Ντροπή: Ψαράδες δένουν και σέρνουν ζωντανό για σφαγή...


...προστατευόμενο είδος καρχαρία...


ΒΙΝΤΕΟ
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις οι εικόνες από την παράνομη αλίευση ενός προστατευόμενου είδους καρχαρία στην Ιεράπετρα της Κρήτης, την Παρασκευή, που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου.
Πρόκειται για έναν καρχαρία προστατευόμενου είδους βάρους σχεδόν 300 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων, ο οποίος μπλέχτηκε στα δίχτυα των... ψαράδων στα ανοιχτά της Χρυσής και ο οποίος ξεψύχησε ύστερα από μάχη που έδωσε για να απελευθερωθεί, χωρίς τελικά
να τα καταφέρνει.

Όλα συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής (21/4), όταν οι ψαράδες αντιλήφθηκαν ότι πιάστηκε στα δίχτυα τους ένας καρχαρίας, ο οποίος αποδείχθηκε πως ζύγιζε περίπου... 300 κιλά. Λόγω του βάρους του κήτους, ήταν αδύνατον να τον ανεβάσουν στο κατάστρωμα του αλιευτικού και έτσι οι δύο ψαράδες «έσυραν» τα δίχτυα με το καρχαριοειδές, τον έβγαλαν στη στεριά και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Ιεράπετρας.
Για να αντικρίσουν το πρωτοφανές θέαμα, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να «θαυμάσουν» τη θέα του νεκρού καρχαρία, που σερνόταν στο έδαφος από τους ανθρώπους που τον αλίευσαν με σκοπό να τον «φορτώσουν» στο αγροτικό όχημα και να προχωρήσουν στον τεμαχισμό του απειλούμενου με εξαφάνιση καρχαριοειδούς σε... φέτες τις οποίες στη συνέχεια θα διαθέσουν προς πώληση για βρώση στους καταναλωτές και σε ξενοδοχεία της Κρήτης.
Ύστερα από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea προχώρησε σε καταγγελία για «παράνομο εμπόριο άγριας ζωής» αλιεύοντας έναν προστατευόμενο από την ελληνική νομοθεσία εξαβράγχιου καρχαρία ή εξακαρχαρία hexanchus griseus -είδος που βρίσκεται προ απειλής, με κύρια αιτία την αλιεία-, εξηγώντας πως σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί. Αναφορά κάνουν μάλιστα και στο ότι ο «θαλάσσιος θηρευτής» υπέστη σκληρή κακοποίηση και βασανισμό, με τους συγκεντρωμένους να προτείνουν τη θανάτωσή του ακόμα και με καραμπίνα!

Όπως γράφουν στην ανακοίνωση: «Με δεδομένο ότι το εν λόγω είδος προστατεύεται από το Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ 23Α), περί προστασίας της αυτόχθονος χλωρίδας και της άγριας πανίδας και σύμφωνα με το οποίο "απαγορεύεται ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μεταφορά και η εξαγωγή από τη χώρα των ειδών, καθώς και τμημάτων ή παραγώγων αυτών", η iSea με καταγγελία της καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τους εμπλεκόμενους στις παραπάνω παράνομες πράξεις και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες».
Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα της ύπαρξης των καρχαριών στις θάλασσες για τη διατήρηση της ισορροπίας στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
«Είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς των θαλασσών με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη και κοινωνική δομή. Η αντίληψη του κοινού, σε συνδυασμό με τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους (πολύ χαμηλούς αναπαραγωγικούς ρυθμούς, 2-4 μικρά ανά έτος, εκτεταμένη διάρκεια ζωής) και τις σοβαρότατες απειλές που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αλιείας, της ρύπανσης και της υποβάθμισης των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση των πληθυσμών τους παγκοσμίως. Στην πρόσφατη έκθεσή του, η IUCN συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με εξαφάνιση, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για καρχαρίες» καταλήγουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι που απαρτίζουν την οργάνωση iSea απέστειλαν επιστολή στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία ζητούν να πάψουν να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά. Σε αυτή έχουν συμπεριλάβει 150 περιστατικά παράνομης αλίευσης Εξακαρχαριών
Keywords
Τυχαία Θέματα