Οι θεσμοί ζητούν νέες εγγυήσεις και για το δάνειο-γέφυρα

Στο ταψί χορεύουν πλέον την Ελλάδα οι δανειστές, οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν εγγυήσεις ακόμη και για το δάνειο-γέφυρα, που εκτός απροόπτου θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup, ενώ «φορτώνουν» στην Αθήνα τα έξοδα του τραπεζικού δανείου.
Η χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας είναι άκρως αποκαλυπτική για το πώς μας αντιμετωπίζουν οι θεσμοί και για τη στάση που θα κρατήσουν τόσο στο σημερινό συμβούλιο
των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης όσο και στους ελέγχους που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα....

Αν και, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αυτοί θα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικοί. Τα μεικτά κλιμάκια των θεσμών (Ε.Ε. ΕΚΤ, ΔΝΤ) καταφτάνουν «αγριεμένα» στην Αθήνα για το πρώτο μεγάλο «τσεκ απ» της ελληνικής οικονομίας
Κεντρικός στόχος της αποστολής είναι να εξετάσει τα νέα οικονομικά δεδομένα μετά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στο τραπεζικό σύστημα, την τραπεζική αργία (διανύουμε την τρίτη εβδομάδα) και τον έλεγχο στη διακίνηση των κεφαλαίων.
Οι αρρυθμίες του προϋπολογισμού

Βαρύτητα θα δοθεί επίσης στις «αρρυθμίες» του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στην πορεία που καταγράφουν οι φορολογικές εισπράξεις (υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ) και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του κράτους (πάνω από 4 δισ.).
Σημειώσεις θα κρατήσει η τεχνική αντιπροσωπεία και για την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου που είναι συνδεδεμένο με το πρώτο κύμα μέτρων του Μνημονίου, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
Αυτό που θα ακολουθήσει είναι η σύνταξη εκθέσεων προόδου για την Ελλάδα, στις οποίες, όπως γνωρίζουμε από τις προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας στη χώρα μας, θα αναφέρονται τα «κακώς κείμενα» της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία θα διαβιβαστούν για ανάγνωση στα αφεντικά των θεσμών αλλά και στον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.
Το πόρισμα της τρόικας θα διαβιβαστεί, μεταξύ άλλων, στον Πιερ Μοσκοβισί | EUROKINISSIΗ κυβέρνηση από την πλευρά της αυτό που οφείλει -και αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- είναι να διευκολύνει πλήρως τα τεχνικά κλιμάκια στη δουλειά τους.Τι πρέπει να κάνει; «Να εξομαλύνει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος».Να σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν οι θεσμοί ήταν σφόδρα ενοχλημένοι από τη στάση της ελληνικής πλευράς η οποία είχε απαγορεύσει την ελεύθερη είσοδό τους στα εμπλεκόμενα με το Μνημόνιο υπουργεία για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, ενώ οι διαβουλεύσεις διεξάγονταν μόνο σε συγκεκριμένους χώρους και αίθουσες που είχε εκμισθώσει το Δημόσιο σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας.Μη έχοντας άλλη επιλογή, η Αθήνα θα πρέπει να υπακούσει στα τηλεγραφήματα των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν τον κεντρικό συντονισμό της νέας ευρωπαϊκής στήριξης. Για το δάνειο-γέφυρα ο λόγος και τα 7 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα για να αποπληρώσει το χρέος σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.Μαζί με τα 448 εκατ. ευρώ που δεν έχουν δοθεί στο Ταμείο, η Αθήνα είναι εκπρόθεσμη κατά 2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να καλύψει το «ακούρευτο» ομόλογο ύψους 3,4 δισ. ευρώ που έχει στο «χαρτοφυλάκιό» της η ΕΚΤ.Να σημειωθεί ότι τα 7 δισ. ευρώ του προγράμματος-γέφυρα, για το οποίο υπάρχουν εισηγήσεις να δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), θα αφαιρεθούν από το μεγάλο δάνειο των 86 δισ. ευρώ. Μέσω αυτού του μηχανισμού είχαν πάρει λεφτά στο παρελθόν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.Το τεράστιο «αγκάθι»Η λύση αυτή κρύβει για την Ελλάδα ένα τεράστιο «αγκάθι». Ακούει στο όνομα «νέες εγγυήσεις». Κι αυτό γιατί η υλοποίηση του προγράμματος-γέφυρα προϋποθέτει έγκριση και από κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.Στην ίδια «γραμμή» είναι οι εξής χώρες: Γερμανία, Βρετανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Τσεχία και Κροατία, οι οποίες έχουν διατυπώσει ενστάσεις για τη συγκεκριμένη λύση, ζητώντας να δοθούν εγγυήσεις από την Αθήνα.Προς αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τα κέρδη των κρατών-μελών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (3,5 δισ. ευρώ). Τα 7 δισ. ευρώ του δανείου θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα επιστραφούν στον EFSM το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του ESM.Να σημειωθεί ότι η χώρα έχει ανάγκη χρημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο προκειμένου να πληρώσει το δεύτερο ακούρευτο ομόλογο της ΕΚΤ και τόκους 500 εκατ. ευρώ για τα παλιά δάνεια.efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα