ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Πάνε κάμποσα χρόνια που γράφω χρονογραφήματα για τα ΧΑΛΙΑ της υγείας στη χώρα μας, χάλια για τα οποία ευθύνονται ΟΛΟΙ οι μέχρι σήμερα υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι που η ΚΑΤΑΡΑ το έφερε και βρέθηκαν στο τιμόνι της υγείας.Κάθε χρόνο λοιπόν, μια από τα ίδια, και για να ακριβολογήσω, ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.Πόσοι από εμάς δε βρεθήκαμε
σε κάποιο Δημόσιο Νοσοκομείο που εφημέρευε; Πόσοι δεν ταλαιπωρηθήκαμε στην αναμονή;Να πηγαίνεις, να σε πηγαίνουν σαν «έκτακτο» περιστατικό, και να είσαι σε φορείο, η σε καροτσάκι για ΩΡΕΣ περιμένοντας τους γιατρούς να σε δουν….Τι να πρωτοπρολάβουν και αυτοί οι άνθρωποι; Οι εφημερίες στα Ελληνικά Νοσοκομεία είναι το λιγότερο ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, και αυτό δεν το λέω εγώ....... Συνέλληνες, το λένε ΟΛΟΙ αυτοί που προανέφερα, αλλά αυτήν την πραγματικότητα ΚΑΝΕΙΣ πολιτικάντης δεν την παραδέχεται, ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ.
Για ΟΛΟΥΣ τους πολιτικάντηδες, η υγεία «πάει καλά», έχουν προσφέρει έργο σε αυτήν και ΘΑ προσφέρουν και άλλο, φτάνει ΕΜΕΙΣ, τα ΘΥΜΑΤΑ, να τους ψηφίζουμε, να τους στέλνουμε στην εξουσία σαν ΚΟΡΟΙΔΑ που είμαστε.Αυτοί, αφού εκλεγούν και διοριστούν (φυτευτούν), θα κάνουν τα δικά τους όπως κάνουν τόσα χρόνια, με τα γνωστά ΤΡΑΓΙΚΑ αποτελέσματα για εμάς.Πάμε να δούμε ένα ρεπορτάζ το οποίο έγινε στην Αθήνα. Τα ΙΔΙΑ και ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ βέβαια συμβαίνουν ΠΑΝΤΟΥ, σε Θεσσαλονίκη και κυρίως στα «περιφερειακά νοσοκομεία».«Αλίμονο σε όποιον πάθει κάτι! Χάος και δεκάωρα αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων!Απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασθενείς! Στα επείγοντα της υπομονής οι ελάχιστοι πλέον γιατροί και οι νοσηλευτές γίνονται αποδέκτες του πόνου αλλά και «σάκος του μποξ»!Από τη Ρίτα Μελά
rmela@dimokratianews.gr
Φωτό: Χρήστος Ζήνας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα ασθενοφόρα ουρλιάζουν έξω από το Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», ενώ διαρκώς καταφθάνουν ασθενείς με ιδιωτικά οχήματα και ταξί που κατευθύνονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο γεμίζει ασφυκτικά. Και όλα αυτά μία ώρα πριν ανοίξει η γενική εφημερία του νοσοκομείου στις 14.30.
Οι τραυματιοφορείς είναι είδος προς εξαφάνιση και το έργο τους έχουν επωμιστεί γιατροί και νοσηλευτές, που μεταφέρουν, τρέχοντας, φορεία και καροτσάκια, με τους ασθενείς να βογκούν από τους πόνους, ενώ άλλοι είναι λιπόθυμοι. Οι διάδρομοι γεμίζουν ασφυκτικά από ανθρώπους με σοβαρά αλλά και πιο απλά προβλήματα υγείας. Βλέποντας το χάος που επικρατεί, οι περισσότεροι περιμένουν με ιώβειο υπομονή κάποιον ειδικευόμενο να τους βοηθήσει.
Ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που έχουν χάσει πλέον την ψυχραιμία τους και βρίζουν θεούς και δαίμονες προκειμένου να βρεθεί εύκαιρος γιατρός για να εξετάσει τον άνθρωπό τους που υποφέρει. Οι ώρες περνούν βασανιστικά για τους ασθενείς, τους συνοδούς αλλά και για τους εργαζομένους, που σε κάθε εφημερία αναγκάζονται να απολογούνται στους εξαγριωμένους συγγενείς για τις σοβαρές ελλείψεις του νοσοκομείου, χωρίς να είναι αυτή η δουλειά τους.
Φτάνει το βράδυ και η κατάσταση πλέον θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, καθώς από τη μία το μεσημέρι έως τη μία τα ξημερώματα τα περιστατικά που έχουν περάσει από τα επείγοντα είναι πάνω από 700. Ομως οι καταϊδρωμένοι γιατροί και οι εξαντλημένοι νοσηλευτές γνωρίζουν καλά ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, καθώς η εφημερία-εφιάλτης του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» λήγει στις οκτώ το πρωί.Και ξυλοδαρμοί
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα μπορεί να προστεθούν οι λεκτικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί κατά του προσωπικού από αγανακτισμένους πολίτες που περιμένουν οκτώ με 10 ώρες για να εξυπηρετηθούν, οι κλοπές πορτοφολιών και κινητών από κάθε απατεώνα που μπαίνει ανενόχλητος στο νοσοκομείο, καθώς και οι συμμορίες των αποκλειστικών νοσοκόμων «μαϊμού» (κυρίως αλλοδαποί) που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στο θεραπευτήριο και θησαυρίζουν.
Η ίδια εικόνα και στον Ευαγγελισμό, στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, στο Αττικό, στο Τζάνειο, στο ΚΑΤ, στο Σωτηρία, στο Σισμανόγλειο, στο Ασκληπιείο, σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία που «πλημμυρίζουν» από ανθρώπους σε κάθε εφημερία.
Γιατί συμβαίνει αυτός ο χαμός στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων; Η απάντηση είναι απλή, λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί: Λόγω της ανεπάρκειας όλων των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, και να τα υποστηρίξουν με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ούτως ώστε να απευθύνονται στα νοσοκομεία μόνο τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας και όχι κάθε... κρυολόγημα!
Το γεγονός της υποχρηματοδότησης σε συνδυασμό με το ότι δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία, λόγω της εξαετούς οικονομικής κρίσης, έχει κάνει την κατάσταση ανυπόφορη, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που χιλιάδες γιατροί εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία και μεταναστεύουν.Τεράστια κενά
Σήμερα στα δημόσια θεραπευτήρια έχουν απομείνει 16.000 γιατροί (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) από 20.000 που ήταν το 2009, με αποτέλεσμα να μένουν κενές 6.500 θέσεις γιατρών και 30.000 νοσηλευτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών και την υγεία του εξαντλημένου και απαξιωμένου πλέον νοσοκομειακού προσωπικού.
Τα παραπάνω επισημαίνουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου και ο πρόεδρος των εργαζόμενων γιατρών του Ευαγγελισμού και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ηλίας Ισιδώρας.
«Πάνω από το 30% των περιστατικών είναι για την ΠΦΥ. Εχουν μπλοκάρει τα νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχει η ΠΦΥ και όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, αντί να ενισχύουν τα ιατρεία ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας κ.λπ.» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».
Σημειώνεται ότι το εν λόγω θεραπευτήριο διαθέτει 720 κρεβάτια, 12 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και είναι το πρώτο σε προσέλευση νοσοκομείο σε κάθε εφημερία, μαζί με τον Ευαγγελισμό.
«Οι ασθενείς και οι συνοδοί έχουν δίκιο. Βλέπουν τον άνθρωπό τους να υποφέρει και περιμένουν επτά έως και δέκα ώρες μέχρι να βγουν οι εξετάσεις και να τους πουν οι γιατροί εάν θα κάνουν εισαγωγή ή θα πάνε στο σπίτι τους» εξηγεί η κυρία Παγώνη και συνεχίζει: «Βλέπουν άσπρη μπλούζα και ξεσπούν. Εχουμε γίνει “σάκος του μποξ”, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι άνθρωποι έχουν συσσωρευμένα προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με τη δουλειά τους, τα δάνειά τους, την πετσοκομμένη σύνταξη, την ανεργία τους, την ανεργία των παιδιών τους. Ομως δεν είναι δουλειά των γιατρών να απολογούμαστε για τις πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Υγείας».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με το θέμα της ΠΦΥ: «Ούτε και η σημερινή, που εδώ και έναν χρόνο ακούω για τον οικογενειακό γιατρό, τον γιατρό της γειτονιάς. Πού είναι επιτέλους; Γιατί δεν το κάνουν; Τι συζητάνε 12 μήνες; Προσωπικά, έχω στην Παθολογική Κλινική 70 περιστατικά σε κάθε εφημερία. Τους βάζουμε σε ράντσα και μας τελειώνουν και αυτά, έχω διασωληνωμένους στους θαλάμους γιατί έχω μόνο 12 κλίνες ΜΕΘ, όταν θα μπορούσαν να ανοίξουν άλλες έξι με εφτά, που είναι εξοπλισμένες, αλλά δεν υπάρχουν νοσηλευτές. Σε πιάνει απελπισία και ακούς τους υπουργούς... να συζητάνε για την Πρωτοβάθμια!!! Ναι, αλλά οι πολιτικοί είναι στο σπίτι τους, δεν κάνουν εφημερία, στους γιατρούς ξεσπάει ο κόσμος, που ταλαιπωρείται από τις ελλείψεις προσωπικού»!