Ο Γλέζος σαν πασπαρτού

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Τι είναι ο Μανώλης Γλέζος; Το «πανίσχυρο βίμ» για να καθαρίζει όλους τους λεκέδες του ΣΥΡΙΖΑ; Κάθε φορά που κάνουν μια «πατάτα», τον βγάζουν μπροστά για να την καλύψουν;
Έτσι, φαίνεται, τον βλέπουν οι σύντροφοί του. Αλλιώς δεν εξηγείται η χτεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Γλέζος θα είναι (και) υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Είναι ολοφάνερο ότι αυτό αποφασίστηκε για
να καλυφθούν όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες με την υποψηφιότητα της.....
τσιγγάνας Σαμπιχά Σουλεϊμάν από την Θράκη, την οποία τελικά απέσυραν. Και για να κοπάσει ο θόρυβος με τον έτερο υποψήφιο, τον καθηγητή και υπερασπιστή τον ατομικών δικαιωμάτων Δ. Χριστόπουλο, ο οποίος εισηγήθηκε την απόσυρση και βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων συντρόφων του, που τον κατηγορούν για «αντιπατριωτικές» θέσεις.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, πέταξε στην αρένα την υποψηφιότητα Γλέζου για να τα σκεπάσει όλα αυτά. Και για να μη μένει καμιά αμφιβολία, ιδού το πρώτο μέρος του σκεπτικού, όπως το παρουσίασε ο Τσίπρας (ολόκληρο εδώ): «Αντιμετωπίζουμε -είπε- αυτήν την εκλογική μάχη όχι σαν μια απλή αναμέτρηση ευρωεκλογών, αλλά ως μια αναμέτρηση με ιδιαίτερα πατριωτικό και εθνικό χαρακτήρα».
Σαν να λέμε, μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας ότι υποκύψαμε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου και αποσύραμε τη Σουλεϊμάν, μας κατηγορούν για την υποψηφιότητα Χριστόπουλου; Τους πετάμε την υποψηφιότητα Γλέζου, για να το βουλώσουν. Διότι, όντως, ποιος μπορεί να πει κουβέντα για την πατριωτισμό του Γλέζου; Θα πέσει φωτιά να τον κάψει.
Όμως, μήπως έτσι αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προηγούμενες επιλογές τους ήταν λιγότερο «πατριωτικές»; Είναι δυνατόν ένα κόμμα της Αριστεράς να «απολογείται» με αυτόν τον τρόπο στους πατριδοκάπηλους και εθνοκάπηλους;
Αλλά ας δούμε και το δεύτερο σκέλος του σκεπτικού της υποψηφιότητας Γλέζου. Ο Τσίπρας είπε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ευρωκοινοβουλίου, στην οποία ο Γλέζος θα προεδρεύσει ως ο γηραιότερος, θα θέσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
Το επιχείρημα δεν αντέχει σε κριτική. Δηλαδή, στέλνουν τον Γλέζο στην ευρωβουλή, για να κάνει ντόρο την πρώτη μέρα; Λες και δεν έχει θέσει το θέμα αυτό ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Λες και ο ίδιος ο Γλέζος δεν το έχει θέσει άπειρες φορές ακόμα και σε Γερμανούς αξιωματούχους; (η τελευταία φορά ήταν μόλις στις 14 Φεβρουαρίου στη συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Γερμανίας).
Ο Μανόλης Γλέζος είναι 92 ετών. Είναι ήδη στην ελληνική Βουλή. Αν εκλεγεί ευρωβουλευτής, θα υποχρεώνεται να ταξιδεύει τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα για Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Αν και χαλκέντερος, θα καταπονηθεί.
Αν ήταν τόσο αναγκαία η παρουσία του, έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή να τον είχε περιλάβει στο ψηφοδέλτιό του. Η ένταξή του την τελευταία στιγμή γίνεται για να καλύψει τη ζημιά που έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση Σουλεϊμάν.
Ο Γλέζος είναι ένα σύμβολο. Και τα σύμβολα τα σέβεσαι. Δεν τα χρησιμοποιείς για να θεραπεύεις πάσαν νόσον. Δεν τα βλέπεις σαν πασπαρτού.
Keywords
Τυχαία Θέματα