Οι «εκατό ημέρες» στη Γάζα που «λεκιάζουν την ανθρωπότητα»...


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μίλησε μεταξύ άλλων για τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και τα σωματικά και ψυχολογικά «σημάδια» που θα φέρουν σε όλη τους της ζωή...

Κλείνει ερμητικά τα αυτιά του το Ισραήλ στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που ζητούν κατάπαυση τους πυρός στη Λωρίδα της Γάζα, καθώς οι συνεχείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 23.843 Παλαιστινίους (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς)
κυρίως αμάχους, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, όταν εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική επίθεση η Χαμάς.
Τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησαν τη Νότια Αφρική να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία.
Καθώς συμπληρώνονται 100 ημέρες αιματοχυσίας στη Γάζα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί, δεν έκρυψε την πραγματικότητα και μίλησε ξεκάθαρα για «κηλίδα» στην ανθρωπότητα. «Ο τεράστιος θάνατος, η καταστροφή, ο εκτοπισμός, η πείνα, η απώλεια και η θλίψη των τελευταίων 100 ημερών λεκιάζουν την κοινή μας ανθρωπότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αφού αναφέρθηκε στους ομήρους της Χαμάς, επισήμανε τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και τα σωματικά και ψυχολογικά «σημάδια» που θα φέρουν σε όλη τους της ζωή, όσοι τελικά επιζήσουν, από τους περίπου 2 εκατ. κατοίκους της περιοχής.
Έδωσε έμφαση στον αντίκτυπο που έχει η κατάσταση αυτή στα παιδιά. Όπως σημείωσε, μια ολόκληρη γενιά παιδιών έχει τραυματιστεί και θα χρειαστούν χρόνια για να θεραπευτούν, ενώ χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί και έχουν μείνει ορφανά.
Επισήμανε επίσης ότι ακόμα δεν υπάρχει ανθρωπιστική εκεχειρία για να σταματήσει η αιματοχυσία και να επιτραπεί η ασφαλής παράδοση τροφίμων, φαρμάκων, και νερού. Υπογράμμισε με σαφήνεια ότι η χρήση τροφής, νερού και καυσίμων χρησιμοποιούνται ως πολεμικά εργαλεία.

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, που θεσπίστηκε για την προστασία των αμάχων και τη ρύθμιση της διεξαγωγής των εχθροπραξιών, παραβιάζεται τακτικά».
«Για τους κατοίκους της Γάζας, οι τελευταίες 100 ημέρες ήταν σαν 100 χρόνια» κατέληξε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι «είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής».
Keywords
Τυχαία Θέματα