Οι πέντε κοινοβουλευτικές στιγμές...


...που η κυβέρνηση θα ήθελε να ξεχαστούν...

Ολοκληρώνεται -αμέσως μετά το Πάσχα- η θητεία της παρούσας Βουλής, μια και τότε αναμένεται να κινηθούν οι τυπικές διαδικασίες για την διάλυσή της προκειμένου η χώρα να προσφύγει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η απερχόμενη κυβέρνηση σίγουρα έχει καλές αναμνήσεις από το κοινοβούλιο στο οποίο διέθετε πλειοψηφία 158 εδρών όταν αναδείχθηκε
και 156 εδρών σήμερα και με την... σύνθεσή του ψήφισε 423 νομοσχέδια. Υπάρχουν όμως και κάποιες – συμβολικές κυρίως - στιγμές που θα ήθελε να ξεχάσει. Ακόμη περισσότερο να τις ξεχάσουν οι ψηφοφόροι της επερχόμενης κάλπης.
Εμείς όμως θα τις θυμίσουμε…
Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Είναι βέβαιο ότι η εικόνα ενός πρωθυπουργού που φεύγει άρον-άρον από την Βουλή (παρότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία) δεν είναι κολακευτική. Καταγράφθηκε όμως στις 8 Δεκεμβρίου του 2022 όταν ο φωτογραφικός φακός «αποθανάτισε» τον Κυριάκο Μητσοτακη να αποχωρεί από την πίσω πόρτα των κυβερνητικών εδράνων αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κώστη Χατζηδάκη και τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Υπό το φώς των μετέπειτα εξελίξεων, δηλαδή την τεκμηρίωση των παρακολουθήσεων αυτών από την Αρχή για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, είναι σαφές ποιος ήταν ο λόγος της «μεγάλης φυγής».
Θυμίζουμε ότι λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρήσει από την Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από επίμονες ερωτήσεις, είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα της δευτερολογίας του προκειμένου ο πρωθυπουργός να δώσει μια απάντηση. Στο σημείο εκείνο όμως παρενέβη στην διαδικασία ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ζητώντας την σχολαστική τήρηση του κανονισμού. Έτσι «έκανε πλάτες» - κατά το κοινώς λεγόμενο- στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να «δραπετεύσει» από την πιο δύσκολη κοινοβουλευτική στιγμή της θητείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη μνημονεύει την μέρα εκείνη στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
ΟΤΑΝ Ο ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, παρότι υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν προτάθηκε το καλοκαίρι του 2019 για το αξίωμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι βέβαιο ότι δεν είχε μία ήσυχη σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως στις 17 Φεβρουαρίου του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας μετά από επιστολή – διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής συναντήθηκε μαζί του προκειμένου να τονίσει την ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας του κοινοβουλίου με αφορμή την απόφαση να ψηφίσουν οι βουλευτές επιστολικά λόγω της πανδημίας.
Η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώστα Τασούλα κορυφώθηκε όμως μερικούς μήνες αργότερα. Συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου όταν στην αίθουσα του κοινοβουλίου συνέβη κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης: Ο πρόεδρος της Βουλής έκλεισε το μικρόφωνο του Αλέξη Τσίπρα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να παρέμβει εμβόλιμα στην ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να κάνει μία γενική πολιτική παρέμβαση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επρόκειτο μάλιστα να καταγγείλει την άρνηση του Κ.Μητσοτάκη να απαντήσει σε ερωτήσεις που είχε ο ίδιος καταθέσει.Ο Κώστας Τασούλας είχε χαρακτηρίσει «ακτιβιστική διαδικασία» την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις. Ιδίως από την στιγμή που – όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής έχει παραδεχθεί άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος, μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να λάβουν τον λόγο στην Ολομέλεια.
«ΜΑΥΡΟ» ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών» ήταν ούτως η άλλως μία δύσκολη υπόθεση για να την διαχειριστεί κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση. Από το καλοκαίρι του 2022 έως και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυριάρχησε στην επικαιρότητα. Η αντιπολίτευση επέμενε στην κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου μέσω της εξεταστικής επιτροπής αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με την κυβέρνηση είτε να αρνείται να κληθούν μάρτυρες, είτε θεσμοθετώντας το απόρρητο των δραστηριοτήτων της ΕΥΠ για τις περιπτώσεις που δεν μπορούσε να το αποφύγει. Εξυπακούεται σε συνεδριάσεις «κεκλεισμένων των θυρών».
Σε αυτό το κλίμα φθάσαμε και στην 1η Δεκεμβρίου του 2021, όπου στην Βουλή ξεκίνησε να συζητείται το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει ότι αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να θωρακίσει την ΕΥΠ ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα. Έναν ισχυρισμό τον οποίο αντέκρουσε το σύνολο της αντιπολίτευσης. Την ημέρα αυτή λοιπόν πραγματοποιήθηκε και ένα συμβολικό ατόπημα: Στην δημόσιας συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο «έπεσε μαύρο» στην τηλεοπτική μετάδοση, όταν τοποθετούνταν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Γεγονός που κατήγγειλαν τόσο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Μέρα 25 Σοφία Σακοράφα. Το προεδρείο της επιτροπής αλλά και το προεδρείο της Βουλής απέδωσαν το γεγονός σε «τεχνικό πρόβλημα», ενώ αρχικά είχαν αμφισβητήσει ακόμη και ότι συνέβη. Με δεδομένο το κλίμα των ημερών, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έπεισαν.
Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΑΡΟΥΛΙΑ

Μία από τις πλέον σημαντικές στιγμές του Φθινοπώρου του 2020 ήταν η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η οποία ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Πέντε ημέρες νωρίτερα όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν ο Κώστας Τασούλας υπέγραψα απόφαση διορισμού ως μετακλητής υπαλλήλου του στην Βουλής, την σύζυγο του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια.
Η πράξη αυτή αιτιολογήθηκε από τον γραμματέα της Βουλής Γ.Μυλωνάκη ως συμβατή με τον κανονισμό. Αφού όπως είχε αναφέρει «με βάση τον Κανονισμό της Βουλής τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου. Ο πρόεδρος της ΧΑ ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε, και ζήτησε τον διορισμό της Κας Ζαρούλια».
Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε μετά από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου όταν η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το μέγεθος της προκλητικής αυτής ενέργειας. Παρόλα αυτά καταγράφθηκε ως μία από τις πλέον αρνητικές στιγμές της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας.
ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΑΖΟΦ

Δυστυχώς ο διορισμός της Ζαρούλια δεν ήταν το μοναδικό κοινοβουλευτικό ατόπημα σχετικό με τον νεοναζισμό. Αφού στις 7 Απριλίου του 2022 σε ειδική εκδήλωση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη της Ελλάδας στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, δόθηκε (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο λόγος σε μέλος του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ.
Η ομιλία ενός στρατιώτη – μέλους του τάγματος προβλήθηκε από γιγαντοοθόνη στην Βουλή αμέσως μετά το μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκυ. Προκαλώντας -όπως ήταν φυσικό- πολύ μεγάλες αντιδράσεις.
Το προεδρείο της Βουλής βρέθηκε για μία ακόμη φορά σε δύσκολη θέση. Δικαιολόγησε το ατόπημα μιλώντας για κακή συνεννόηση με την ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα και τον Κώστα Τασούλα να δηλώνει ότι«έμαθα 10 λεπτά πριν (σ.σ την επίμαχη συνεδρίαση) ότι θα μιλήσουν στρατιώτες και θα μας πουν τις κακουχίες που τραβάνε υπερασπιζόμενοι την Μαριούπολη»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Keywords
Τυχαία Θέματα