Όταν οι Ρώσοι μας έστελναν γιγάντια πυροσβεστικά αεροπλάνα (βίντεο)

Για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε βοήθεια σε εναέρια μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και αεροσκάφη από την Ιταλία και την Κροατία αναμένονται στην Ελλάδα.

Σε παλαιότερες εποχές η χώρα μας είχε δεχτεί αντίστοιχη βοήθεια και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η οποία είχε σπεύσει να συνδράμει στην κατάσβεση μεγάλων
πυρκαγιών...

Το θηριώδες Ιλιούσιν 76

Το 1998 προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίας το πιο μεγάλο (τότε) πυροσβεστικό αεροσκάφος στον κόσμο, τύπου Ιλιούσιν 76.

Το ρωσικό αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα και αφού ανεφοδιάστηκε στη Βουλγαρία έφθασε στην Αθήνα οπου και παρέμεινε περίπου για ένα μήνα. Το Ιλιούσιν 76 έχει μήκος 46 μέτρα και άνοιγμα φτερών 56 μέτρα. Η δε χωρητικότητά του σε νερό ανέρχεται στους 40 τόνους. «Είναι σαν να ρίχνουν μαζί 8 δικά μας Καναντέρ», παρατήρησε τότε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Ο ρωσικός γίγαντας έχει τέσσερις τούρμπο τζετ κινητήρες, από τους οποίους ο καθένας έχει ισχύ 12,5 τόνων.

Η διαφορά του αεροσκάφους από τα άλλα πυροσβεστικά είναι ότι τροφοδοτείται με νερό από αντλία και δεν έρχεται σε επαφή με τη θάλασσα. Στο κάτω μέρος του Ιλιούσιν υπάρχουν 8 πόρτες, απ’ όπου γίνονται οι ρίψεις νερού. Και το κατώτερο σημείο στο οποίο μπορεί το αεροσκάφος να επιχειρήσει είναι τα 50 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.

Το αμφίβιο τζετ ΒΕ-200 με τους 12 τόνους νερού

Σχεδόν εννιά χρόνια αργότερα, το 2007, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας ένα άλλο πυροσβεστικό αεροπλάνο από τη Ρωσία. Επρόκειτο για το αμφίβιο τζετ πολλαπλών ρόλων ΒΕ-200, το οποίο έχει τη δυνατότητα να λάβει έως 12 τόνους νερού. Επίσης οι Ρώσοι τότε μας είχαν στείλει και δύο ελικόπτερα τύπου ΜΙ-8 προκειμένου να ενίσχυαν την πυροσβεστική ικανότητα των εναέριων μέσων.

Το Be-200 είναι ένα ρωσικό αμφίβιο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που προέκυψε από την ανάπτυξη του σοβιετικού Α-40. Μπορεί να επιχειρήσει το ίδιο εύκολα από θάλασσα και ξηρά. Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστό ως πυροσβεστικό αεροσκάφος γιατί έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών του 2007.

Εχει ικανότητα μεταφοράς 12 τόνων νερού σε 8 ειδικές αλουμινένιες δεξαμενές. Οι δεξαμενές μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα για να χρησιμοποιηθεί το αεροσκάφος σε άλλες αποστολές. Μπορεί να είναι μεταφορικό με ικανότητα μεταφοράς 72 επιβατών ή φορτίου 7.5 τόνων. Στην έκδοση ιπτάμενου ασθενοφόρου μπορεί να φιλοξενήσει 37 ασθενείς.Με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αεροσκάφος έρευνας-διασωσης, ναυτικής περιπολίας, ακόμα και για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Κάθε ένα Be-200 Beriev μεταφέρει ποσότητα νερού όση τρία Canadair με διπλάσια ταχύτητα. Τον Αύγουστο του 2007, μάλιστα, εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών, η Πυροσβεστική είχε εκπονήσει μακροσκελή μελέτη με την οποία προτείνει να αγοραστούν:

«Δύο έως τέσσερα αεροσκάφη τύπου Be-200 Beriev. Εννέα αεροσκάφη CL-415 τα οποία θα ανέβαζαν τον συνολικό αριθμό αυτού του τύπου σε 18 και θα αντικαταστήσουν το σύνολο των αεροσκαφών CL-215».

Στη μελέτη τους οι επιτελείς της Πυροσβεστικής, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των προμηθευτών, υπολόγιζαν ότι για την αγορά των δύο ρωσικών Beriev θα απαιτηθούν 50 – 60 εκατομμύρια ευρώ, για τα εννέα CL-415, 180 εκατομμύρια ευρώ και για 26 αεροσκάφη «μεσαίας κατηγορίας» (τα οποία θα αντικαθιστούσαν τα Pezetel, 65 – 70 εκατομμύρια.

Στις τιμές, μάλιστα, δεν συνυπολογιζόταν το όφελος από την πώληση των παλαιών CL-215, την οποία ζητούσαν οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ήδη από το 2002.
Keywords
Τυχαία Θέματα