Οι μισθοί πείνας! Ειδικευμένος, άνω των 40, με απολαβές κάτω από 1.000 €Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός επιμελητής Β΄ στη Νευροχειρουργική Κλινική του θεραπευτηρίου της Νίκαιας: «Εχουμε 6.500 κενά σε γιατρούς και 30.000 νοσηλευτές. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής στην εφημερία του νοσοκομείου θα περιμένει εφτά με οκτώ ώρες, έχουμε ανοιχτές εφτά από τις 11 χειρουργικές αίθουσες και λόγω έλλειψης προσωπικού θα τις κάνουν πέντε. Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή στα νοσοκομεία στον Πειραιά και στα νησιά, δεν έχουμε νευροχειρουργούς. Εχουμε ζητήσει να προκηρυχθούν προσλήψεις στο Ασκληπιείο, στο ΚΑΤ, στο Αττικό, στο Νίκαιας, στο Γεννηματά. Στην κλινική μου μού λείπουν νευροχειρουργός και θωρακοχειρουργός».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, οι γιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ, γι’ αυτό το ενδιαφέρον είναι μικρό.«Ντροπή»
Συγκεκριμένα, από τους 100 γιατρούς ΜΕΘ από τις προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ανταποκριθεί οι 50, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου: «Είναι πραγματικά ντροπή γιατρός ειδικευμένος, που είναι πάνω από 40 χρονών, να παίρνει λιγότερα από 1.000 ευρώ». Το ίδιο συμβαίνει και με τους επικουρικούς γιατρούς με συμβάσεις 12 μηνών. Αντίθετα, όταν προκηρύσσεται μόνιμη θέση επιμελητή, γίνονται δεκάδες αιτήσεις.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα κενά σε προσωπικό. Δραματικές είναι οι ελλείψεις και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
«Στην εφημερία μου στο Νίκαιας βλέπω δεκάδες περιστατικά στη Νευροχειρουργική Κλινική. Οι ελλείψεις σε μηχανήματα είναι τραγικές. Εδώ και δύο χρόνια δύο φορητά ακτινολογικά μηχανήματα είναι χαλασμένα και χρειάζεται εμείς οι γιατροί να μεταφέρουμε τους ασθενείς στα ακτινολογικά τμήματα γιατί δεν έχουμε τραυματιοφορείς. Φαντάζεστε πώς τρέχουμε στα επείγοντα περιστατικά από όροφο σε όροφο».Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, πέρα από τις ελλείψεις, έχει να αντιμετωπίσει και τις οργανωμένες συμμορίες, που έχουν αποκτήσει, μάλιστα, και... εξειδίκευση. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, το Νοσοκομείο της Νίκαιας είναι εντελώς αφύλακτο και στις εφημερίες, με συνέπεια σε κάθε εφημερία να μπαίνει μέσα ανεξέλεγκτα όποιος θέλει και να παίρνει ό,τι θέλει. Μάλιστα, υπάρχουν διάφορα οργανωμένα κυκλώματα που κλέβουν μέσα από τα γραφεία και τους θαλάμους των ασθενών πορτοφόλια και κινητά. Αλλες συμμορίες κλέβουν μηχανάκια, άλλοι κάνουν εμπόριο ναρκωτικών έξω από το νοσοκομείο, φαινόμενο που, όπως εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, εμφανίστηκε αρχικά επί υπουργίας Λοβέρδου, όταν τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία: «Τα πιο αδίστακτα κυκλώματα είναι αυτά με τις αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες, που αλωνίζουν στο νοσοκομείο και ουδείς μπορεί να τους αγγίξει».Η υποχρηματοδότηση, οι προσλήψεις στα χαρτιά και η έλλειψη φαρμάκων!Για να γίνουν προσλήψεις πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση, όμως λεφτά δεν υπάρχουν, γι’ αυτό τους τελευταίους τρεις μήνες, πριν φύγει το 2016, και οι προϋπολογισμοι όλων των νοσοκομείων είναι στο «κόκκινο». Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζόμενων γιατρών του Ευαγγελισμού και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ηλίας Σιώρας, σε έναν χρόνο η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 350.000.000 ευρώ και φέτος τα νοσοκομεία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι έλαβαν 1,5 δισ. ευρώ: «Τα 40.000.000 ευρώ που είπαν ότι θα δώσουν επιπλέον (μισά για φάρμακα και μισά για αναλώσιμα) δεν φτάνουν ούτε για τρία μεγάλα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία παραγγέλνουν φάρμακα για 10 ημέρες. Ξέρετε τι είναι να μην έχει ο γιατρός φάρμακα; Ζούμε έναν εφιάλτη σε κάθε εφημερία. Εχω 200 με 250 εισαγωγές σε κάθε εφημερία στην Καρδιολογική Κλινική. Ζούμε δραματικές στιγμές». Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη 1,4 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές. Γι’ αυτό βλέπουμε ασθενείς να αγοράζουν υλικά, γάντια, σύριγγες, προκειμένου να εισαχθούν για νοσηλεία ή χειρουργείο.
Μπορεί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να εξήγγειλε 10.000 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο: «Από την ημέρα προκήρυξης μιας θέσης μέχρι την παρουσίαση του γιατρού ή του νοσηλευτή το νοσοκομείο χρειάζεται πάνω από δύο χρόνια.
Επομένως, είναι αδύνατον να γίνουν αυτές οι προσλήψεις πριν από το 2017 και το 2018 και να λύσουν τα σημερινά οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα στις εφημερίες όπου γίνεται πόλεμος» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Σιώρας. Προσθέτει δε ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα συνταξιοδοτηθούν1.600 γιατροί και τα νοσοκομεία θα αδειάσουν ακόμα περισσότερο από προσωπικό.
Οι μοναδικές προσλήψεις που προχωρούν είναι 1.000 άτομα από προκηρύξεις της προ-προηγούμενης κυβέρνησης, που τώρα βρίσκονται στα μισά της υλοποίησής τους, εκ των οποίων περίπου 700 θέσεις είναι μόνιμων ιατρών.»ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΕβαλα ΣΚΟΠΙΜΑ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Συνέλληνες, για να δείτε τα ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ, τα ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ, και το «Μαύρο μέλλον» της Υγείας στη χώρα. Η ίδια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση επικρατεί ΠΑΝΤΟΥ.ΟΛΟΙ αυτοί που χειροκροτούμε και σαν ΠΡΟΒΑΤΑ ψηφίζαμε (και μην κοροϊδευόμαστε πολλοί θα τους ξαναψηφίσουν), ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΑΝ «ΑΡΜΟΔΙΟΙ»…. Καμαρώνουν και έχουν το ΘΡΑΣΟΣ και μιλούν, κάνουν δηλώσεις, και κατακεραυνώνουν τους πάντες, αντί να σκάψουν ένα λάκκο και να πέσουν μέσα…..Βέβαια, έσκαψαν το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΛΑΚΚΟ, και καμαρώνουν γι αυτό, ενώ ΕΜΕΙΣ ακόμα τους χειροκροτούμε…Πάρτε το χαμπάρι αδέλφια, τα πράγματα είναι ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΑ στην υγεία, και θα επαναλάβω αυτό που έγραψα πολλές φορές…ΟΥΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ…ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΔΕΞΙΑ, ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.Θα επανέλθω.
Βασίλης Τσούγκαρηςtsougarisgnomi@gmail.com
Keywords
αγανακτισμενοι πολιτες, εν λόγω, αλέξης τσίπρας, υπουργοι, ιδια, χειροτερα, αθηνα, θεσσαλονικη, ταξι, πειραιας, ειναπ, ελλαδα, οενγε, σημαίνει, κεελπνο, συγκεκριμένο, λοβερδος, οκανα, τσιπρας, πηγη, προβατα, παντα, υγεια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, ητανε μια φορα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, εμπολεμη ζωνη, το θεμα, δανεια, δουλεια, ηγεσια, θεμα, κινητα, νησια, οκανα, σημερινη, σισμανογλειο, σωτηρια, υγεια, ωρα, αιτησεις, ανεργια, απλα, ασθενοφορα, βραδυ, γαντια, γεγονος, γενικο λογιστηριο, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, γραφεια, δαιμονες, δημοσιο, δειτε, δηλωσεις, εγινε, εδαφος, ευρω, ειναπ, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εν λόγω, εξετασεις, εξι, επτα, εφιαλτης, ζηνας, ζωνη, ιδια, ιδιο, ειδος, υπομονη, θυμιζει, εικονα, κυρια, κλιμα, κρεβατια, λεφτα, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μηχανακια, μια απο τα ιδια, μικρο, νοσοκομεια, ντροπη, ξερετε, ξημερωματα, παντα, οκτω, οχηματα, παμε, παρουσιαση, ποιοτητα, προβατα, προβληματα, προσληψεις, πρωι, συγκεκριμένο, συνταξη, σπιτι, ταλαιπωρια, τζανειο, τι ειναι, τμημα, τρια, υφυπουργοι, φαρμακα, φτανει, χαος, χειροτερα, χρηστος, ψυχραιμια, ωρες, δικιο, ελληνικα, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, μπροστα, νοσοκομειο, σημαίνει, θεσεις, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα