Ο Μπόρις Τζόνσον «ήθελε να διαλύσει» τα τανκς που στέλνονται τώρα στην Ουκρανία...


Επικαλούμενο πηγές, αποκλειστικό δημοσίευμα του Independent υποστηρίζει ότι oι αρχηγοί του στρατού έπρεπε να πολεμήσουν με νύχια και με δόντια για να πείσουν τον τότε πρωθυπουργό να διατηρήσει τη μοίρα Challenger 2.

Ένα χρόνο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος Ρωσίας - Οκυρανίας, ο Μπόρις Τζόνσον ήθελε να απαλλαγεί από τα άρματα μάχης του βρετανικού στρατού... που στέλνονται τώρα στο Κίεβο, επειδή πίστευε ότι είχε ξεπεραστεί η χρησιμότητά τους στο πεδίο της μάχης.Ο τότε πρωθυπουργός πρότεινε
την κατάργηση των μοιρών Challenger 2 στην αμυντική αναθεώρηση του 2021 και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αποθαρρύνθηκε να το κάνει μόνο μετά από έντονη πίεση που δέχθηκε από τους αρχηγούς των αρμόδιων υπηρεσιών.Στην παρούσα φάση, υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας ότι τα σύγχρονα τανκς είναι επειγόντως αναγκαία, καθώς το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για την επόμενη φάση του πολέμου. Η Βρετανία, σε μια σημαντική ενίσχυση της υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα στείλει τα άρματα μάχης Challenger 2.
Η Γερμανία πιέχεται επίσης να προμηθεύσει άρματα μάχης Leopard 2, στο πλαίσιο προετοιμασίας για μάχη μεγάλης κλίμακας που πρόκειται να επαναληφθεί μόλις χαλαρώσει ο χειμώνας, με τον Ουκρανό πρόεδρο να επικρίνει το Βερολίνο για τους δισταγμούς του σχετικά με την έγκριση παράδοσής τους στην εμπόλεμη χώρα.
Ο Τζόνσον, ο οποίος παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε εκστρατεία για μια δραστική αύξηση των σύγχρονων δυτικών όπλων προς το Κίεβο. Πρόσφατα μάλιστα είχε δηλώσει στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι «το Σώμα θα γνωρίζει πως οι προμήθειες βρετανικού, αμερικανικού και άλλου δυτικού εξοπλισμού ήταν απολύτως ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς φίλους μας να προστατευτούν από τις συνεχιζόμενες και ανελέητες ρωσικές επιθέσεις».
Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της Ολοκληρωμένης Ανασκόπησης για την Αμυνα και την Ασφάλεια το 2021, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η εποχή των τανκς είχε τελειώσει και δεν υπήρχε πλέον καμία ανάγκη για αυτά.
Ένας ανώτερος στρατιωτικός με λεπτομερή γνώση των συζητήσεων εκείνη την εποχή είπε: «Έπρεπε να πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια για να διατηρήσουμε οποιαδήποτε θωρακισμένη ικανότητα στον Στρατό.
«Ο πρωθυπουργός και πολλοί από τους πολιτικούς συμβούλους του ήταν πεπεισμένοι ότι το τανκ, ιδιαίτερα, δεν ήταν πλέον σχετικό με τον σύγχρονο πόλεμο».
Εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού διέψευσε τον ισχυρισμό, λέγοντας: «Αυτό είναι αναληθές. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν υποστήριξε την απόσυρση των Challenger Tanks στο IR ή με άλλο τρόπο».
Ωστόσο, ο Τζόνσον φάνηκε να κάνει σαφείς τις απόψεις του για τα τανκς κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του ενώπιον της Επιτροπής των Κοινοτήτων στις 17 Νοεμβρίου 2021, τη στιγμή που η Ρωσία πραγματοποιούσε μαζικές πολεμικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο συντηρητικός βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ, ρωτώντας τον τότε πρωθυπουργό, είχε σημειώσει: «Μειώνουμε τα τανκς μας. Τι συγκεντρώνεται στα ουκρανικά σύνορα; Είναι τανκς… Λέω να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να κοιτάξουμε την ευρύτερη εικόνα ασφαλείας, να δούμε την αμυντική μας στάση και να δούμε τι πρέπει να γίνει». Ο Τζόνσον όμως επέμενε απορριπτικά: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι παλιές έννοιες της μάχης με μεγάλα τανκς στην ευρωπαϊκή γη έχουν τελειώσει και υπάρχουν άλλες, καλύτερες μέθοδοι μάχης στις οποίες θα πρέπει να επενδύσουμε, όπως στο Μελλοντικό Σύστημα Αερομαχιών ή στον κυβερνοχώρο. Έτσι θα είναι ο πόλεμος στο μέλλον».
Πέντε μήνες αργότερα, μετά την έναρξη του πολέμου, ο Τζόνσον μίλησε για ανάγκη αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Μάλιστα, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την ανάπτυξη αρμάτων μάχης Challenger, η Ρωσία απείλησε ότι θα καταστραφούν, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να κατηγορεί τη Δύση ότι εμπλέκεται σε πόλεμο δια αντιπροσώπων. «Χρησιμοποιούν αυτή τη χώρα ως εργαλείο για να επιτύχουν τους αντιρωσικούς στόχους τους. Αυτά τα τανκς θα καούν όπως τα υπόλοιπα», προειδοποίησε.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να προμηθεύσει τα τανκς, αρχικά περίπου 14 από αυτά, ακολούθησε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ρίσι Σούναν και Ζελένσκι.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι με την απόφαση αυτή δείχνει «τη φιλοδοξία του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνει την υποστήριξη» και «την ανάγκη να εκμεταλλευτεί αυτή τη στιγμή με επιτάχυνση της παγκόσμιας στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης». Ο Ζελένσκι σχολίασε ότι η κίνηση αυτή «όχι μόνο θα μας ενισχύσει στο πεδίο της μάχης, αλλά θα στείλει επίσης το σωστό μήνυμα σε άλλους εταίρους» και πρόσθεσε ότι η βρετανική υποστήριξη, που ήταν «πάντα ισχυρή, είναι πλέον αδιαπέραστη».
Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι ο Τζόνσον σχεδιάζει μια επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής μετά την ισχυρή υποστήριξή του όταν ήταν πρωθυπουργός. Ορισμένοι Βρετανοί στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η παρουσία του εκεί θα είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη και θα υπονομεύσει την εξουσία του Σουνάκ, αποξενώνοντας συμμάχους.
Ο Τζόνσον κατηγόρησε πρόσφατα τη Γαλλία ότι «απέρριψε» την πιθανότητα εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και τη Γερμανία ότι «ήθελε να τελειώσει γρήγορα το όλο θέμα και να αναδιπλωθεί η Ουκρανία» για οικονομικούς λόγους.
Βερολίνο και Παρίσι απέρριψε μετά βδελυγμίας τους ισχυρισμούς Τζόνσον.
Εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, δήλωσε συγκεκριμένα: «Γνωρίζουμε ότι ο πολύ διασκεδαστικός πρώην πρωθυπουργός έχει πάντα μια μοναδική σχέση με την αλήθεια. Αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση».
Ο ισχυρισμός του κ. Τζόνσον ήταν «απλώς αναληθής και δεν αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για αυτόν», ανέφερε από την πλευρά του ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος.
Keywords
Τυχαία Θέματα