Οι τροϊκανοί απαίτησαν να μην επιστρέψουν οι τράπεζες τα χρέη 555 εκατ.!

Λίγο πριν φτάσουν σε συμφωνία το οικονομικό επιτελείο και η Τρόικα προέκυψε μία νέα εμπλοκή, αφού οι τροϊκανοί απαίτησαν να μην δώσουν οι τράπεζες το ποσό των 555 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν στο Δημόσιο, λόγω της κεφαλαιακής ενίσχυσης 5 δισ. ευρώ που έλαβαν το 2008 μέσω προνομιούχων μετοχών. Η εξέλιξη
αυτή δημιούργησε έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο καθώς έχει υπολογιστεί το συγκεκριμένο ως έσοδο στον προϋπολογισμό του 2012...
Μάλιστα οι Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας αντέδρασαν έντονα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι απείλησε με παραίτηση, εάν γίνει δεκτό το αίτημα της τρόικας να βρεθούν άλλα μέτρα για να καλύψουν την τρύπα των 555 εκατ..

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Τρόικα φαίνεται πως ξαφνιάστηκαν από τη στάση του οικονομικού επιτελείου, αφού η απόσυρση της υποχρέωσης καταβολής των 555 εκατ. Ευρώ, ήταν μία συμφωνία που είχε γίνει με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Έτσι οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν είτε η επιβολή φόρου είτε η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων μία χρονιά νωρίτερα, δηλαδή από το 2012 και όχι από το 2013.

Και στα δύο αυτά σενάρια ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ήταν αντίθετος ξεκαθαρίζοντας πως αν η Τρόικα επιμένει στο να μη διατεθούν τα 555 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες στο Δημόσιο, τότε το «κενό» στον προϋπολογισμό θα καλυφθεί κυρίως από τον τραπεζικό τομέα.

Μία εναλλακτική λύση που εξετάζεται να επιβληθεί είναι η έκτακτη εισφορά στους τραπεζοϋπαλλήλους ή αλλιώς να γίνει μία επιπλέον περικοπή στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενδεχόμενα στα οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έδειξαν αρνητικοί.

Πως προέκυψε το πρόβλημα με τα 555 εκατομμύρια

Στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ το ποσό των 555 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί από τις τράπεζες στο Δημόσιο χαρακτηρίζεται ως «τόκοι» και όχι ως απόδοση ή μέρισμα, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ύπαρξη κερδών.

Έτσι λοιπόν στην περίπτωση που τα 555 εκατ. είναι τόκοι, τότε τα 5 δισ. είναι δάνειο, άρα δεν μπορούν να προσμετρηθούν στα εποπτικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η ανακεφαλαιοποίηση λοιπόν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί από το δάνειο της Τρόικα γι΄ αυτό το σκοπό δεν επαρκούν. Έτσι λοιπόν αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα