Παμπούκης: «Σήμερα η Ελλάδα, αύριο ποιός έχει σειρά;»

Άρθο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Παμπούκη, με τίτλο «Σήμερα η Ελλάδα, αύριο ποιός έχει σειρά;», δημοσιεύει η εφημερίδα ΛΕ Μοντ. «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τραγωδία και μια κρίση που χειροτερεύει από χρονιά σε χρονιά» αναφέρει και εξηγεί: Ουσιαστικά μέσω της Ελλάδας γίνεται επίθεση
στο νόμισμα μέσα από τα στοιχήματα για τα CDS, τα οποία ξεκίνησαν με το να είναι ασφάλιστρα κινδύνου και μετεξελίχθηκαν σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

Σύμφωνα με τον Χ. Παμπούκη, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος, ώστε να κρυφτεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα, και έγινε το πεδίο εφαρμογής σχεδίων δημοσιονομικής.....
προσαρμογής, που ήταν καταδικασμένα ευθύς εξ αρχής, γιατί λανθασμένα σχεδιάστηκαν, λανθασμένα προετοιμάστηκαν και λανθασμένα εκτελέστηκαν.

Επιβλήθηκε περιορισμός στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας ενώ στην ουσία υπήρχε πρόβλημα ευρωπαϊκής ρευστότητας. Με το να καταστεί η Ελλάδα ξεχωριστή περίπτωση, δόθηκε η δυνατότητα στην Ευρώπη να κερδίσει χρόνο, ενώ δεν διέθετε τα θεσμικά όπλα για να αντιμετωπίσει την κρίση, αναφέρει ο Χ. Παμπούκης, ο οποίος, παράλλληλα, καυτηριάζει τη «ρητορική» εις βάρος της Ελλάδας εκ μέρους των Ευρωπαίων.

«Είναι αναξιοπρεπές το να διολισθήσει η κατάσταση σε μια τέτοια ρητορική και δημιουργεί αγανάκτηση η παρουσίαση της Ελλάδας ως μοναδική περίπτωση. Η ρητορική ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση- ώστε να την αντιμετωπίζουν σαν λεπρό- είναι απαράδεκτη γιατί αυτό δεν συνάγεται από πουθενά, είναι άδικο και επικίνδυνο», υπογραμμίζει.

«Είναι λάθος να λέγεται ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται. Η χώρα έκανε πρωτόγνωρες προσπάθειες το 2010, μειώνοντας το έλλειμμα κατά 5% σε ένα μόνο χρόνο. Και βέβαια η χώρα έχει ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις, του πολιτικού συστήματος, της Δημόσιας Διοίκησης και του φορολογικού συστήματος», σημειώνει και αναρωτιέται:

«Όμως, ποιος χρόνος δόθηκε για να υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να φανεί το αποτέλεσμά τους; Είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστεί μια χώρα σε δύο χρόνια, όταν επί τριάντα χρόνια έχει ξεφύγει από την ορθή πορεία; Η φόρμουλα που επελέγη θα μας πάει στο δρόμο της ανάπτυξης ή στη βαθιά ύφεση, την κοινωνική αστάθεια ή στο πολιτικό χάος; Μέσα σε τέτοιες συνθήκες για ποιο ακριβώς πράγμα κατηγορούμε την Ελλάδα; Ισχυριζόμαστε ότι οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών δεν πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα ελληνικά ελλείμματα. Σίγουρα. Αλλά τα ελλείμματα των μεν δεν έγιναν πλεονάσματα των δε; Για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος δεν θα πρέπει άραγε να εφαρμόσουμε μια πολιτική με αποκλειστικό στόχο την εκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ώστε με αυτό ακριβώς το τρόπο να απελευθερωθούν οι εταίροι μας από το βάρος της αλληλεγγύης;»

Η κατάσταση είναι τελικά επικίνδυνη γιατί «είναι σαν να υπογράφεται η απόφαση ηθικού και πολιτικού θανάτου της ΕΕ» αναφέρει ο πρώην υπουργός και σημειώνει: «Η Ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες ρητορικές είχαν πάντοτε άσχημο τέλος και αποτελούσε κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πολι
Keywords
Τυχαία Θέματα