Ο κόσμος χάνεται, η αγορά… σφυρίζει

Εξαιρετικά ψύχραιμα δείχνει να αντιμετωπίζει το ΧΑ τις τελευταίες εξελίξεις, που και ουσιαστικές είναι και καθοριστικές για την πορεία του τόπου. Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης στη Βουλή με το πολιτικό θερμόμετρο σε σημείο...βρασμού, την κοινωνία στα κάγκελά και την πραγματική οικονομία σε ημιθανή κατάσταση είναι άξιον απορίας πως το χρηματιστήριο δεν έχει καταβαραθρωθεί ακόμη.
Και όχι μόνον αυτό αλλά και με τα διεθνή ΜΜΕ να επαναφέρουν σενάρια για Grexit..
, τους Γερμανούς
πολιτικούς να προειδοποιούν πως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η λήψη οριστικής απόφασης για την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου και τους κάθε λογής «ειδικούς» να βλέπουν χρεοκοπία στο ένα ή στο δείνα τρίμηνο του 2013 ή και 2014 μέχρι και η αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων παραμένει ατάραχη.
Μάλιστα στο διήμερο 5-6/11 που φούντωναν τα σενάρια για αναβολή της όποιας απόφασης στις 12/11, για μετάθεση και σύγκληση άλλου έκτακτου Eurogroup τα spreads του ελληνικού 10ετούς υποχώρησαν κατά 50 μονάδες βάσης. Που είναι οι άλλες εποχές, που επιτίθετο ο γραφικός Ρέσλερ και κατέρρεαν οι αγορές ομολόγων από Αθήνα μέχρι Μαδρίτη.
Που οφείλεται άραγε αυτή η εμφανής ανοσία του ΧΑ;
Πέραν του λογικού αυτοματισμού της αγοράς στην ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων για σχεδόν τρία χρόνια, ενός...μιθριδατισμού που επέρχεται μετά από όλα αυτά φαίνεται να εμπεδώνεται η πεποίθηση των insiders πως τα γερμανικά συμφέροντα (κατ΄επέκταση των δανειστών) δεν διευκολύνονται από ένα Grexit, πως η προοπτική μίας ελληνικής άτακτης χρεοκοπίας ΔΕΝ είναι μέσα στους σχεδιασμούς τους αυτή την περίοδο. Είναι εδώ και εβδομάδες φανερό πως ο σχεδιασμός του Βερολίνου έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην «υποταγή» της Μαδρίτης, στην αποδοχή από την ισπανική κυβέρνηση ενός «ολοκληρωμένου μνημονιακού προγράμματος» με τις προειδοποιητικές βολές να πυκνώνουν τελευταία κατά του Παρισιού. Αντιθέτως φαίνεται να κερδίζει πολύτιμο ζωτικό χρόνο η Ρώμη, που αποδεικνύεται σκληροτράχηλος αντίπαλος στα γερμανικά συμφέροντα.
Το ότι το «ελληνικό πρόβλημα» έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αναφέρεται συχνά από έντυπα όπως λ.χ. το Der Spiegel (που διαμορφώνει πολιτική στην Γερμανία) έχει την εξήγηση του. Η Αθήνα έχει αποδεχθεί μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος των πιεστικών βουλών των ξένων, έχει «δεθεί» νομικά (σ.σ. αγγλικό δίκαιο) η αγορά εργασίας της χώρας έχει αποσαθρωθεί (δημιουργώντας επιτέλους για τους δανειστές φθηνά εργατικά χέρια), τα λεγόμενα «ασημικά» του Δημοσίου έχουν μπει σε διαδικασία εκποίησης.
Δεν είναι τυχαίο, πως τώρα που έχουν διευθετηθεί όλες οι...εκκρεμότητες με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται τα… πάνδεινα, τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε χρυσό ή τα πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα τη στιγμή που επισπεύδεται η αδειοδότηση για έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Η ουσία είναι, πως οι δανειστές, οι Γερμανοί έχουν πάρει σχεδόν όλα όσα ήθελαν (μία από τις τελευταίες ουσιαστικές λεπτομέρειες είναι η δημιουργία-λειτουργία του λεγόμενου ειδικού λογαριασμού), η σ
Keywords
Τυχαία Θέματα