ΝΔ : Τρόμος από το ρεύμα που επιθυμεί αλλαγή ...


Τα σενάρια για εκλογές...

Στα ερείπια του επιτελικού συστήματος εξουσίας καλούνται να εκπονήσουν τον προεκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς η τραγωδία των Τεμπών κονιορτοποιεί τις γαλάζιες επικοινωνιακές γραμμές άμυνας και μηδενίζει το πολιτικό κοντέρ. Η αποκάλυψη της γαλάζιας αλυσίδας ευθυνών, πράξεων και παραλείψεων που προκάλεσαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα βραχυκυκλώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Καθιστά τον πρωθυπουργό και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή απολογούμενους στην κοινή γνώμη,
ενώ... καταρρίπτει και το αφήγημα της «διαχειριστικής επάρκειας» της Ν.Δ, που πρόβαλλαν επί σειρά ετών τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Παράλληλα, όλα όσα έχουν έρθει στο φως περί απουσίας του συστήματος τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο έχουν τορπιλίσει το «ψηφιακό θαύμα» που έκανε σημαία η κυβέρνηση.
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ομολογούν ότι οι πολιτικές και οι εκλογικές βεβαιότητες που πήγαζαν από τη δημοσκοπική ηγεμονία της παράταξης έχουν αρθεί. Η αδυναμία της κυβέρνησης να γυρίσει σελίδα στην ατζέντα είναι προφανής και εύλογη από τη στιγμή που ο συλλογικός ψυχισμός περνάει από τη διαδικασία του σοκ και της οδύνης στη φάση της οργής για τα ανθρωπογενή αίτια που προκάλεσαν το πολύνεκρο δυστύχημα.
Πανικόβλητοι κατά ΡΑΣ
Ο πανικός δε που επικρατεί στη συντηρητική παράταξη εκδηλώθηκε και μέσω της επίθεσης στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) επειδή στο πόρισμά της ανακαλεί όλους τους σταθμάρχες που η Ν.Δ. προσέλαβε με μπλοκάκι, κρίνοντας ότι έχουν ανεπαρκή εκπαίδευση και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Το Γραφείο Τύπου του κόμματος, μάλιστα, αποφεύγοντας να εισέλθει στην ουσία του πορίσματος, επιχειρεί να συνδέσει την Αρχή με την αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας συνολικά την κυβερνητική δυσανεξία στις ανεξάρτητες Αρχές.

Δημοσκοπικές καμπάνες
Επιπλέον, στον φακό του Μεγάρου Μαξίμου έχουν τεθεί τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν την αποσυσπείρωση της Ν.Δ. Οι αναλυτές της κυβέρνησης θεωρούν παρήγορο το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. μετακινούνται στη ζώνη των αναποφάσιστων και της αποχής, υποστηρίζοντας ότι δεν καρπώνεται τη σχετική φθορά η αξιωματική αντιπολίτευση. Διακρίνουν δε σημάδια υποχώρησης σε όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και ισχυρίζονται ότι η τακτική της διάχυσης των ευθυνών για το δυστύχημα επιβραδύνει τη δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ.
Πηγή, εντούτοις, σοβαρής ανησυχίας αποτελεί το εύρημα της Metron Analysis που κατέδειξε ότι στην ερώτηση «αν θα πρέπει να επιλέξουμε συνέχεια ή αλλαγή στις επόμενες εκλογές» το 63% απαντάει «αλλαγή», ενώ το 32% θέλει «συνέχεια». Βουλευτές της Ν.Δ., πίσω από αυτά τα στοιχεία, διακρίνουν τη δυναμική που ενδέχεται να περικλείει το αίτημα για προοδευτική διακυβέρνηση, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για πλήρη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Οι ίδιοι κύκλοι προειδοποιούν ότι το έντονο αντικυβερνητικό πνεύμα που επικρατεί στους δρόμους -με τις συχνές κινητοποιήσεις- ενδέχεται να τροφοδοτήσει στην κάλπη τη μόνη ρεαλιστική κυβερνητική εναλλακτική ενάντια στη Ν.Δ. «Πολλοί θα ψηφίσουν με πρόταγμα να φύγει ο Μητσοτάκης» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής πρώην υπουργός της Ν.Δ., χωρίς να υποτιμά και τις προειδοποιήσεις περί ενίσχυσης της αποχής και της «αντισυστημικής» ψήφου. Κάνει λόγο δε «για ισχυρό αντιμητσοτακικό -και όχι αντιδεξιό- ρεύμα» που επικρατεί στην κοινωνία, εξηγώντας ότι η αστυνομική βία κατά των νέων αποτελεί απόρροια του τρόμου του Μαξίμου «μπροστά σε ένα νέο κίνημα Αγανακτισμένων».
Την αλλαγή κλίματος στη Ν.Δ. δεν επιφέρει ούτε η πολυδιαφημισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου. Κομματικά στελέχη θεωρούν ότι η διαμόρφωσή του στα 780 ευρώ είναι «ασφαλώς καλοδεχούμενη», αλλά εκτιμούν ότι το αποτύπωμα της αύξησης στα εισοδήματα αποδυναμώνεται αισθητά λόγω του καλπασμού του πληθωρισμού στα τρόφιμα στην περιοχή του 15% (σ.σ.: 14,8% τον Φεβρουάριο). Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο νέος κατώτατος μισθός υπερβαίνει τα επίπεδα του 2011 κατά μόλις 30 ευρώ κι ενώ οι συλλογικές συμβάσεις και οι τριετίες παραμένουν παγωμένες.
Δείχνουν εκλογές στις 21 Μαΐου
Τέλος, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να διαψεύσουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής τον Ιούλιο. Το συγκεκριμένο σενάριο πηγάζει από την προοπτική ορισμού από την τωρινή κυβέρνηση της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, καθώς η νυν πρόεδρος Μαρία Γεωργίου, αλλά και ο νυν εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ισίδωρος Ντογιάκος συνταξιοδοτούνται στις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές της πλήρους εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας, η αποχή των νέων από τις κάλπες θα ευνοήσει τη Ν.Δ. Γαλάζιες πηγές αναφέρουν, σε αυτό το πλαίσιο, ότι η επικρατέστερη ημερομηνία για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία παραμένει η 21η Μαΐου.
Κώστας Σαββόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα