Ο Ερντογάν ακριβαίνει τα φουντούκια

Οι πιο πολιτικοποιημένοι ξηροί καρποί μοιάζουν να είναι τα φουντούκια, αν σκεφτεί κι αναλύσει κανείς την ιστορία τους.

Οι τιμές των φουντουκιών αυξήθηκαν σχεδόν 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης με στόχο την υποστήριξη της αγοράς για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια....

Η αγορά της σοδιάς από το κρατικό οργανισμό σιτηρών (TMO) ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, μια εβδομάδα μετά το ιστορικό δημοψήφισμα
που έλαβε χώρα στην γειτονική χώρα για ένα νέο σύνταγμα που δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Τουρκία παράγει το 75% των φουντουκιών παγκοσμίως, με τις βασικές αναπτυσσόμενες περιφέρειες να είναι συγκεντρωμένες κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας στα ανατολικά της χώρας, περιοχές που ψήφισαν ναι στο δημοψήφισμα υποστηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο. Για μια πιο ακριβή εκτίμηση, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από τον τομέα των φουντουκιών στην Τουρκία.

Οι τιμές των φουντουκιών καταγράφηκαν ιδιαιτέρως ευμετάβλητες τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών. Η αγορά εξασθένισε τους πρώτους μήνες του νέου έτους καταγράφοντας πτώση 10% και διαμορφώθηκε στις 21,5 τουρκικές λίρες το κιλό λίγο πριν το δημοψήφισμα του προηγούμενου μήνα.

Αναγγέλλοντας την βοηθητική παρέμβαση της κυβέρνησης ο υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της χώρας, Faruk Çelik, δήλωσε ότι «οι διακυμάνσεις των τιμών έχουν αναστατώσει τους παραγωγούς για το λόγο αυτό το κράτος αποφάσισε να αγοράσει μέρος της παραγωγής για να τους στηρίξει».

Το εμπόρευμα, το οποίο βρίσκεται εκτός χρηματιστηρίου, έπιασε με τον τρόπο αυτό τις 24 λίρες το κιλό, σύμφωνα με τον Adam Johnston του Freeworld Trading της Σκωτίας. Το φουντούκι έχει «γίνει σκληρό καρύδι από πολιτικής σκοπιάς», πρόσθεσε.

Η αγορά της σοδειάς από το TMO, που καθορίστηκε στις 10-10,5 τουρκικές λίρες το κιλό για τα μη καθαρισμένα καρύδια - 20-21 τουρκικές λίρες το κιλό για τα καθαρισμένα - δίνει το πλεονέκτημα στους αγρότες είτε να πουλήσουν την σοδειά τους ή να περιμένουν για κάποιον αγοραστή με την ελπίδα να χτυπήσουν καλύτερη τιμή.

Το δεύτερο σενάριο μάλιστα δεν θεωρείται απίθανο αν σκεφτεί κανείς πως με την έναρξη του Ραμαζανιού, στο τέλος αυτού του μήνα, πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν να στοκάρουν σε φουντούκια ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές τους, αφού ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός τραγανός και εύγεστος χρησιμοποιείται σε επιδόρπια και σερβίρεται πολύ κατά την διάρκεια του ιερού μήνα της μουσουλμανικής ζωής. «Υπάρχουν πολλοί αγοραστές που προσπαθούν να διασφαλίσουν ακόμα και μικρές ποσότητες» ανέφερε ο Laurent de Ruiter, έμπορος στο Global Trader & Agency, διευκρινίζοντας ότι οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες.

Παρά το τελευταίο ράλι, οι τιμές είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2014 και το 2015, όταν οι βασικές περιοχές καλλιέργειας φουντουκιών της Τουρκίας χτυπήθηκαν από κακές καιρικές συνθήκες. Το 2014, σοβαροί παγετοί κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο. Η καλλιέργεια του 2014, αρχικά προβλεπόμενη σε 800.000 τόνους, κατέληξε να είναι μικρότερη από το ήμισυ των προβλέψεων με αποτέλεσμα η αγορά να αυξηθεί κατά 40 λίρες το κιλό τον Μάιο Ιούνιο του 2015, πριν έρθει η νέα συγκομιδή του Αυγούστου.

Τα φουντούκια τείνουν να εναλλάσσονται μεταξύ των ετών, με τη σοδειά της μιας χρονιάς να είναι μικρότερη από την προηγούμενη μέχρι το δέντρο να ακαμάμψει και να μπορέσει να βγάλει περισσότερους καρπούς. Οι κύριοι αγοραστές φουντουκιών είναι οι κατασκευαστές ζαχαροπλαστικών ειδών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον καρπό σε ράβδους σοκολάτας και σε κρέμες, όπως η Cadbury Whole Nut bar και η Nutella, που παρασκευάζονται από την ιταλική παρασκευάστρια Ferrero.
Keywords
Τυχαία Θέματα