Οι μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις φρενάρουν την αύξηση των καταθέσεων


Οριακή ήταν η αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, καθώς οι υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις που «τρέχουν», κυρίως από το τρίτο τρίμηνο του έτους, έχουν στεγνώσει την οικονομία, παρά τα υψηλά έσοδα που εισρέουν από...
τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μήνα Σεπτέμβριο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 139,1 εκατ. ευρώ και το ύψος τους διαμορφώθηκε στα 131,7 δισ. ευρώ από 131,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Ενδεικτικό της
έλλειψης ρευστότητας είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις είδαν τη ρευστότητά τους να μειώνεται κατά 276,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες υποχώρησαν από τα 24,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο στα 24,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση των καταθέσεων που καταγράφεται από την πλευρά των νοικοκυριών ανήλθε στα 415,4 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις τους στις τράπεζες διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 107,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 50,9 δισ. ευρώ είναι σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τα 44,4 δισ. ευρώ σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Συνολικά μαζί με τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα αυξήθηκε στα 147,4 δισ. ευρώ από 147 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Η μειωμένη ρευστότητα των τραπεζών περιορίζει τη δυνατότητα για νέες χορηγήσεις και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παρέμεινε και τον Αύγουστο σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας ετήσια πτώση κατά 1,3%.

Η ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα νέα δάνεια που δόθηκαν αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές δανείων, υπήρξε θετική κατά 703 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, ο ρυθμός χρηματοδότησης των οποίων διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο -0,4% από -1,1% τον Αύγουστο, ενώ ο συνολικός δανεισμός τους διαμορφώθηκε στα 85,3 δισ. ευρώ. Ο θετικός ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της βιομηχανίας διατηρήθηκε και τον Σεπτέμβριο και ενισχύθηκε στο 2,1% από 1% τον Αύγουστο, ενώ θετικό πρόσημο είχε ο τουρισμός (3,5%) και η γεωργία (5,9%), σε αντίθεση με το εμπόριο (-0,4%), τη ναυτιλία (-3,7%) και την ενέργεια (-5,5%).

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η ροή χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο υπήρξε αρνητική 131 εκατ. ευρώ, συντηρώντας σε αρνητικό έδαφος (-2,1%) τον ετήσιο ρυθμό χρηματοδότησης. Ο δανεισμός των νοικοκυριών προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 79,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 57,4 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια, ενώ στα 21,9 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Πηγή: kathimerini.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα