Οι δυσκολίες στη ΔΗΜΑΡ δεν έχουν τέλος

Τα προβλήματα συνεχίζονται για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς επί τάπητος μπαίνει το φορολογικό, το οποίο όμως περιέχει «δύσκολα σημεία» για την ίδια, ενώ οι ισορροπίες στο εσωτερικό της τίθενται εν αμφιβόλω.
Τόσο λόγω της γενικότερης κυβερνητικής πίεσης που υπαγορεύεται από την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, με συνέπεια να απομένουν μικρά περιθώρια διαφοροποίησης για τη ΔΗΜΑΡ
σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως ο επερχόμενος εφαρμοστικός νόμος για τα εργασιακά ή το φορολογικό νομοσχέδιο...

Όσο και λόγω των αντίρροπων τάσεων που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό της με αφορμή τη γενικότερη αναδιάταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς και αποτυπώνονται ευκρινώς στο «δίπολο» Μπίστη - Νεφελούδη.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, το ζήτημα συζητήθηκε προχθές στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, όπου συμφωνήθηκε η θέση ότι πρέπει να είναι απλό και δίκαιο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» ο Φώτης Κουβέλης παρέθεσε τα σημεία με τα οποία διαφωνεί, όπως η φορολόγηση των τέκνων και τα ζητήματα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας: «Ενδεικτικά αναφέρω», είπε, «τα ζητήματα της οικογένειας και των τέκνων τους σε συνδυασμό με το αφορολόγητο ή ενισχύσεις επιδοματικού χαρακτήρα, τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με σαφή διάκριση ανάμεσα στη μικρή, μεσαία και μεγάλη ιδιοκτησία και, προφανώς, με σταθερή στόχευση να μην επιβαρυνθεί η μικρή και μικρομεσαία ακίνητη περιουσία. Σε συνάφεια με αυτό είναι το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτικών γαιών, με κριτήριο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής και με μέτρο δικαίου».

Προς το παρόν όμως είναι άγνωστο πώς θα χειριστεί τις διαφωνίες της η ΔΗΜΑΡ.
Το «Αριστερό Δίκτυο»
Στο μεταξύ, την περασμένη Κυριακή επισημοποιήθηκε η εσωκομματική αντιπολίτευση σε εκδήλωση που έγινε στο Γκάζι. Η αριστερή τάση της ΔΗΜΑΡ φέρει πλέον την ονομασία «Αριστερό Δίκτυο», στην παρουσίαση του οποίου από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ανδρέα Νεφελούδη παραβρέθηκαν οι δύο βουλευτές του σχήματος που διαφώνησαν με την ηγετική γραμμή στην πρόσφατη ψήφιση του τρίτου Μνημονίου και του προϋπολογισμού Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς. Επίσης εκτός από στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας και μέλη του κόμματος, το «παρών» έδωσαν και «πρώην» στελέχη, όπως οι Στέφανος Μπαγεώργος και Θανάσης Διαμαντόπουλος, οι οποίοι διαφώνησαν με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και αποχώρησαν από το κόμμα πριν από μήνες.

Η μειοψηφία κατηγορεί την ηγεσία ότι έχει πραγματοποιήσει συντηρητική στροφή και της ζητά να επανακάμψει στο πλαίσιο των προγραμματικών της αρχών. Παράλληλα θεωρεί ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Θέσεις όπως αυτή, σύμφωνα με την οποία η ακολουθούμενη πολιτική συνιστά μια «ακραία νεοφιλελεύθερη επιλογή, που έχει στόχο τη δημιουργία φθηνής αγοράς εργασίας στην Ευρώπη και τη μετατροπή σε Ειδική Οικονομική Ζώνη της χώρας, στο σύνολό της», μοιάζουν να στήνουν γέφυρες επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα