Νέα σφαλιάρα στην Τουρκία – Οι Αμερικανοί στηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη

Την Παρασκευή 19 Απριλίου ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ισχυρό άνδρα της Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, με τον οποίο συζήτησε «τις συνεχιζόμενες αντιτρομοκρατικές προσπάθειες» του, οι δυνάμεις του οποίου έχουν εξαπολύσει επίθεση για την απελευθέρωση της Τρίπολης....
, που ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία όμως είναι ισλαμική και στηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Στην
ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο πρόεδρος «αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο του στρατάρχη Χάφταρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης».

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης στο κοινό όραμά τους για τη μετάβαση σε ένα σταθερό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στη Λιβύη.

Δεν είναι σαφές γιατί άργησε πέντε ημέρες ο Λευκός Οίκος να δημοσιοποιήσει το τηλεφώνημα αυτό, που έγινε την Δευτέρα.

Την Πέμπτη, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία διεμήνυσαν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν επί του παρόντος ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλούσε σε εκεχειρία στη Λιβύη.

Η Ρωσία απορρίπτει το ψήφισμα που πρότεινε η Βρετανία επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις συγκρούσεις στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χάφταρ.

Οι ΗΠΑ δεν διευκρίνισαν για ποιον λόγο δεν στήριξαν το ψήφισμα.

Ωστόσο, ο Χαλίφα Χαφτάρ, κοσμικός στρατιωτικός, είναι Αμερικανός πολίτης.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, γνωστός και ως «εξολοθρευτής τζιχαντιστών», υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ο εκπρόσωπός του πολλές φορές έχει δηλώσει ότι ο αγώνας Λιβυκού Εθνικού Στρατού είναι κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της Αλ Κάιντα, της Τουρκίας και του Κατάρ που ελέγχουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον μίλησε επίσης πρόσφατα με τον Χάφταρ.

Ο Τζαλέλ Χαρσαουί, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Κλίνγκενταλ της Χάγης σημείωσε ότι το τηλεφώνημα του Τραμπ ισοδυναμεί με έκφραση στήριξης στις επιχειρήσεις του Χάφταρ και κατά συνέπεια «δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου αυξάνεται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης από άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος».

«Ένας λόγος για το τηλεφώνημα του Τραμπ είναι ότι ο στρατός του Χάφταρ αποδείχτηκε λιγότερος ισχυρός απ’ όσο ισχυριζόταν» ο ίδιος ο στρατάρχης, πρόσθεσε.

Ο Χάφταρ ήταν ένας από τους αξιωματικούς που βοήθησαν τον Μουάμαρ Καντάφι να καταλάβει την εξουσία το 1969 όμως έπεσε σε δυσμένεια μετά τον πόλεμο με το Τσαντ, τη δεκαετία του 1980.

Είχε αιχμαλωτιστεί από τις δυνάμεις του Τσαντ και διασώθηκε από τη CIA, αφού προηγουμένως εργάστηκε με στόχο την ανατροπή του Καντάφι.

Εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ όπου έζησε για περίπου 20 χρόνια και επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011, εν μέσω της εξέγερσης για την ανατροπή του Καντάφι.

Αντιτούρκος και σύμμαχος με τους συμμάχους μας, ο Χαλίφα Χαφτάρ θεωρείται πολύ πιθανό να καταλήξει σε μια συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα που θα τακτοποιεί με δικαιοσύνη τα δικαιώματα των χωρών μας, δίχως να νοιάζεται για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2018 η Τουρκία προσπάθησε να υποκινήσει την ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης -αυτή που θέλει να διώξει ο Χαφτάρ, να υπονομεύει τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Για αυτό τον λόγο έστειλε και τον Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη.
Keywords
Τυχαία Θέματα