Ολλανδία: Τον Οκτώβριο του 2023 κλείνει η μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου στο Groningen


Η παραγωγή φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις ου Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία θα σταματήσει την 1η Οκτωβρίου, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση, τηρώντας την υπόσχεσή της να σταματήσει γρήγορα την ήδη μειωμένη παραγωγή προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους για σεισμό στην περιοχή.

Το κοίτασμα, το οποίο εκμεταλλεύεται μια κοινοπραξία της Shell και της Exxon Mobil, εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, όμως η παραγωγή

έχει σχεδόν σταματήσει πλήρως τα τελευταία χρόνια, καθώς σεισμικές δονήσεις που συνδέονταν με τις δραστηριότητες γεώτρησης προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και ανησυχία για τους ανθρώπους που μένουν εκεί κοντά.

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις θα κλείσουν οριστικά το 2024, ανέφερε η κυβέρνηση, όμως θα υπάρχει η επιλογή να εξαχθούν περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου σε ακραίες συνθήκες τον ερχόμενο χρόνο.

«Αν κάνει πολύ κρύο και έχουμε προβλήματα σε αποθηκευτικό χώρο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πάλι μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις. Όμως η απόφαση είναι πως η παραγωγή θα είναι μηδενική από την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο υφυπουργός Εξορύξεων Χαν Βίτζπριφ στους δημοσιογράφους.

Ο Βίτζπριφ πρόσθεσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι οι εγκαταστάσεις θα αποσυναρμολογηθούν μετά τον Οκτώβριο του 2024, καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου και η ενεργειακή μετάβαση θα διασφαλίσουν πως θα υπάρχει αρκετό αέριο για τους Ολλανδούς καταναλωτές έως τότε.

Η παραγωγή σε αυτό που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε μειωθεί στο ελάχιστο που απαιτείτο προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό (περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) πέρυσι τον Οκτώβριο, με σκοπό το κοίτασμα να κλείσει έναν χρόνο αργότερα ή το 2024 το αργότερο.

Η προθεσμία αυτή ήταν αποτέλεσμα ενός ασυνήθιστα ισχυρού σεισμού το 2018, που έκανε την κυβέρνηση να αποφασίσει γρήγορα να σταματήσει κάθε παραγωγή. Μια υπόσχεση που κράτησε παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση για παραδόσεις περισσότερου φυσικού αερίου ώστε να αντισταθμιστεί η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως τα χρόνια πριν από την απόφαση τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εμπλεκόμενες εταιρίες είχαν υποεκτιμήσει σοβαρά τους κινδύνους της παραγωγής για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα φέτος.

Η παραγωγή είχε αυξηθεί φθάνοντας σχεδόν τα 54 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου το 2013, αν και στο Γκρόνιγκεν είχε σημειωθεί η πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στα χρονικά έναν χρόνο πριν.

Σταδιακές μειώσεις της παραγωγής τέθηκαν σε ισχύ μόνο τα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των ακτιβιστών διευρύνονταν.

Η παραγωγή στο κοίτασμα, που ανακαλύφθηκε το 1959, έφθασε στο υψηλό των 88 bcm το 1976 και ήταν κοντά στα 30 bcm μόλις πριν από έξι χρόνια.

www.bankingnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα