Νέα ψυχρολουσία για την κυβέρνηση...


Νέα ψυχρολουσία αναμένεται να δεχθεί αύριο η κυβέρνηση της Ν.Δ., καθότι αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν τόσο για την ευρωπαϊκή οικονομία όσο και για την ελληνική.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναμένεται ότι θα αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή της για φέτος, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη αλλά και τον... πληθωρισμό, ακολουθώντας την πεπατημένη διεθνών αλλά και εγχώριων οργανισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι,
πλέον, η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022 -2025, και πληθωρισμό στο 5,6%.Δύσκολη συνθήκη
Από εκεί και πέρα, στις 23 Μαΐου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν με βασικό θέμα το αν τελικά η ρήτρα γενικής διαφυγής (αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων) θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου ή αν είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και το 2023.Ακολούθως, θα πρέπει να αποφασιστεί και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύουν για το 2023. Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς του 2023, που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο, ήταν αυστηρές για τις δαπάνες των κρατών - μελών με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα.
Και μάλιστα σε μια περίοδο που τα όποια πενιχρά μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους πολίτες, οι οποίοι μαστίζονται από τις συνεχείς ανατιμήσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συναντηθούν ξανά στο τέλος του μήνα, μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 30 και 31 του μήνα.
Ανατιμήσεις διαρκείας μέχρι το 2023
Εν τω μεταξύ, νέα άνοδο του πληθωρισμού αναμένουν οι οικονομικοί αναλυτές, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, κάτι που σημαίνει ότι ο τρέχων Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι «καυτοί» για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συνεπώς, αναμένεται νέο σοκ μετά την άνοδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 10,2%, κάτι το οποίο θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το φυσικό αέριο κατέγραψε τον Απρίλιο αύξηση στην τιμή του κατά 122,6%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα τελικά προϊόντα πετρελαίου κατά 29%. Τα φυσικά έλαια κατέγραψαν αυξήσεις τιμών κατά 22%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 10%, τα κρέατα κατά 14,1%, τα νωπά λαχανικά κατά 13,8% και τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,7%.
Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός πως πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές θα μείνουν σε πολύ υψηλό επίπεδο για ακόμη ένα χρόνο.
Καίει η άνοδος των επιτοκίων στα ομόλογα
Την ίδια στιγμή, σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει της έναρξης της διαδικασίας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, μετά την αναβολή επ’ αόριστον της επιστροφής του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ελληνικός δεκαετής τίτλος διαπραγματεύεται από την αρχή του μήνα με απόδοση κοντά στο 3,5%, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο 4%, μέσα στο επόμενο διάστημα. Σήμερα η Ελλάδα έχει διαπραγματεύσιμα ομόλογα ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτεί σε σταθερή βάση.
Από φέτος η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποπληρώνει και τα περίπου 260 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών δανείων που πήρε με τα τρία Μνημόνια. Πρώτο έχει αρχίσει να αποπληρώνεται το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ που πήρε από τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF) το 2010. Μια άλλη σοβαρή συνέπεια της πρόωρης αύξησης των επιτοκίων που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο είναι οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην πραγματική οικονομία (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), η οποία πλήττεται βαύνασα από την ακρίβεια...
Γιάννης Αγουρίδης
ΑΥΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα