείται από τους «53» προς συλλογή υπογραφών και προκάλεσε τη δημόσια αντίδραση της εσωκομματικής ομάδας της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με κείμενό τους στο commonality.gr οι «53» έγραψαν ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμιά επιχείρηση συλλογής υπογραφών, πως το επίμαχο κείμενο αποτέλεσε απλώς πρόταση ενός μέλους της ομάδας και αναφερόμενοι στην προτροπή του αρθρογράφου προς τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο τόνισαν:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μας θέλουμε να είναι μεγάλος, που όλοι και όλες θέλουμε να νικήσει πολιτικά, ιδεολογικά, εκλογικά το δεξιό, νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό σχέδιο της ΝΔ, δεν λειτουργεί με χατζάρα και βούρδουλα. Εσύ αγαπητέ, αλλιώς έμαθες, με τον βούρδουλα, τη στοχοποίηση της διαφορετικής άποψης και τις διαγραφές. Αλλά εμείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό. Δικό σου το πρόβλημα».

Εδώ, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι μια κομματική ομάδα επιλέγει να κάνει δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο και να συγκρουστεί με έναν αρθρογράφο. Η απάντηση όμως είναι απλή και δείχνει και την ένταση του εσωκομματικού ζητήματος στον ΣΥΡΙΖΑ: Το ένα πρόβλημα ήταν πως οι «53» θεώρησαν πως η διαρροή του κειμένου και το άρθρο ήταν κατευθυνόμενα απο την ομαδα των προεδρικών - εξ ου και απάντησαν δημόσια.Και δεν είναι λίγοι εκείνοι μεταξύ τους που θεωρούν ότι υπάρχει προσπάθεια συρρίκνωσης του ρόλου και αποκλεισμού της επιρροής τους στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της διεύρυνσης.

Το άλλο πρόβλημα είναι πως οι προεδρικοί - ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου κειμένου - θεωρούν πως πράγματι οι «53» είναι εκείνοι που επιδιώκουν αποκλεισμούς και δεν θέλουν να μετάσχουν ισότιμα στο συνέδριο όσοι συστρατεύθηκαν στην Προοδευτική Συμμαχία και, κυρίως, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουν επίσης πως υπάρχουν συντεταγμένες κινήσεις υπονόμευσης της διεύρυνσης, η οποία δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα σε ό,τι αφορά την εγγραφή νέων μελών.

Και κάποιοι εξ αυτών βλέπουν και «γέφυρες περιχαράκωσης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ανάμεσα στους «53» και σε ιστορικά στελεχη του κόμματος όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Γιαννης Δραγασάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ανάμεσα στις δύο αυτές πλευρές ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να μην εγκαταλείψει τον στρατηγικό στόχο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να επιμείνει στον δρόμο της σύνθεσης. Παραμένει όμως άγνωστο το που εξαντλούνται οι αντοχές αυτής της ισορροπίας και ποια πολιτικά αποτελέσματα μπορεί να παράξει. Πόσο μάλλον, αφού όπως τονίζει μετριοπαθές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η περίοδος χάριτος της ΝΔ ως κυβέρνησης έχει λήξει ήδη. Εμείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, πόσο χρόνο.... χάριτος δικαιούμαστε μέχρι να ξαναγίνουμε η άλλη πρόταση εξουσίας;»...

Νικόλ Λειβαδάρη
tvxs.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα