Οι κυβερνητικές φρούδες ελπίδες στα ελληνοτουρκικά


«Χείρα φιλίας» τείνει η Άγκυρα, ολόθερμη αγκαλιά αντιπροτείνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μέσα στην προεκλογική περίοδο των δύο χωρών.

Της Κύρας Αδάμ

Ο Νίκος Δένδιας, σε δύο διαδοχικές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, 5 και 6 Απριλίου, κάνει φιλότιμη προσπάθεια να διαβεβαιώσει την Άγκυρα (με Ερντογάν πιθανότατα μετά τις τουρκικές εκλογές) ότι ο ίδιος και η πιθανή μελλοντική κυβέρνηση Ν.Δ. είναι «απολύτως ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών». Και τούτο διότι θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία πληροί «το προαπαιτούμενο που έχει θέσει η Ελλάδα

για να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα», δηλαδή έχει μηδενιστεί η τουρκική «πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο», ούτε υπερπτήσεις ούτε παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ο ΥΠΕΞ εμφανίζεται απολύτως σίγουρος ότι η Τουρκία έχει σταματήσει κάθε πτητική δραστηριότητα στον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και υπεράνω ελληνικών νήσων και κυρίως βραχονησίδων. Και εννοεί σαφέστατα ότι έχει σταματήσει η πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο των τουρκικών F-16, γεγονός σωστό και μη αμφισβητήσιμο, διότι είναι λευκός και ο σχετικός επίσημος ημερήσιος πίνακας του ΓΕΑ.

Όμως αυτή η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει ο ΥΠΕΞ είναι απολύτως ψευδής και παραπλανητική. Και τούτο διότι το ΥΠΕΞ όφειλε να γνωρίζει, να υπολογίζει και να προσμετρά στις δηλώσεις του την ύπαρξη και αυξημένη πτητική δραστηριότητα των τουρκικών UAVs στο Αιγαίο, τα οποία αποτελούν υπερσύγχρονα στρατιωτικά πτητικά μέσα, πολύ αποτελεσματικά και επικίνδυνα, που χρησιμοποιούνται εντατικώς σε όλα τα μέτωπα των πολέμων (π.χ. Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν) και στη μαζική παραγωγή των οποίων επενδύει η Τουρκία, ακριβώς για να τα χρησιμοποιεί με μηδαμινό κόστος στο Αιγαίο.

Όλη αυτή την περίοδο, της -κατά Δένδια- μηδενικής τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, τα στρατιωτικά τουρκικά UAVs, σύμφωνα με τις επίσημες διεθνείς αγγελίες της Τουρκίας για ασκήσεις της στο Αιγαίο, το οργώνουν καθημερινώς με αδιάκοπες παραβιάσεις ΕΕΧ και υπερπτήσεις των ελληνικών βραχονησίδων.

Η Τουρκία, δηλαδή, εξακολουθεί στο ακέραιο την επιθετική και παράνομη επιχειρησιακή δραστηριότητά της εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ποντάροντας στην αποδεδειγμένα τυφλή ελληνική κυβέρνηση και κοροϊδεύοντάς την κατάμουτρα.

Ο κ. Δένδιας εξήγγειλε ακόμα ότι έχει σαφή εικόνα των ελληνοτουρκικών και επιφυλάχθηκε να αποκαλύψει τη νέα πρότασή του μετά τις εκλογές, αποκλείοντας ως αποτυχημένη τη μέχρι τώρα έμμεση προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά, με καταληκτικό στόχο την παραπομπή του θέματος της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τον πρόλαβε αμέσως ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος του Ερντογάν, προτείνοντας ευθέως άμεσο και αποκλειστικό διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας για την επίλυση «των διαφορών στο Αιγαίο».

Και εδώ ο κόμπος φτάνει στο χτένι, διότι η Αθήνα οφείλει να κατονομάσει ποιες είναι οι «διαφορές της» με την Τουρκία και ποιες είναι οι παράνομες επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή, λόγω των ατυχών και επιφανειακών χειρισμών των ελληνικών κυβερνήσεων, η Αθήνα έχει καταστήσει «διαφορά της» με την Τουρκία:

το εύρος του εναέριου χώρου 6-10 ν.μ., (διότι η ελληνική θέση δεν συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο),την κατάθεση σχεδίων πτήσης (διότι η ελληνική θέση δεν συνάδει με τον ICAO και το Δίκαιο της Θάλασσας),το FIR Αθηνών (από το 1999, όταν η τότε κυβέρνηση για να συγκαλύψει μια αδιαφορία της καθόρισε με διεθνή μόνιμη αγγελία τον διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών σε ελληνική κυριαρχία – ελεγχόμενη περιοχή – designated area, παραβιάζοντας τη Σύμβαση της Θάλασσας).

Οι «διαφορές» Ελλάδας – Τουρκίας που κατονομάζει ευθέως η Άγκυρα έχουν δημιουργηθεί υπαιτιότητι όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και αποτελούν τη βάση και το φυσικό προγεφύρωμα της Τουρκίας για κατάληψη ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων και για προσφυγή στο ΔΔΧ, με στόχο να πάρει η Τουρκία αυτά που θέλει αναίμακτα.

Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν κατόρθωσε μέχρι στιγμής να διασφαλίσει την ελληνικότητα των βραχονησίδων, καλυπτόμενη πίσω από τους ψευδείς ισχυρισμούς σε επιστολή της στον ΟΗΕ, ότι οι βραχονησίδες έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα από τις Συνθήκες, στις οποίες δεν υπάρχει πουθενά η λέξη βραχονησίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα