Ο Ερντογάν φτιάχνει δύο πυρηνικούς σταθμούς σε Σινώπη και Μερσίνα

Η Τουρκία έως το τέλος του 2017 θα εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, η οποία θα ξεκινήσει το 2018, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην Κωνσταντινούπολη....

«Ο κύριος Αλμπαϊράκ υπογράμμισε ότι εντός του έτους θα εκδοθούν όλες οι σχετικές άδειες που απαιτούνται για την κατασκευή του. Νομίζω ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσει (η κατασκευή)», δήλωσε ο Νόβακ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Όμως, παρά τα όσα αναφέρουν οι Ρώσοι, η τουρκική κινητικότητα,
δεν αφορά μόνο έναν σταθμό αλλά σίγουρα δύο, ενώ έχουν ξεκινήσει κουβέντες και για τρίτο.

Σύμφωνα με όσα γράφει η τουρκική Hurriyet, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο πετρελαίου, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αξιολογήσει τα νέα έργα, συμπεριλαμβανομένων των έργων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράκ.

«Έχουμε επιταχύνει τις επενδύσεις μας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Μόλις οι πρώτες δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις μας, στο Ακούγιου της Μερσίνας και στη Σινώπη, τεθούν σε πλήρη λειτουργία, θα καλύψουν τουλάχιστον το 10% των συνολικών ενεργειακών αναγκών μας. Έχουμε πρόσφατα ενισχύσει περαιτέρω το έργο στο Ακούγιου με βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά και με την προσθήκη του τοπικού μας κεφαλαίου στο έργο», είπε.

«Θέλουμε επίσης να ξεκινήσει η κατασκευή του δεύτερου πρότζεκτ πυρηνικής ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια της G-20», πρόσθεσε, τονίζοντας επίσης, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και για τρίτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας, Rosatom, συμφώνησε να πουλήσει το 49% των μετοχών της στο γιγαντιαίο πυρηνικό πρόγραμμα στη νότια Τουρκία, σε Τούρκους επενδυτές, σε μια προκαταρκτική συμφωνία στις 19 Ιουνίου, στο περιθώριο ενός πυρηνικού συνέδριο στη Μόσχα.

Η συμμετοχή στο έργο Ακούγιου πωλήθηκε για ένα άγνωστο ποσό στις τρεις τουρκικές εταιρείες Cengiz, Kolin και Kalyon -ονομάστηκε «CKK» ως κοινοπραξία- που ήδη δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών και της ενέργειας. Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες θα έχει ίσο μερίδιο.

Μία γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία θα αναλάβει το χτίσιμο του άλλου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στη Σινώπη.

Πηγή: Protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα