Παγιδευμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων η ΝΔ – Προσπαθεί να το «μαζέψει» ο Μητσοτάκης

Σε μια πρωτοβουλία για να περιορίσει την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί η ΝΔ στους Πόντιους ψηφοφόρους και όχι μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι θα κάνει διεθνή εκστρατεία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά στις επίσημες δηλώσεις δεν έκανε καμία αναφορά και δεν έδωσε καμία εξήγηση...
στο ερώτημα που έχουν εγείρει όλες οι ποντιακές οργανώσεις αναφορικά
με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μάνφρεντ Βέμπερ και των ευρωβουλευτών της ΝΔ να καταψηφίσουν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, μόλις πριν από 5 μέρες!

Ούτε φυσικά απάντησε δημοσίως στο αίτημα των Ποντίων να αποσυρθεί η υποψηφιότητα του Δημήτρη Καιρίδη, οι δηλώσεις του οποίου για το ζήτημα, είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Το ζήτημα με την υποψηφιότητα Καιρίδη ήταν και το πρώτο για το οποίο ασκήθηκε πολύ έντονη κριτική κατά της ηγεσίας της ΝΔ για τις επιλογές της όχι μόνο από τις ποντιακές οργανώσεις αλλά και από τον φιλικό προς την ΝΔ Τύπο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και πολύ έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι αντιδράσεις που ήταν ιδιαίτερα πυκνές από την Βόρεια Ελλάδα δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία της ΝΔ.

Και ο Δημήτρης Καιρίδης παρέμεινε στην λίστα των υποψηφίων και μετείχε στην παρουσίαση των υποψηφίων που έγινε στον Ελληνικό Κόσμο πριν από μερικές ημέρες.

Κομβικό σημείο στο οποίο επικεντρώθηκαν οι αντιδράσεις των Ποντιακών οργανώσεων για τις δηλώσεις Καιρίδη ήταν οι επισημάνσεις του ότι η Ποντιακή Γενοκτονία ήταν πολιτικό όπλο των κυβερνήσεων που γεννήθηκε ως αίτημα μετά την δεκαετία του ’80 αλλά και η επισήμανσή του ότι αντιδρούν στο Μακεδονικό οι Πόντιοι που είναι τρίτη γενιά στην Μακεδονία…

Όμως πριν κοπάσει ο θόρυβος για το ζήτημα Καιρίδη ξέσπασε το ζήτημα της ευρωβουλής όταν ο Νότης Μαριάς κατέθεσε στην ευρωβουλή ψήφισμα για την Ποντιακή Γενοκτονία.

Το ψήφισμα αυτό το στήριξαν μόνο 7 από τους 27 έλληνες ευρωβουλευτές, ενώ το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε στηρίξει και στις προπαρασκευαστικές Επιτροπές.

Στις 20 ηχηρές απουσίες ήταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού.

Η ΝΔ δεν αντέδρασε καταδικάζοντας την στάση των ευρωβουλευτών της. Το αντίθετο.

Μερικές ημέρες μετά τους κάλυψε κιόλας λέγοντας ότι η ΝΔ έχει στηρίξει κάποιο ψήφισμα της 3ης Μαρτίου του… 2015!

Τι ήταν αυτό προ 4ετίας κείμενο; Ένα ψήφισμα του Λαϊκού Κόμματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων που είχε μιάμιση γραμμής αναφορά και στους Ποντίους.

Όσο για τους λόγους της απουσίας τους από το ψήφισμα του Νότη Μαριά που ήταν αποκλειστικά για την Ποντιακή Γενοκτονία, δεν δόθηκε καμία πειστική εξήγηση.

Για αυτό και φθάσαμε στην σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν περίπου αναγκασμένος να επιχειρήσει να σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει στην ΝΔ με αφορμή τους Ποντίους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξη του στον αγώνα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας να διεθνοποιήσει το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Δεσμεύθηκε, δε, ότι η ΝΔ θα στηρίξει με τη συμμετοχή της τόσο στην Ευρωβουλή όσο και σε όλα τα διεθνή Fora τον αγώνα που κάνουν οι ενώσεις και τα σωματεία των Ποντίων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα τη μεγάλη χαρά να υποδεχθώ τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σήμερα, στη Βουλή για να συζητήσουμε για ένα πολύ σημαντικό θέμα για τον Ποντιακό Ελληνισμό:

»Τη συμπλήρωση 100 ετών, φέτος, την 19η Μαΐου, από την ημερομηνία ορόσημο που συμβολίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Μικρά Ασία.

»Δεσμεύθηκα, στον Πρόεδρο, ότι προσωπικά αλλά και σύσσωμη η ΝΔ θα συστρατευθεί με τον Ποντιακό Ελληνισμό στην προσπάθειά μας να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα αυτό.

»Σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου και όχι μόνο, είναι απαραίτητο μέσα από την αναγνώριση αυτής της μεγάλης τραγωδίας να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος.

»Η σωστή ανάγνωση της ιστορίας και η απόδοση τιμής και αναγνώρισης στα θύματα των γενοκτονιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά.

»Και θέλω να γνωρίζει ο Πρόεδρος, η Ομοσπονδία, όλα τα Σωματεία της βάσης του Ποντιακού Ελληνισμού, ότι σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, θα είμαστε κοντά τους.

»Και εύχομαι πραγματικά η προσπάθεια αυτή να βρει συνολικά διακομματική αναγνώριση, το ζήτημα δεν είναι κομματικό, είναι ζήτημα εθνικό και έτσι θα αντιμετωπιστεί από εμένα προσωπικά και, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες, από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».
Keywords
Τυχαία Θέματα